Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Különös dolgok folynak a Napon: A várthoz képest feleannyi olyan napfolt van, amely kárt tesz a földi elektronikában

Valami történik a Nappal.

A tudósok azt mondják, hogy a szolár-aktivitás furcsább, mint az elmúlt száz évben vagy akár régebb óta, mivel a Napunk éppen hogy fele annyi napfoltot produkált, mint ahogyan azt előre kiszámították és a mágneses pólusai különösen nincsenek szinkronban.

 

A Nap hatalmas mágneses mezőket fejleszt, mivel forog. A napfoltok – melyeknek gyakorta szélesebb az átmérőjük, mint a Föld (!) – olyan intenzív mágneses erők területeit jelzik, amelyek romboló napviharok kitörését eredményezik. Ezek a viharok hirtelen töltött részecskéket zúdíthatnak több millió mérföld távolságból a Földre, ahol rövidzárlatot okozhatnak a műholdakban, elnyomhatják a sejtjeleket, illetve károsíthatják az elektronikus berendezéseinket.

 

http://img.pandawhale.com/

 

A történelmi adatok tanúsága szerint, a csillagászok azt mondják, hogy Napnak idén ősszel kellene megközelítenie a nagyjából 11 éves aktivitási ciklusának, az úgynevezett szolár-maximumnak a robbanásveszélyes csúcspontját. De ez a csúcspont „teljesen vacak” – mondta Jonathan Cirtain, aki a NASA-nak dolgozik a japán Hinode műhold projekt-tudósaként, mely a nap mágneses mezőit térképezi fel.

 

„Kijelenthetném, hogy ez az elmúlt 200 év leggyengébbike” – mondta David Hathaway, a

NASA’s Marshall Space Flight Center (Huntsville, Ala) napfizikus csoportjának vezetője.

 

A tudósok zavarban vannak. Nem tudják megmondani, hogy a pillanatnyi nyugalom átmeneti, vagy egy évtizedekig tartó hanyatlás kezdete, amely egy kissé enyhítheti a globális felmelegedést azáltal, hogy módosítja a Nap fényességét vagy fényének hullámhosszait.

 

„Nincs egyetlen egy olyan tudós sem, aki ilyen gyenge napciklust valaha is látott volna.” – közölte Andrés Munoz-Jaramillo a Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics in Cambridge-ben (Mass), aki a Nap mágneses ciklust tanulmányozza.

 

Az pedig csak tovább komplikálja a rejtélyt, hogy a Nap a valaha feljegyzett legkülönösebb mágneses pólusváltásainak egyikén megy keresztül.

 

http://img.pandawhale.com/

 

Természetes esetben a Nap mágneses északi és déli pólusa 11 évente vált polaritást. Egy ilyen mágneses mezőváltás alatt a Nappólus mágneses mezője meggyengül, nullára esik vissza, majd pedig ellentétes polaritással emelkedik ki. Amennyire a tudósok ismerik, a mágneses póluscsere csak azért jelentős, mivel jelzi a szolár-maximum csúcspontját – mondta el Douglas Biesecker a NASA Space Environment Center-ben.

 

Mindazonáltal, ebben a ciklusban a Nap mágneses pólusai nincsenek összhangban – állítják a naptudósok. A Nap északi pólusa már több mint egy éve polaritást váltott, ezért ugyanolyan polaritása van, mint a déli pólusnak.

 

„A két pólusváltás közötti késedelem szokatlanul hosszú.” – mondotta Karel Schrijver, aki napfizikus a Lockheed Martin Advanced Technology Center-ben (Palo Alto, Calif.).

 

A tudósok elmesélték, hogy zavarban vannak, de nem aggódnak a szokatlan késedelem miatt. Arra számítanak, hogy a Nap déli pólusa a következő hónapban fog polaritást váltani, amit az elmozduló mágneses mezők jelenlegi műholdas mérésére alapoznak.

 

Ugyanakkor a tudósok nem tudják megmagyarázni a napfoltok hiányát. Miközben továbbra is heves, a Nap erőtlennek tűnik, ha a korábbi évtizedek tetőpontjainak az erejével hasonlítjuk össze. „Itt nem csupán a napfoltok száma kevesebb, hanem azok aktivitása is gyengébb” – mondta Dr. Schrijver.

 

http://www.meteoweb.eu/

 

Mindazonáltal, a Nap nem tétlen: több hónapon át tartó csendessége után hatalmas, ötször annyi töltött részekékből álló sugárzást bocsátott ki az űrbe, mint az elmúlt hónap azonos időszakában és a múlthéten (2013. november elején) ismét napkitörést produkált. Mégis, ezek a kitörések a korábbi szolár-maximumok erejének csupán töredékét mutatják.

Összehasonlításképpen, a 2003-as Halloween-i napvihar, amely közel járt a legutóbbi szolár-maximum csúcsához, volt az űrkorszak legnagyobbika. Ámbár javarészt kikerülte a Földet, a vihar megbénította a japán műholdat, a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére küldött asztronautáknak menedékbe kellett húzódniuk a sugárzás ellen, félbe szakította az Alaszkai olaj- és gázfúrásokat, összezavarta a GPS navigációt és arra kényszerítette az USA Védelmi Minisztériumát, hogy törölje a katonai hadgyakorlatait.

 

Ahogyan a szolár-ciklusok el fognak ülni az előttünk álló években a normális ciklus részeként, úgy kellene a töltött részecskék kitöréseinek ritkulniuk. Többek között a Föld felső légköre le fog hűlni és össze fog húzódni, ami megnövelheti a műholdak életét azáltal, hogy csökkenti a rájuk kifejtett ellenállást.

 

Sok naptudós úgy spekulált, hogy a Nap visszatérhet egy sokkal nyugodtabb állapotába egy olyan szokatlanul nagyon aktív korszak után, amely az 1940-es években kezdődött.

 

„A napfizikusoknak több mint a fele azt mondaná, hogy éppen most térünk vissza a normális állapothoz.” – mondta Mark Miesch fizikus a High Altitude Observatory-ben (Boulder, Colo.), aki a csillagok belső dinamikáját vizsgálja. – „Egy elfojtott aktivitás hosszabb állapota előtt állhatunk.”

 

Ebben az esetben a tudósok azt mondják, hogy a mágneses aktivitás csökkenése enyhítheti a globális felmelegedést. Azonban, egy ilyen finom változás a Napban – ami kb. 0,1 százalékkal csökkenti a fényerősségét – nem lenne elegendő az üvegházhatású gázok növekedésének kompenzálására és a legtöbb tudós ebben látja a következő és az azutáni évszázadok világméretű hőmérséklet-emelkedésének a fő kiváltó okát.

 

„Ez adhat számunkra némi haladékot a globális felmelegedéssel szemben” – közölte Dr. Hathaway – „De nem tartóztathatja fel.”

 

Forrás: http://online.wsj.com/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..