Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Lédús csemege: az őszibarack

Őshazájának Perzsiát tartották, de a kutatások ezt nem bizonyították, mivel a kínai irodalomban már időszámításunk előtt több száz évvel több helyen is említik. Európában való elterjedésének forrása Itália, majd Franciaország.

 

http://www.healthyfoodhouse.com

 

Ezeken a tájakon a kedvező körülmények (éghajlat, talaj stb.) segítették a gyümölcs szaporításának a feltételeit.

Az őszibarack-termesztés és annak terjedése a kereszténység terjesztésével egyidejűleg ment végbe Európa több országában, mivel a legügyesebb szerzetesek a kolostorok kertjeiben, nagy gonddal nevelték és szaporították az őszibarackot.

1628-ban Franciaországban létrejövő faiskolákban már több fajtájáról tesznek említést.

 

Az őszibarack tartalmaz:

– fehérjét

– szénhidrátot

–  szerves sót

– rostanyagot

– C-vitamint

– B-vitamint

– 85-90%-ban vizet

 

Élettani hatásai:

– csökkenti a vérnyomást

– jót tesz a szívnek

– kedvező az érrendszer számára

– kiváló haj és bőrszépítő

 

Az őszibarack frissít, üdít, jó kedvre derít. Mivel nagyon lédús és kedvező a cukor- és gyümölcssav-tartalma a többi gyümölcshöz képest, egyszerre jóval nagyobb mennyiséget fogyaszthatunk belőle.

 

A sárga húsú fajtákban lévő – antidoxáns xantofill – színanyagai rákellenes hatásúak.

A kevésbé leveses barack is hasznos, mivel rengeteg rostjával elősegíti az emésztést, megakadályozza a székrekedést.

A barackban található pektin csökkentheti a koleszterin szintet.

 

Nyári forróságban a szívbetegeknek napi 2-3 barack elfogyasztása segíthet a benne 7:1 arányban levő kalcium és nátrium miatt.

 

Az őszibarack nem csak nyersen, hanem lekvárként vagy süteményben fogyasztva élvezhető.

 

Íme, egy recept!

 

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/

 

TEJSZINES BARACKOS CSIRKEMELL

 

A hozzávalók arányait nem írnám le, mivel a csirkemell a család létszámától függ.

A kicsontozott felszeletelt csirkemelleket az ízlésünk szerint bepácoljuk.

 

Én mustáros, fokhagymás, borsos, olajos pácba szoktam tenni a húst akár két nappal az elkészítése előtt.

 

Amikor elérkezik az elkészítés ideje, egy serpenyőben a csirkemelleket átsütjük, és mindjárt rakhatjuk is a tepsibe.

A felezett őszibarackot (lehet lecsöpögtetett konzerv is) helyezzük a hússzeletekre.

Főző tejszínnel  megöntözzük és reszelt sajtot halmozunk a barackok tetejére.

 

Mivel a hús már elősütött, a sajtot csupán ráolvasztjuk a kb. 180-200 fokra előmelegített sütőben.

 

Igazán a rizs köret illik hozzá.

 

Jó étvágyat!

 

Sziklás Józsefné

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..