Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Lélegzetelállító képek tárják elénk az éjszakai égboltot a maga roppant méretű égi csodáival

Ezek valóban fantasztikus képek! Bámultad már valaha az eget azon tűnődve, hogy milyen volna, ha az égbolt csodái közelebb volnának a Földhöz? Bizonyára az éjszakai égbolt egészen másmilyenként festene.

 

A Roscosmos nevű orosz űrügynökség belevágott ebbe a kitalált kísérletbe és egy sor olyan szimulációt készített, amelyek az éjszakai égbolt látványos képeit varázsolják elénk galaxisokkal és bolygókkal együtt olyan közelségben, mint amilyen távolságra a Hold van tőlünk.

 

Pár információ a Roszkozmoszról annak, aki nem ismerné:

 

Az Orosz Szövetségi Űrügynökség (oroszul: Федеральное космическое агентство, magyar átírásban: Fegyeralnoje koszmicseszkoje agensztvo), rövidítve RKA, rövid nevén Roszkoszmosz az orosz űrprogram lebonyolításáért felelős szervezet. A Szovjetunió felbomlása után Oroszország 1992-ben hozta létre nemzeti űrügynökségét. A Roszkoszmosz egyike azon három űrügynökségeknek, amelyek rendelkeznek az embert szállító űrhajók technológiájával. Jelentős szerepet vállaltak a Nemzetközi Űrállomás megépítésében és jelentős a szerepük a fenntartásában is.

1992 februárjában hozták létre Orosz Űrügynökség néven az Oroszországi Föderáció elnökének 1992. február 25-i 185. számú rendelete alapján. Ez a szervezet vette át az Általános Gépipari Minisztérium funkcióinak többségét.

Az Orosz Szövetségi Űrügynökség volt az első szervezet, amely űrturistákat juttatott fel a világűrbe. Űrhajósait a Moszkva melletti Csillagvárosban lévő Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban készítik fel az űrrepülésre. Az indításokat főleg a Bajkonuri űrrepülőtérről és a Pleszeck űrrepülőtérről végzi.

Forrás: https://hu.wikipedia.org

Még egy apró megjegyzés arról, hogy mi a fényév.

Nevével ellentétben nem időmértékegység, hanem a távolságra utal!

A fényév a távolság csillagászatban használatos mértékegysége: egy fényév az a távolság, amelyet a fény légüres térben egy év alatt megtesz. Az idő mértékegységeinek analógiájaként beszélhetünk a fényév töredékeiről:

fényóráról (amennyi utat a fény egy óra alatt megtesz),

fénypercről (a fény egy perc alatt megtett útja) és

fénymásodpercről (a fény egy másodperc alatt megtett útja).

A fény sebessége 299792,5 km/s

 

Vess egy pillantást a Roscosmos által készített csodálatos videóra.

https://www.youtube.com/watch?v=JXozLX1ufVE

 

Az Androméda galaxis

 

5.1

 

Ez a mi Tejutunkhoz a legközelebb lévő csillagrendszer, amely 220 000 fényév kiterjedésű. A valóságban körülbelül 2,5 millió fényévnyi távolságban van a Földtől.

 

Rák-köd

 5.2

A bámulatos Rák-köd körülbelül 10 fényév átmérőjű. A való életben ez körülbelül 6300 fényév távolságra van a Földtől.

 

A Plejádok/Fiastyúk 

 5.3

 

A Plejádok nevű csillaghalmaz nagyjából 10 fényév átmérőjű. A valóságban a csillaghalmaz úgy 440 fényévre van a Földtől.

 

Az Örvény galaxis

 

5.4

 

Az Örvény-galaxis 60 000 fényév átmérőjű és a valóságban 30 millió fényévre van a Földtől.

 

Fekete lyuk

 

5.5

 

Ez egy óriás fekete lyuk, amely a Tejút közepén található és 14 millió mérföld átmérőjű, továbbá 26 000 fényévre van a Földtől.

 

Egy szupernóva

 

5.6

 

A szupernóva egy felrobbant csillag. A kutatók úgy sejtik, hogy a legbiztonságosabb távolság a Föld és egy szupernóva között nagyjából 50-100 fényévre tehető.

 

Száraz György

Boldog napot!a

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..