Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

KURIÓZUMOK AZ EGYIPTOMIAK VILÁGLÁTÁSÁBAN

A VILÁGEGYETEM EGYIPTOMI ELRENDEZÉSE

 

Az egész univerzum megfelelő módon elrendezett számokból áll. Minden fejlettebb intelligencia képes felfogni a matematikai kifejezéseket. Ez egy közös nyelv a mindenségben. A világegyetemben minden egy bizonyos számmal fejezi ki önmagát. A szám egyszerre véges és végtelen. Minden szám az Egy princípiumától származik. A szám még nem a teljes matematika, csupán része annak, miként a matematika alkotórésze a mágiának.

A matematika a nagysággal és a „mennyiséggel” foglalkozik. A mennyiség azt vizsgálja, hogy a rész hogyan viszonyul önmagához. Ezt hívhatjuk aritmetikának. A mennyiség azt is megmutatja, hogy viszonyul a rész a többi részhez. Így születik a zene.

A nagyság tanulmányozása is két részre oszlik: a mozdulatlanságra és a mozgásra. A mozdulatlan nagyság elemzése a geometria, a mozgásé az asztronómia és a térmértan (trigonometria).

 

Az egyiptomi papok a matematikai tudományukat egyebek mellett arra használták fel, hogy megértsék és kielemezzék az élő emberi és égi testek egymásra, az emberiségre és a Földre gyakorolt hatását. E diszciplína alapján alakították ki a szertartásaikat is. Minden szertartás a világegyetem (makrokozmosz) és az emberi lény (mikrokozmosz) között fennálló rendet volt hivatott beállítani vagy fenntartani. A vallási szertatások és a papi rituálék voltaképpen olyan életgyakorlatok, amelyek mindenkoron a harmónia beállítására és a károsodások, egyenetlenségek, hibák, zavarok, egyszóval a diszharmónia kiegyenlítésére szolgálnak, minthogy az élet tüzének ismeretéből fakadnak és mindenkoron a világosság és a tisztaság eszméinek kiterjesztése érdekében történnek, avagy kerülnek megismétlésre.

 

A TERMÉSZETBEN LAKOZÓ HÉT ERŐ

 

Az egyiptomiak hite szerint hét isteni erő vagy szellem hat át, eredményez és határoz meg mindent. Nélkülük nem lenne tanulás, fejlődés, nem enyészne el a rossz és nem maradhatna fenn az élet.

Íme, a princípiumok, illetve a kollektív intelligencia:

  • MER a szeretet ereje, ez az Istennel való egyesülés vágya, jelentése: felemelkedni.
  • SZEKHEM: az emberi testben egyfolytában keringő erő, amely megújítja és táplálja a lelket.
  • KHEPRER: átalakít, megújít, fejleszt és lehetővé teszi a létezést.
  • AB-IB: a szív kívánalma, mely az élet folyamatosságát eredményezi.
  • TEKH: az elnyelés ereje, szintén nélkülözhetetlen.
  • SZESAT SZEFEX: egy jel, melyet minden teremtmény visel, az előző hat eredménye.

 

A misztériumiskolák papjai ezzel indokolták, hogy 7 szín fordul elő a természetben, 7 magánhangzóval beszéljük a nyelvet, 7 év alatt cserélődik le minden sejt a testünkben, 7 nyakcsigolyája van az embernek (de a békának, a tevének és a zsiráfnak is).

 

Az égbolton is találkozunk a hét fő isteni szellemmel, mint a Nagymedve csillagkép hét fő csillaga. (A Nagy-Göncölnek is nevezett Nagymedve 227 szabad szemmel látható csillagból áll, melyek közül a 7 legszembetűnőbb képezi magát a Nagy-Göncölt.) A Göncölszekér csillagkép az egyiptomi Víziló. Ők a jó princípiumnak az égi támogatói az emberben, akik megvédik és megtisztítják a dolgokat. Észak égi hajójának is nevezik őket. E hatalmas szellemi entitásoknak Heru (Hórusz) parancsol, illetve az ő vezényletük alatt állnak.

 

Ugyanakkor a Kis Medve csillagképnek is köze van a hét belső szervhez, a hét belső elválasztású mirigyhez. A Kis Medve 54 szabad szemmel látható csillagból áll, melyekből a 7 legfényesebbet nevezzük Kis-Göncölnek. Éppolyan szekér alakú, mint a Nagy-Göncöl, csak az ellenkező irányba fordul. A rúd legszélső csillagát nevezzük sarkcsillagnak.

A Kis Medve csillagképet combnak vagy szarvasmarhacombnak nevezték az egyiptomiak és Széth-hez kapcsolták, akitől az ember fizikai megvalósító ereje származik és ebben a zodiákusban laknak a bűnöket elpusztító szellemek is, ezért döfi le Ré ellenségeit a Napbárkában utazó Széth, megvédve ezzel a Napistent.

 

A MACSKA TISZTELETE ÉS SZIMBÓLUMA

 

A macskát állítólag először Egyiptomban háziasították a XI. dinasztia korában. Basztet istennő szent állataként és megtestesítőjeként tisztelték. Fő kultuszhelye Bubasztiszban volt. A legtöbb háznál tartottak macskát azzal a céllal, hogy az állat elpusztítsa az egereket és a patkányokat, amelyek kárt tettek a gabonakészletekben. Csupán a gazdagok engedhették meg maguknak, hogy dédelgetett kedvencként macskát tartsanak. A macskákat különös kultusz övezte, kimúlásukat követően bebalzsamozva, pólyával borítva földalatti sírokba hantolták el őket. Ha netán valaki szánt szándékkal megölt egy macskát, az súlyos bűntettnek számított.

 

Az egyiptomi gondolkodásmódban a macska az önuralom jelképe, mivel soha nem áll ellen a mozgásnak, így hát természetes, hogy sohasem sérül meg. A macska egyvégtében küzd a maga boldogságáért, s ha kell, kiharcolja magának az örömöt. A macska a túlvilág őrzője és játszi könnyedséggel boldogul és eligazodik a szellemi (spirituális) jelenségek között, meg tudja különböztetni a sandát az egyenestől. Amikor egy halandó egy macskára pillant, olybá tűnhet számára, mintha aludna, holott a macska ideje nagy részében éber. Sokkal éberebb, mint ahogyan mutatja. Ezt akkor lehet lemérni, amikor megtámadsz egy alvó állapotban lévő macskát. Ilyenkor számíts arra, hogy reflexe és reakciója fénynél is sebesebb lesz.

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..