Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kumrán: A holt-tengeri tekercsek és a rejtélyes esszénusok kapcsolata

1947-ben a Jordán nyugati partján, Jeruzsálemtől 13 mérföldre keletre, 11 barlangban, Kumrán romjainak közelében – melyet Khirbet Kumránként is ismerünk – eltárolt ősi tekercsekkel megtöltött agyagedényeket fedeztek fel.

 

A szövegeket szénbázisú tintával írták, legtöbbjüket héberül, néhányat arámi (egy sémita nyelven, melyen állítólag Jézus is beszélt) és görög nyelven.

 

Az első elemzések kimutatták, hogy a szövegek az esszénusokhoz tartoztak, akik egy vallási szektának vagy testvériségnek voltak a tagjai, mely Palesztinában nagyjából a Kr. e. 2. század és a Kr. u. 1. század vége között virágzott.

 

Azonban, eme eredmények egy későbbi felülvizsgálata további kérdéseket vetett fel a tekercsekhez kapcsolódóan, amit a 20. század egyik legnagyobb régészeti eseményeként tartanak számon. Több mint fél év telt el a dokumentumok első elemzése és aközött, hogy egy fiatal beduin pásztor felfedezte a tekercseket, miközben az elkóborolt kecskéjét kutatta a júdeai sivatagban.

 

Eközben a fiatal férfi megpróbálta eladni a pergamentekercseket és a későbbi egyiptomi-izraeli háború (1947-1949) még inkább megnehezítette azok szövegelemzését.

 

A felfedezést követő első negyven év során a szövegtöredékek ezreinek tanulmányozása egy tucat nemzetközi tudósra korlátozódott, akik mindegyike remek szakértő volt a saját területén.

 

1948 januárjában az egyik kéziratot Ézsaiás próféta könyvének egyik változataként azonosították. Ez arra ösztönzött egy expedíciót, hogy átkutassa a kietlen Júdeai-sivatag homokjába temetett, rejtélyekkel teli barlangokat.

 

A barlangokat végül megtalálták és tisztán látszódott, hogy a helyet teljes mértékben kifosztották.

 

A megmaradt töredékekre alapozva az archeológusok arra a következtetésekre jutottak, hogy eredetileg 200-250 tekercset rejtettek el vagy tároltak a barlangokban.

 

A tíz szomszédos barlangban még több kéziratot és töredéket fedeztek fel.

 

Az Ézsaiás próféta könyvének szövegét tartalmazó tekercsek (Kr. u. 1-2. század)

 

Miként az archeológusok megállapították, a kumráni barlangok némelyike a jelek szerint beépített polcokkal rendelkező pergamen-könyvtárként működött. Vajon egykoron ez a hely a kéziratok egyik könyvtára volt?

 

A tekercsek sokféle írást tartalmaznak: az Ószövetség valamennyi könyvének töredékeit (Eszter könyvét leszámítva), vallási szertartásokra vonatkozó szabályokat, a kumráni szektának a Végső Időben zajló háborúra való felkészüléséről szóló előkészületeit, valamint naptárokat, horoszkópokat és sok egyéb mást is.

 

A régészeti szakértők összehasonlították a tekercsek bibliai tartalmát és a barlangok elhelyezkedését (a kumráni romok tőszomszédságát) a római tudós, Plinius (Kr.u. 24-68) leírásával, aki a helyet az esszénusok vallási településeként említi.

 

Ily módon kapcsolatot fedeztek fel a tekercsek és az esszénusok – egy férfiakból és nőkből álló rejtélyes testvériség és a későbbi szerzetesközösségek előfutárai között, akik elszigetelve éltek a zsidó hit többi tagjától, önmegtartóztatást gyakoroltak, személyes vagyontárgyaikat pedig a közösség javára ajánlották fel.

 

Jelenleg úgy tudjuk, hogy 500 különböző írnok állított elő egy 931 dokumentumból (vagy szövegtöredékekből) álló kollekciót, amelyet sikeresen helyreállítottak.

 

Ezeket a szövegeket héber, arámi, nabateus vagy görög nyelven írták.

 

A tekercsek kora a Kr. e. 3. század és a Kr. u. 1. század közé datálható. A tekercsek számának nagysága, illetve az írnokok száma néhány szöveg korával együtt számos lényeges kérdést vet fel az esszénus komplexum nagyságára vonatkozóan.

 

Az ásatások során a régészek római érméket találtak, melyek a lelőhely lerombolását a zsidó lázadás (Kr. u. 66-67.) idejére teszi; ugyanakkor egy tároló helyiséget is beazonosítottak tele edényekkel, agyagtálakkal, egy égetőkemencével, malomkövekkel és az esszénusok rituális fürdőszokásával kapcsolatos víztárolókkal.

 

„A létező legrégibb bibliai kéziratokat, a holt-tengeri tekercseket 1947-ben Jeruzsálem közeli barlangokban fedezték fel, közel 50 éven át nagy titokban tartották, mígnem a Huntington Könyvtár 1991-ben kirobbantott egy parázs vitát azáltal, hogy kiadta a tekercsek másolatait. Ebben a megkapó nyomásban Baigent és Leigh írók kezdték felfedezni, hogy az ortodox bibliatudósok egy kis zárt köre gyakorolt ellenőrzést a tekercsek felett…”

 

Volt egy étkező és egy másolószoba, egy hosszú, keskeny szoba, amely két tintatartót és számos írópadot tartalmazott, melyeket valószínűleg az írnokok használtak. A hely inkább egy műhely volt privát lakrészekre vagy szállásokra utaló jelek nélkül. Az archeológusok úgy vélik, hogy a barlangokban megtalált bibliai írások közül sokat lemásoltak.

 

Még mindig keveset tudunk a holt-tengeri tekercsekről és arról a helyről, ahol felfedezték azokat. Ugyanakkor sok vita dúl.

 

Az egyik ilyen kérdés például az, hogy kik írták a holt-tengeri tekercseket és kik rejtették el a Kumrán körüli barlangokban. Néhány tudós úgy gondolja, hogy nem az esszénusok felelnek a holt-tengeri tekercsekért, hanem a jeruzsálemi második héber templom papjai írták a kéziratokat, majd később átszállították Kumránba és biztonságosan elrejtették a rómaiak elől.

 

Mindazonáltal ennek a teóriának sok ellenzője van.

 

Vajon a Vatikán áll eme összeesküvés hátterében azért, hogy félelemből elejét vegye annak, hogy olyan tekercsek kerülhessenek a nyilvánosság elé, amelyek a korai kereszténységgel kapcsolatos veszélyes anyagot tartalmaznak.

 

Jóllehet az 1-es számú barlangban talált összes kéziratot kiadták 1950 és 1956 között, a publikálás folyamatát gyakran elég lassúnak tartották. Az 1990-es és a 2000-es évek elején még több tekercses írást adtak ki, melyek között a bibliai tekercsek gyűjteménye is helyt kapott.

 

Vajon mekkora volt a holt-tengeri tekercsek teljes „könyvtára”? Mennyi dokumentum hiányzik amiatt, hogy még mindig el van temetve vagy el vagy rejtve a Holt-tenger északnyugati partján?

 

Megtaláljuk-e valaha ezeket?

 

Forrás / Original article: http://www.ancientpages.com/2016/02/20/qumran-the-dead-sea-scrolls-and-their-connection-to-enigmatic-essenes/

 

 

 

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..