Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kutatás a Homoksivatag Atlantisza után – az Oszlopos Iram – egy legendás elveszett város

A legtöbben Atlantiszt egy elsüllyedt várossal vagy földrésszel kapcsolják össze, aminek már régóta nyoma veszett, s a víz alatt rejtőzik.

 

Mindazonáltal, Arábiának is megvan a maga elveszett városa, az úgynevezett „Homoksivatag Atlantisza”, amely számos történész, felfedező és régész számára disputára ad okot. A mai napig viták tárgyát képezi ennek a legendás helynek a puszta létezése is.

 

Az évek során különféle névvel illeték ezt az elveszett várost, a leggyakoribb nevei: Ulbar, Wabar és az Oszlopos Iram volt.

 

 

A legtöbb legenda és mítosz szerint a Sivatag Atlantisza valahol a Rub’ al Khali sivatagban található, amit az Üres Világtáj (kvázi Senki-földje) néven is ismernek. Ez lefedi az Arab-félsziget déli harmadának java részét, beleértve Szaúd-Arábia és Omán, az Egyesült Arab Emirátusok és Jemen nagy részét.

 

Számos felfedező próbálkozott már az elvesett város helyének meghatározásával. Közülük az egyiket Betram Thomas-nak (1892-1950) hívták. Az ő egyik beduin kísérője mesélt neki annak az elveszett városnak a történetéről, amelynek a bűnös lakói magukra vonták Isten haragját, ezért a város elpusztíttatott.

 

Thomas semmi nyomát nem találta az elveszett városnak a homoksivatagban. Később ő mesélte el a történetet Arábiai Lawrence-nek, aki a „Homoksivatag Atlantiszaként” tekintett Ubarra. Lawrence-et megigézte a sivatag elveszett városa és minduntalan azt kereste, de sohasem lelte meg. Azóta minden felfedező megkísérli feltárni a homok alá temetett város helyét.

 

Amikor ásni kezdtek Shis’r-nél, egy régi arab erődnél, egy hatalmas ősi struktúrát kezdtek feltárni. Senki sem volt biztos benne, hogy mi is az… Néhány felfedező azt hitte, hogy Shis’r ősi erődjének maradványai lehetnek az Oszlopos Város maradványai.

 

1992-ben a The New York Times kiadott egy cikket, melyben bejelentette, hogy egy amatőrökből és profi régészekből álló Los Angelesi csapat megtalálta a Sivatag Atlantiszát.

 

„A csúcstechnikájú műholdas képek és az ódivatú irodalmi detektívmunka elegyítésével, egy futóhomok alá temetett erődöt fedeztek fel Oman egyik részén, amit Rub’al Khali-ként vagy a Senki-földjeként is ismernek.”

 

A közel 5000 évvel ezelőtt épített Ubar a tömjén és a közeli Qara-hegységben termő illatos gyanta egyik feldolgozó és elosztó központja volt.

 

Az elhamvasztás és a vallási szertartások folyamán, valamint a parfüm- és a gyógyszerkészítés során használt tömjén az arannyal volt egyenértékű.

 

Ubar uralkodói meggazdagodtak és megerősödtek, lakosai az iszlám legenda szerint annyira gonoszokká és züllöttekké lettek, hogy Isten végül lerombolta a várost, hagyván, hogy a békétlen sivatag elnyelje azt.

 

T.E. Lawrence, avagy Arábiai Lawrence nevezte el a „Sivatag Atlantiszának”, bár a tengeralatti Atlantiszhoz hasonlóan, sok tudós megkérdőjelezte Ubarnak a puszta létezését is. – adta hírül a Los Angeles Times.

 

A kutatók azt mondták, hogy „dokumentált, miként süllyedt el a város”, s nem úgy tűnik, mintha ez az erkölcstelenségért járó istenítélet lett volna. A legendás Shaddad ibn ’Ad király tudatlanságból építette fel azt egy hatalmas mészkőbarlang tetejére a saját „paradicsom-utánzatának” megalkotása során. Végül a város súlya okozta a barlang beomlását egy víznyelő aknába, elpusztítván ezzel a város nagy részét, s emiatt vált a város lakatlanná.

 

A kutatók ugyanakkor egy nagyjából neolit korból származó falu maradványait is felfedezték, amely valószínűleg minimum Kr.e. 6000-ben épült.

 

Az oszlopos Iram városát mutató egyik tervrajz

 

A feltárások várhatóan számottevő fényt vetnek majd a térség korai történelmére, amely a mítoszok ködébe burkolózott – jelentette ki George Hedges, egy Los Angelesi ügyvéd, aki az 53 éves filmkészítő Nicholas Clapp-pel volt az expedíció egyik vezetője.  A régió rejtélyei közül a leletek talán segíthetnek megoldani például azt, hogy vajon létezett-e Sába királynője, aki Ubarral egy időben élt.

 

A kutatók már találtak arra vonatkozó bizonyítékot, hogy az éghajlat sok tekintetben más volt akkoriban. A neolit kori falu szemmel láthatóan egy folyó partján feküdt, ami azóta kiszáradt, s annak lakói jelentős területet munkáltak meg.

 

Még Ubar idejében is, a neolit kori falu után 3000 évvel bőséges csapadék hullott és a kút meglehetősen nagy mennyiségű vizet adott, amely nem csupán a városnak volt elegendő, hanem azoknak a tevekaravánoknak is, amelyek átszelték a vészjósló sivatagot.

 

Clapp meggyőzte Charles Elachi-t és Ronald Blom-ot, a JPL tudósait arról, hogy vizsgálják át a területet egy különleges radarrendszerrel, amelyet a Challenger legutóbbi sikeres küldetésén használtak. A radar képes „átlátni” a fedő homokon és képes feltérképezni a talaj alatti geológiai jellegzetességeket.

 

A képalkotást felhasználva a csapat képes volt felismerni az ókori kereskedelmi útvonalakat, amelyek a több százezer teve átvonulásának hatására megszilárdult felszínné állt össze. Úgy tűnik, hogy azok az útkereszteződések mutathatnak rá az elveszett városra, ahol a kereskedelmi útvonalak összefutnak vagy elágaznak.

 

Ezen információk birtokában kérték fel Juris Zarins-t a Délnyugat-Missouri Állami Egyetemről és Sir Ranulf Fiennes brit felfedezőt, aki a brit seregben szolgált Omán sivatagjaiban és harcolt a szultáni erőkkel.

 

A csapat egy rövid, előzetes expedíciót szervezett Ománba a múlt nyáron, melynek során 35 lelőhelyet keresett fel. Fazekasságra utaló cserépdarabokat és a kereskedelmi útvonalakra utaló egyéb bizonyítékokat találtak, viszont semmi olyat nem fedeztek fel, ami egyértelműen a város felfedezését jelentette volna.

 

Sokan úgy érzik, hogy továbbra is megválaszolatlan marad az érdekes kérdés, miszerint „Vajon Ubar városa azonos-e az Oszlopos Irammal, avagy a legendás elveszett város továbbra is valahol a homok alatt rejtőzik?”

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/atlantisofthesands.php#ixzz3FMlamXkI

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..