Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

LÉTEZIK-E BELZEBUB?

Írta/Szerkesztette: Posted on 0

Démonokkal, bukott angyalokkal és temérdek pokolfajzattal találkozunk, ha szabadidőnket a vallásosság, a számítógépes játékok vagy egyszerűen az irodalom és a történelem felé fordítjuk. Talán azért, mert minden embernek van egy démoni oldala is. Kérdés, mennyire valós és mennyire virtuális a sokféle démonikus entitás? S ha léteznek, akkor jelentenek-e valós veszélyt életünkre?

Belzebub7

DÉMONOK

 

A görög mitológiában és az antik korszakban a rossz szellemeket „damionész”-nak hívták. De nem volt ez mindig így. Eredetileg e fogalom alatt természetfeletti lényeket értettek. Platón után kezdett elkomorodni a kép és fokozatosan sátáni erőkkel telt meg az istenséget és természetfeletti hatalommal bíró lényt jelentő daimon vagy daimonion. Amint a beavatottak kora lezárult, a fizikai betegségeket és az elmezavarokat kezdték visszavezetni a démonok mesterkedéseire. A háborúkban, a járványokban és a csapásokban, végezetül pedig már a mindennapi élet minden apró rossz történésében démonok művét látták. E túlvilági lényeket úgy képzelték el, mint akik a mi világunk és az isteni régiók között helyezkednek el. Éppen ezért megidézhetőek és segítségül hívhatóak bizonyos mágikus idéző formulák segítségével, ugyanakkor ezek a lények olykor-olykor hatással vannak az emberiség Sorsára: megszállhatják őket, megkísérthetik az embereket és romlásba dönthetik az életüket.

 

A boszorkányokat sokszor azzal vádolták meg – egyébiránt Jézust is –, hogy démonokkal cimborálnak és az ő természetfeletti erejük segítségével gyógyítnak, látják a jövőt és viszik véghez a csodatételeiket. A démonok szerepét véleményem szerint hiba volna általánosítani. Bármilyen emberi osztályozás és kategorizálás eleve hibás, hiszen a démonok az emberi érzékelés számára láthatatlanok, így értelmetlen ítéletet mondani felettük. Viszont támaszkodhatunk a szent iratokra, vagy azon beavatottak tudására, akik a magasabb világokkal tartják a kapcsolatot. Ők elmondják, hogy rengeteg lényfajta és számtalan létfokozat létezik. Az emberek azonban hajlamosak minden ismeretlenben a rosszat látni, holott sokszor nincs is szükség az embereknek a démoni befolyásra ahhoz, hogy rosszat tegyenek másokkal, vagy hogy esetleg önmaguknak ártsanak. Ezen felül az emberek rákaptak a démonokra való hivatkozásra minduntalan, amikor valami szerencsétlenség éri őket. Sokan nem gondlnak bele annak a lehetőségébe, hogy épp a szerencsétlenség megélésével fordulnak pozitív irányba, míg a látszólag sorsukat megkönnyítő elemekkel letérnek a helyes ösvényről.

 

Sokszor a természeti szellemeket is összetévesztik a szó klasszikus értelemében vett démonokkal, ámbátor ők legtöbbször semleges vagy inkább segítő szellemei az emberiségnek, egyáltalán nem démoni lények. A szellemvilág nem ismerete alighanem sok tévképzet és hiedelem kialakulásához vezetett már a történelem folyamán. Ezzel együtt kijelenthetjük, hogy miként létezik túlvilág (szellemvilág), pontosabban a szellemi világok sokasága, úgy létezik egy olyan régió is, amely ezen belül található, s amit méltán nevezhetünk Alvilágnak. A következőkben az Alvilág egy prominens tagjával fogunk megismerkedni.

 

BELZEBUB

 

Az archaikus időkben Belzebub egy sémi istenség volt, akit napistenként tiszteltek, s aki nyáron a legyeket teremti és ismét elpusztítja. Különösen Ekronban (egy filiszteus városban) tisztelték, s orákulumait mindenféle nép fiai felkeresték.

 

A név Baál istenséggel hozható kapcsolatba, akit Ekronban Baál-Zebul, azaz „a szentély ura” néven tiszteltek. Ezt az alakot torzították el a zsidók megvetésük jeléül Baál-Zebubra, mely azt jelenti: „a legyek ura”. Az Ószövetségben (Királyok Könyvében) is előfordul Belzebub neve, de a bálvánnyal és nem a gonosz lélekkel kapcsolatosan. A rosszindulatú, gonosz szellem jelentését csak az Újszövetségben nyerte el. Az emberi természetben, még az „ártatlan gyermeklélekben” is megbúvó sátáni erőkre céloz Golding A Legyek ura című regénye.

 

A későbbi korokban és az Újszövetségben a rossz szellemek vezérét hívták Belzebubnak. (Mt 10,25; 12,27; Mk 3,22; Lk 11,15) Máté evangéliumában fordul elő a név elsőként a ma ismert formájában, a korábbi szövegben a Baál-Zebub alak olvasható. A rabbinista irodalomban viszont nem szerepel.

 

A hagyományok szerint Belzebub a leghatalmasabb démonok egyike, az ördögök fejedelme, jelentőségében talán Luciferhez, Asztaróthoz és a Sátánhoz hasonlítható. Egyes források szerint a Pokol hét hercegének egyike.

A kánaániták legyektől szennyezetlen templomban imádták. Ebből eredeztették a zsidók a „legyek ura” nevet mondván, a legyek tisztátalan lények, hiszen holttesteken híznak. Innen már csak egy lépés volt, hogy Belzebubot a hanyatlás démonaként kezdjék emlegetni.

Belzebub megjelenését tekintve ökörfejű, bolyhos fülei vannak és haja testszínű. Ábrázolásaiban tehénfarokkal és két nagy szúrós zöldes-sárga szárnnyal szerepel, amely felett tűzcsóvák repkednek.

 

Salamon Testamentuma szerint Belzebul (és nem Belzebub) hivatalosan egy vezető angyal (talán szeráf), aki az Esthajnalcsillaggal áll kapcsolatban. Belzebul célja, hogy zsarnoki hatalommal pusztítást végezzen, hogy az emberek démonokat imádjanak, hogy a papokat testi vágyak által megkísértsék, hogy viszályt, féltékenységet szítson, s gyilkosságot és háborút hozzon el.

Egy 16. századi forrás szerint Belzebub Lucifer és Leviathán mellett egyike a legnagyobb bukott angyaloknak (keruboknak). Sebastien Michaelis ördögűző szerint Belzebubhoz tartozik a büszkeség (kevélység vagy gőg), a hét halálos fő bűn egyike.

 

Összefoglalva az eddigieket, mind a vallásos, mind a spirituális irodalom ismeri és számon tartja Belzebubot mint pusztító istenséget. Belzebub kitűnően ért a világrend bomlasztásához, felforgatásához, s ilyenként méltó alvezére a Káosz erőinek. A mai globális állapotok természetesen nem tartanak ott, hogy farkast kiáltsunk, de mindenesetre megfigyelhető – és ezt mindenféle vallási mellékzönge nélkül állítom –, hogy a sötétség fellegei gyülekeznek a fejünk felett, ha és amennyiben a válságokat és a rend egyre csak gyarapodó ellenerőit vesszük alapul.

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..