Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Levitáció a nyugati világban

Nyugaton még sokan vitatják, hogy az ember képes lehet uralni az elemeket: a tűzet, a vizet, a levegőt, a földet és a többi ősprincípiumot. Egyesek tagadják ezt és lépten-nyomon önmagukat igazolják, mások viszont hisznek a megmagyarázhatatlanban. Pedig mindannyian tanultak szokványos fizikát! Ha merünk, akkor most rugaszkodjunk el a földtől egy kicsit!

A valódi levitáció lebegést jelent. Azért írom, hogy valódi, mert nem a világűrben történő lebegésre gondolok, amit nem mi idézünk elő, hanem a különféle segédeszközök, lenyűgöző trükkök, hihetetlen számba menő bűvészmutatványok, az érzékszerveket megtévesztő látszatok és az egyéb speciális esetek nélkül, pusztán az ember spirituális képességeinket latba vetésével végbemenő, akaratlagos hatásra itt a földön.

Félreértés ne essék, a fizikát is érdekli ez a jelenségkör. Manapság már sokféleképpen tudnak a fizikusok is levitációt előidézni, illetve reprodukálni: létezik mágneses, akusztikus, aerodinamikus, elektromágneses, elektrosztatikus, optikai, ultrahangos, Buoyant levitáció és a Casimir-erő. Ezek nagyszerű vívmányai és eredményei a fizika tudományának, amelyeket különböző kísérleteknél használnak, ugyanakkor nem összetévesztendő és összemosandó a spirituális tudáson és erőkön alapuló levitációkkal, amelyre sok, egymástól független példát találunk a történelemben: a vallásokban, a szentek életében, Keleten és Nyugaton, szerte a nagyvilágban.

 

Most legyinthetnénk, mondván, ez csak misztikus okoskodás. De ezúttal ne a színpadi produkciókra asszociáljunk, amin neves illuzionisták kápráztatják el szemfényvesztő, de valljuk be, meglehetősen szórakoztató trükkjeikkel a nagyérdeműt. Belegondoltál már abba, hogy azért kétkedünk sokszor a természetfelettiben, mert megtanultuk, hogyan kell. Igen, a tanult dolgaink egyszerűen belénk ivódtak, így észre sem vesszük, hogy a belénk programozott tudásunk nem csak áldás, de a megismerésünk fala is egyben. Ennélfogva úgy véljük, hogy a levitáció csak valami ellenében, nevezetesen a gravitációval szemben, azzal ellentétes irányban, némi korrekciós erővel mehet végbe itt a földön normál körülmények között.

 

 

Egyes kutatók úgy vélik, hogy a levitáció misztikus képessége egyfajta energiakoncentrációt tesz lehetővé, aminek következtében ténylegesen csoda történik. Ez a képesség nem feltétlenül tudatosan, sőt valószínűleg eleinte csak tudat alatt működik, amit hívhatunk spontán reakciónak is. Viszonylag könnyen elképzelhetjük, hogy milyen elragadtatásként élte meg Copertinói Szent József szerzetes a lebegés élményét. Nyilván ő nem gondolt Yin és Yang erőre, miközben a levegőbe emelkedett, sokkal inkább a hite volt meghatározó. Úgy látom, az olyan transzcendens tudattartalmak, mint amilyen a mélyen átélt hit, kiválóan alkalmasak a paranormális képességek kifejlesztésére. Persze nem mindegy, hogy miben és hogyan hiszünk!

 

Copertinói Szent József (1603-1663) képes volt súlytalanná válni és repülni is, miután egy meditatív, vagy ma talán helyesebb volna azt mondanunk, hogy módosult transzállapotba került. Az egyházi inkvizíció borzasztó boszorkánypereit is megúszta, mivel ő az egyházon belül tette, amit tett. Arról nincsenek adatok, hogy ebbéli képességeit maga szabályozta volna, s alkalmasint le tudta volna-e állítani. Ő „csak” imádkozott, és a csoda megtörtént. Két bíboros és VIII. Orbán pápa is szemmel láthatóan elhitte a csodát, míg a szerzetes elöljárói kifejezetten nehezményezték az extázis eme megnyilvánulását. Főleg akkor, amikor több mint 10 méteres magasságba emelkedett fel a barát.

Ma már köztudott, hogy van olyanfajta meditáció, amikor az agy hullámai teljesen szokatlanná válnak, szinte rendellenesek lesznek, s ilyenkor produkálják a misztikus csodákat az alanyok. Ezek egyike a drámai testsúlyveszítés, illetve a lebegés. Visszatérve a szerzetesre, nagy népszerűségre tett szert, ezért élete vége táján egy kolostorba kellett visszavonulnia a kíváncsiskodók elől.

 

Ha azt hisszük, hogy ez egy kiragadott példa, amit persze nem lehet visszaellenőrizni, bármennyire is szeretnénk, akkor gyorsan közlöm, hogy dokumentált adatok szerint több mint kétszáz szent életrajzában szerepel a lebegés valamilyen formában. Assisi Szent Ferenc (1182-1226), Szent Do­mon­kos (1170-1221), Canterbury Admund (1170-1240), Siennai (Sziénai) Szent Katalin (1347-1380) és Avil­ai (Nagy) Szent Teréz (1515-1580) a legismertebb példák e tekintetben.

A jelenlévők számára mindig bámulatosak a csodák, de hát ez a dolguk. Megjegyzem, a frigyláda is képes volt levitációt előidézni.

Ha már említettük Szent Domonkost, akkor az egyik könyvéhez fűződő legenda is ide kívánkozik. A 12-13. században történt a következő eset. Tudvalevőleg a boszorkányégetések mellett könyveket is tűzre vetettek akkoriban, mivel meg voltak róla győződve, hogy a betűk ártani, sőt ölni is képesek. (Milyen igaz bizonyos szempontból!) Az egyik könyvégetés alkalmával valahogy a katharok könyvei közé keveredett Szent Domonkos egyik munkája, amely a legenda szerint magától félrerepült és sértetlenül megúszta a hamvasztást.

 

Szent László legendájában is találkozunk a levitáció jelenségével. Szakrális királyunk egész életpályája tele volt csodákkal. Ezek egyike, amikor imádkozás közben teste és a körülötte lévő tér fényleni kezdett, majd pediglen az uralkodó felemelkedett a levegőbe.

 

Nem csak vallásos személyek voltak képesek a levitációra. Francoise Fointaine 1591-ben egy bíró, egy börtönőr és több más tanú jelenlétében emelkedett a levegőbe.

A társadalom legkülönfélébb rétegeiből kerültek ki a lebegni tudók. Volt grófnő és volt inas is a leviátorok között. Előbbi jó példa Dumfries grófnő, utóbbira Lord Orrery szolgája volt.

 

Említésre méltó Daniel Douglas Home esete 1868-ból, aki több szavahihető tanú szeme láttára repült ki az egyik ablakon, majd be a másikon. Tegyük hozzá, igen nagy, több mint 20 méteres magasságban adta elő hajmeresztő mutatványát, ami halált megvető bátorságnak is beillett. Ezenkívül az úriember önmagán kívül képes volt tárgyakat is lebegtetni. A jelenség és a beszámolók nagy port kavartak, s a mai napig viták tárgyát képezi, hogy Douglas Home valóban legyőzte-e a nehézségi erőt, vagy az angol arisztokraták csupán valamilyen illúzió áldozatai lettek.

 

1937-ban Colin Evans médiumot fényképezték le, amint meditáció közben felemelkedik a székéről. Lehet, hogy a médium valamilyen szellemi lény „csatornája” volt, aki megszállta és ily módon közreműködött abban, hogy elszakadjon a gravitációtól? Nyugaton a vallásos, de nem spirituális beállítottságú emberek a Biblia tanításainak hatására nem tudnak szabadulni attól a gondolattól, hogy a levitáció Isten műve, ha a szentekkel történik és a Sátán megtévesztése, ha nem az egyháziak adják művelik, hanem mondjuk spiritiszták, asztaltáncoltatók vagy átlagemberek. Olybá tűnik, hogy Európában mindenféleképpen az okkult hatalmakkal hozzuk összefüggésbe a levitációt, de Keleten és az ősi kultúrákban erre egészen más magyarázatokat találunk.

(folyt. köv.)

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..