Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Krisztusi ereklyék a történelemben

Jézust sokféle név alatt említik az írások. Nevezik őt Jézus Krisztusnak, Úrnak, Isten Bárányának, Prófétának, Megváltónak, Messiásnak, Zsidók Királyának, Üdvözítőnek, Pantokratornak és így tovább. Jézus egy történelmi személy volt, aki spirituális fejlődésének köszönhetően megvilágosodott és tovább fejlődve alkalmassá vált arra, hogy benne öltsön testet Krisztus. Az a Krisztus, akihez számos ereklye fűződik világszerte.

A krisztusi ereklyék némelyike máig heves viták kereszttüzében áll, mert a tudományos vizsgálatok nem mindegyik esetben igazolták a valódiságukat, de ettől függetlenül a keresztény világ jelentős része elfogadja az eredetiségüket.

 

Az Igaz Kereszt darabjai

Az Igaz Kereszt darabjai és egy ortodox kolostorban őrzött Vádcímtábla az INRI felirattal egyike a feltételezett krisztusi ereklyéknek. Egyes számítások szerint ha a világban fellelhető összes keresztfából származó faszilánkot összegyűjtenénk és lemérnénk, akkor több mint egy tonnára rúgna a tömegük. Ezzel együtt az Igaz Kereszt egyik darabját egy ideig Konstantinápolyban a Szent Szophia templomban is őrizték.

 

A Keresztre feszítés Köve

Ez az ereklye sajnálatos módon csak a történelemből ismert, 1804-ben ugyanis Konstantinápolyba való szállítása folyamán furcsamód a tengerbe veszett.

 

Jézus Levelei

Nem ismerik el hivatalos krisztusi ereklyéknek arra hivatkozva, hogy IX. Abgár uralkodó csak jóval később vált kereszténnyé. Ettől eltérően gondolkodnak azok, akik hisznek Edessza királyának, V. Abgár és Jézus levélváltásaiban. Nem kizárt, hogy a levelek összefüggésben állnak a Torinói lepellel és Tádé apostol-tanítvány apokrifokból ismert küldetésével.

 

Jézus sírjából kimetszett Kő

Ezt az ereklyét a konstantinápolyi palotakápolnában őrizték 1204-ig, amikor is a IV. keresztes hadjáratban meg nem lovasították.

 

Jézus testmérete

Bár a „mensura longitudinis corpis” elveszett, mégis megőrizte a hagyomány, hogy anno Jeruzsálemben megmérték Jézus testét.

 

Jézus Varratmentes Palástja

Ezt a palástot a trieri Szent Péter-dómban tartják, míg egy másik változatát Franciaországban őrzik. A köntös János evangélium szerint (19,23) varrásnélküli volt, s leginkább a főpap felsőruhájára hasonlított.

 

Lombardiai Öntöttvas Korona és Konstantin Zablája

Ezt a két ereklyét a keresztre feszítéshez használt szögekből készítették. Azt a szöget nem borította rozsda „amely a szenvedés óráján három másikkal egyetemben Jézus testét átfúrta”.

 

Nem Kézzel Készült Ikon (Mandylion)

Ezt a krisztusi ereklyét Jézus Edessza királyának, Abgárnak küldte leprásságának gyógyítására. A mandylion egy akheiropoiéton, magyarul nem emberkéz által keletkezett festmény. Komoly legendáriuma van ennek az ikonnak. Sokan összekapcsolják a Torinói Lepellel, de biztosat nem tudni a hitelességéről.

 

Szent Fityma

A Jézus körülmetélésekor levágott előbőrnek külön egyházi ünnepet is szenteltek egyes körök. Ezt január 1-én szokás megülni. Nem tudni róla, hogy valóban létezett-e, vagy csak egy apokrif hagyományról van szó.

 

Szent Kehely, vagy Szent Grál

Erre a tradíció úgy emlékszik, hogy Jézus az utolsó vacsora alkalmával ebből ivott, majd pedig ebbe a kupába fogták fel a halálakor kicsorduló vérét. Ez azonban mítosz, mivel valószínűleg a Szent Grál nem egy fizikai tárgy megnevezése, hanem egy spirituális eszmét takar.

 

Torinói lepel

A torinói lepel a római katolikus egyház kétségtelenül legvitatottabb ereklyéje. A hagyomány úgy tartja, hogy Jézus testének képmása található a négy méter hosszú lenvásznon. Ez a lepel borította a Megváltó testét a temetésekor. Jelenleg a Keresztelő Szent János katedrálisban őrzik, az olaszországi Torinóban. Ezen a vásznon jól látszódik a hosszú haj, a középen kettéválasztott frizura, a homlokba logó tincs, a kétágú szakáll és a többi jellegzetes jézusi vonás.

  1. Umberto (1904–1983), az utolsó olasz király engedélyezte a lepelből való mintavételt és a tudományos vizsgálatok elvégzését. Ian Wilson A torinói lepel című könyve által vált népszerűvé a lepel. A mai napig dúlnak a viták a hitelességét illetően.

 

Töviskorona

Ez a töviskorona valóban létezett. Cinikus katonák helyeztek Jézus fejére a keresztre feszítés előtt. A konstantinápolyi palotakápolna ereklyéinek i.sz. 1200 körül összeállított katalógusában az áll, hogy „még friss, zöld és sértetlen”.

 

Az Úr sírjának záróköve

A hostium-ot a konstantinápolyi Szent Szophia-templomban őrizték egy darabig.

 

A Végzet Lándzsája

Pontosabban egy dárdája, amivel Jézus oldalát átszúrta egy római százados. A jelenleg a bécsi Hofburg kincstárában őrzött szent relikviát a 7. századra datálják. Spirituális szempontból csak az egyik része eredeti ennek az ereklyének, mely Krisztus szentségét őrzi.

 

Veronika Kendője

Veronika ezzel a kendővel törölte le Krisztus homlokát, miközben Krisztus a keresztet vitte. Veronika állítólag Rómába vitte az ereklyét. A „vera icona” jelentése igazi ikon. Csak a középkorban jelenik meg Rómában egy Veronika kendő, majd később már több legenda is beszámol arról, hogy a ruhadarabon Jézus arca is megjelent. Ez a krisztusi ereklye is eltűnt. Egy középkori másolatát a római Szent Péter-bazilikában őrzik.

 

Számos egyéb krisztusi ereklyéről is keringnek hírek, mint például Szent Köldökzsinór, Szent Könnyek, Szent Tejfog, Szent Csontok és egyebek. Ezekről valamikor sokan úgy gondolták, hogy létezniük kell és vallási áhítattal hittek bennük.

Mivel azonban Jézus a Biblia szerint testben támadt fel, ezért a csontjai hiányoznak az ereklyék sorából. Másfelől valóságos mítoszgyártás indult meg a krisztusi ereklyékkel kapcsolatban, s az sem mellékes, hogy egyesek valóságos kis iparágat építettek a szent jézusi amulettek, talizmánok és relikviák köré. De attól, hogy sokan visszaéltek a történelem folyamán Krisztus példájával és valódi szentséges erőkkel átitatott relikviáival, a hitelességük eme szent tárgyaknak még nem csorbult.

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: https://napvallas.hu/ és https://www.szarazgyorgy.hu/
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .