Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Legendák felülvizsgálása: a manók városa

A 2005-ben Iránban felfedezett, apró mumifikált test hatására szárnyra kaptak egy ősi, törpék által lakott városról szóló pletykák.

 

Image Credit: CC BY 2.0 Jeanne Menj

 

A Makhunik (a mai Iránban található) nevű, ősi perzsa városban talált múmia meglehetősen nagy szenzációt keltett, amikor majdnem tíz évvel ezelőtt először felfedezték.

 

Ennek mérete – kiegészítve annak az architektúrának az állítólagos felfedezésével, amelyet a jelek szerint egy kisebb méretű nép tagjai építettek – vezetett el a teljes egészében a manók által benépesített ősi városról szóló szóbeszédekig.

 

Mindazonáltal ahogy telt-múlt az idő az állítások egyre inkább a viták kereszttüzébe kerültek, mivel a szakértők a felfedezések számos aspektusát megkérdőjelezték. Kétségbe vonták azt az ásatást, amelynek során előkerült a múmia és a romokról kiderült, hogy egy illegális művelet részét képezték, továbbá megkérdőjeleztek a múmia korára vonatkozó felfedezések időpontjától kezdve mindent.

 

A későbbi vizsgálatok sem derítettek fényt arra, hogy abnormálisan kicsiny épületeket találtak volna és a múmiáról, amely egyáltalán nem lehetett felnőtt, kiderült, hogy alig nagyobb egy csecsemőnél. Ugyanakkor az antropológiai kutatások a múmia korát csupán 400 évvel ezelőttire becsülték és ezzel egyszer s mindenkorra pontot tettek az ötezer éves, törpék lakta város koncepciójára.

 

Végül az incidensről kiderült, hogy alig volt több a hamis adatokon, pletykákon és megtévesztésen alapuló médiaszenzáció ékes példájánál.

 

Forrás: http://www.unexplained-mysteries.com/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..