Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Le tudjuk tölteni az agyunkat?

Lehetségessé lesz-e a mi korunkban áthelyezni valakinek a memóriáját egy mesterséges eszközbe?

 

Michio Kaku válaszol: Ez egy nagyon vitatott kérdés. A kérdés az, hogy bele tudjuk-e tölteni a tudatunkat egy chipbe, és ezt a chipet eltárolni egy számítógépbe, illetve hogy lehet-e nekünk alapjában véve örökké tartó személyiségünk, lehetnénk-e halhatatlanok.

 

Nos, mindenekelőtt ez egy kérdést vet fel: kik is vagyunk mi tulajdonképpen? Ha van nekem egy olyan magnóm, amelynek egy pici intelligenciája van, és válaszolgatni kezd a kérdéseimre oly módon, ahogyan én is felelek a kérdésekre, és itt ücsörgök ezzel a magnóval, akkor az én vagyok?

Mi lenne akkor, ha a magnó egyre kifinomultabbá válna és elkezdené elsajátítani a személyiségem finom árnyalatait? Itt vagyok, én vagyok én, de itt ücsörgök a magnó mellett, amely úgy beszél, mint én, s neki megvan az összes magyarázatom és minden árnyalatom, viszont egyáltalán nem én vagyok, vagy mégis? Nem volnánk egyebek egy köteg idegsejtnél egy bizonyos módon programozottsággal és egy bizonyos kóddal?

 

http://i1.wp.com/

 

Nos, először is egy idővonalra van szükségünk. Én személy szerint úgy gondolom, hogy ez sokkal hosszabb idő fog majd felölelni, mint ahogyan azt egyszerűen várnánk, mivel az agyunk felépítése és a helyzetek megoldásának módja eltér egy digitális számítógéptől.

A manapság rendelkezésünkre álló számítógépek digitálisak. Nullákkal és egyesekkel kalkulálnak. Alprogramjaik, programozottságuk, szoftverük, operációs rendszerük és CPU-juk (központi feldolgozó egységük) van.

Az agyunknak egyáltalán nincs CPU-ja, nincs programozottsága, sem Windows szoftvere, sem alprogramjai, egyáltalán nincs programozás az agyunkban.

Az agyunk egy tanuló gép. Feladatokkal találkozik, majd pedig megtanulja, miként kerekedhet felül a feladatokon egymás után. Ezért ez egy alapvető probléma lesz. Az információk egyszerű digitalizálása könnyű: egyszerűen beolvastathatjuk az információkat egy számítógépbe.

 

De, tudod, az agyunk tanul. Megtanuljuk az új fogalmakat, elkezdjük elsajátítani az új feladatokat és az új dolgokat. És ezt lesz majd sokkal nehezebb egy számítógéppel lemásolni. Ezért én személy szerint nem hiszem, hogy ezt mi meg fogjuk érni a mi életünkben.

 

Forrás: youtube

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..