Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Lehetséges-e az agyból agyba kommunikáció?

Michio Kaku: Nem kérdés, hogy az internet egy olyan planétát hoz létre, amit intelligensnek nevezhetünk. A bolygó bőre egy hálózattá változik azáltal, hogy intelligens lények kommunikálnak egymással. Azonban, ez csupán az első lépés. Néhány ember úgy véli, hogy az előttünk álló évtizedek következő lépcsője nem az internet lesz, hanem az Agy-Net, mivel annál a pontnál tartunk jelenleg, aminél az élő agyhoz/elméhez igazából számítógépeket tudunk kapcsolni. Pont a Berkeley Egyetemen voltam pár héttel ezelőtt, ahol ezt demonstráltam: le tudjuk videózni az ember gondolatait. Ezek nem tökéletesen pontos videók, viszont láttam egy olyan bemutatót a Berkeley laboratóriumában, ahol ténylegesen látni lehetett egy videó képernyőjén, hogy mit gondolnak éppen az emberek.

 

http://www.illumine.co.uk/

 

Tehát az agyunkkal összekapcsolt sisakban lévő elektródákkal vagy EEG-szenzorokkal talán egy napon képesek leszünk az agyból agyba történő kommunikációra, s ezt az Agy-Net lehetősége adhatja meg számunkra. Voltaképpen néhány ilyen kísérletet végző, vezető neurológus komolyan indítványozta az agynetet, ami által nem csak úgy cserélhetünk információkat, mint például a gépeléssel, hanem érzelmeket, érzeteket is cserélhetünk, mivel ezek gondolataink építményének a részei.

 

S mi jöhet ezután? Nos, természetesen, ami ezután következik, az a tudományos fantasztikum, a tudomány pedig mindenféle horror-történettel szolgál a számunkra, mint amilyen a Sky Net: talán egy napon az internet érző lénnyé fog átváltozni; talán egyszer majd az internet úgy fog gondolkodni, mint az emberek, és esetleg az internet átveszi a hatalmat, mint a Terminátor filmekben. Nos, nem hinném.

 

Az internet egyszerűen egy olyan módszer, amiben a tudatok képesek tudatokkal kommunikálni. Nem veszünk észre öntudatot az internetben. Jelenleg néhányan azt mondják, hogy „Nos, mi a véleményed egy valamiféle olyan  kollektív tudatról, amit egy hirtelen bekövetkező jelenség vált ki?”

Nos, sok a bürokratikus nyelvezet. Sok a szép szó. Talán. Talán nem. Viszont jelen pillanatban ez tiszta spekuláció.  Még a laboratóriumban a legfejlettebb műszereinkkel és a mesterséges intelligencia legfrissebb vívmányaival se, tudjuk a számítógépeket öntudatossá tenni.

 

http://biosignal.med.upatras.gr/

 

Felismertük, hogy az egyik legfejlettebb számítógépünk az IBM Watson számítógépe volt, ami két embert is legyőzött a Jeopardy-programban. Ezen a ponton sok specialista azt mondta: „Ó, istenem, közel a vég; a robotok állatkertbe zárnak minket; mogyorót dobálnak nekünk; rácsok mögött táncoltatnak minket, amikor átveszik az uralmat éppen úgy, mint ahogyan manapság a medvéket táncoltatunk a rácsok mögött.”

Nos, ne feledkezzünk meg arról, hogy nem számít, mennyire gyors, Watson olyan ostoba volt, hogy nem gratuláltunk neki. Nem tudunk felemelkedni Watson-hoz, megveregetni a tranzitorait és közölni vele: „Ügyes fiú! Te teljesen megvertél két embert Jeopardy-ban. történelmet írtál. Igyunk rá egyet!”

Láthatjuk, hogy Watson egy számológép, egy rendkívül kifinomult számológép. Milliárdszor gyorsabban ad össze, mint az emberi agy, de ez minden. Ezt hívjuk szakértő rendszernek. Formalizált bemenő jelekkel és formalizált kimenő jelekkel foglalkozik. Úgy beszélgethetünk egy szakértő rendszerrel minden alkalommal, mintha telefonálnánk, s a telefon azt mondaná: „Kérem, nyomja meg a kettes gombot a következő opcióhoz.” Ezt hívják szakértő rendszernek. Ez alapvetően egy kifinomult számoló gépezet, ami úgy hangzik, mintha gondolkodna, de nem. Ez egyszerűen formalizált algoritmust használ. Ha beütünk egy egyest, akkor eljuthatunk oda. Ha egy kettes ütünk be, akkor máshova jutunk. Ez a Watson – magától értetődően egy nagyon-nagyon kifinomult szinten. Ezért én személy szerint úgy gondolom, hogy nem kell aggódnunk amiatt, hogy az internet egykor majd érző lénnyé fog válni.

 

Forrás: http://bigthink.com/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..