Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Magánélet egy technokrata diktatúrában

A kormányok lassan, fokozatosan átformálják a közgondolkodást és az emberek hitrendszerét. Minden eseményt abba az irányba befolyásolnak, hogy végül a technológiák elfogadásra kerüljenek. Ha valakiből ez nemtetszést vált ki, akkor egyre kevésbé élhet a véleménynyilvánítás szabadságával, a szólásszabadsággal, a gyülekezési szabadság jogával, az ártatlanság vélelméről nem is szólva. A félelemtől hajtott elme behódol a központi akaratnak és egyre több részt ad fel a magánéletéből.

 

Az álcázott zsarnokság

 

A félelemtől felajzott emberek elméje könnyen manipulálható. Gyorsan rávehető például arra, hogy lemondjon számos szabadságjogáról, s a biztonság látszatának érdekében elfogadja az új technikai és informatikai hadviselés szabályait. Az emberek kezdenek belefáradni és beletörődni a kiszolgáltatottságukba és a függőségeikbe.

A hangzatos ideológia, amiért feláldozzuk a szabadságukat – a demokráciával és a liberalizmussal együtt – a terrorizmus veszélyeire való válaszlépésekről szól. A szlogenek: növelni kell az ellenőrzést, korlátozásokat és megszorításokat kell bevezetni, valamint erélyes, keménykezű vezetésre van szükség. Tényleg ez kell? Csakhogy ez nem az egyes emberről szól, hanem a mások feletti hatalom gyakorlásáról, vagyis a „ki irányít kit” című játékról.

 

Hová vezet ez? A szuperhatalmaknak az a legfőbb hibája, hogy ők jobban tudják, mire van szüksége egy másik, idegen országnak. Mi ez, ha nem agresszió? Mondva csinált ürügyekkel és a valódi szándékokat elhallgatva, behatolnak idegen országokba és lábbal tiporják a másként élők, gondolkodók, az eltérő hagyományokkal, vallásokkal, kultúrákkal, nyelvvel és lelkülettel rendelkezők életét, s közben elveszik, amit csak akarnak.

 

Jelenleg még atomcsend van. De van atom és a csendben újfajta fegyverek fejleszthetők és vethetők be! E fegyverekre nem vonatkoznak jogszabályok! Sok esetben hatalmas magánkonszernek birtokolják az új technológiákat az adófizetők pénzéből. Ezek etikátlan, titkos és profitorientált politikája ártó hatásokkal is bír. Számos tudóst foglalkoztatnak a magánvállalatok, a kormányok és a bűnszövetkezetek saját céljaik megvalósítása érdekében.

 

A polgárok szabad akaratát pedig egyre inkább a technika irányítja. Ez egyfajta álcázott zsarnokság azzal a furcsasággal, hogy itt az ember önként hajtja igába a fejét. Voltaképpen az egyén választja a végzetét: a technológiákat, a vezetettséget, az uralkodó ideológiát, az ellenőrzöttséget és gyakorlatilag mindent, ami leigázza őt.

 

Lesz-e magánélet a jövőben?

 

Egy olyan világban, ahol bénultságig hatásba tesz az internet, ahol a megannyi techno-mágia beszippant és ellepi a tudatot, majd átveszik az irányítást az elmében, már aligha beszélhetünk önállóságról vagy magánéletről. Sokszor nem az ember hozza meg a döntéseit, hanem egy program, egy beidegződés az elméjében.

A manipulatív eszközök sorra fosztják meg az embert a szellemi és a lelki erejétől. Amikor manipulációról beszélek, akkor külső ráhatásra gondolok, mely belül okoz kényszert. Ez az alárendelődés. Status quo: az emberiséget leigázták.

 

Ezt valahol érezzük is. Ennek jelei a szakszervezetek, a környezetvédők, a polgári szabadságjogokért harcoló szervezetek és sok más érdekcsoport békés tüntetései és megmozdulásai. Egyre élhetetlenebb az emberek élete és egyre kilátástalanabb a jövőnk. De már késő. Nem tehetünk érdemi lépéseket a korrupció, a kiszipolyozás, az iparosítás, a perifériára sodródás és a félelem ellen, mert már legyengült a társadalom immunrendszere, s a magánéletünkben már jelen van egy bomlasztó-felforgató erő. Ezért hullik szét minden struktúra és rendszer a nyugati világban.

Persze a rendszer próbál védekezni: védeni a rendet, ami gyengül. Védeni a nemzeteket, amelyeknek szűkül a mozgásterük. Védeni az egyént, aki nem ezt szerette volna, de a nevében ezt tették.

 

Ami a magánszférát illeti, az elektronikus adatgyűjtés és adattárolás világában ez már csak papíron létezik. Mindenkiről lehet tudni mindent. Lásd: internet, banki tranzakciók, telefonálások stb.

 

A biometria, azaz a személyazonosság berendezésekkel történő megállapítása, ott tart, hogy képes az ujjlenyomat, a kézgeometria, az írisz, a retina, a hang vagy az érrendszer struktúrája alapján megállapítani, hogy kik vagyunk.

A hitelesítésre, ellenőrzésre és törvényvégrehajtási célokra használt ujjlenyomat-ellenőrzés után közel állunk ahhoz, hogy mobiltelefonokba és számítógépes klaviatúrákba építsenek be biometriai gombnyomásos érzékelőt.

Az arclenyomatok úgy működnek, hogy egy háromdimenziós digitális képet készítenek az arcunkról. A módszer érintkezésmentes, csupán fényt vetít az arcra és rögzíti a koordinátáit. Ezután az arcunk már könnyen összevethető bármilyen adatbázissal. De nem csak erre szolgál. Az arcunk mikro rezdülései leolvashatók és kielemezhetők, ezáltal a titkolt érzelmeinkre és a szavahihetőségünkre is fény derülhet.

Az íriszazonosítás sem egy futurisztikus technológia, mert Texas legnagyobb pénzintézete, a Bank United a bankautomatáinál már alkalmazza az egyedülálló íriszminta előnyeit.

 

A totális ellenőrzés távlatai azonban a nanotechnológiának köszönhetően nyílnak meg előttünk. A nanotechnikai megoldások között találunk már biológiai-mechanikai implantátumot, amely alkalmas arra, hogy GPS lokátorként (helymeghatározó rendszerként) és lehallgató berendezésként működjön. Mi több, az implantátum képes fájdalmat kelteni, ha láthatatlan biztonsági vonalakat lépünk át. Még egy lépés és képesek lesznek ezek a parányi beültetett szerkentyűk rádióüzeneteket fogadni és küldeni.

 

De ha valakinek még ez sem volna elég, annak a figyelmébe ajánlom azokat a szuper vécéket, amelyek analizálják a vizeletet, avagy az ürülékből képesek beazonosítani a személyt. Vannak olyan klozetek is, melyek a beléjük kerülő anyagok jogszerűségét határozzák meg, például kimutatják a kábítószereket.

Léteznek nem-materiális megoldások is. Ilyen az emberből kisugárzódó kis és extrém kis frekvenciájú jelek távoli detektálására képes szerkezet, amely a célszemély belső fiziológiai folyamatait olvassa le. S akkor még nem beszéltünk felderítő műholdak, kémműholdak és űrállomások képességeiről, amelyek figyelő szemei előtt csak nagyon kevés dolog maradhat rejtve.

Ezek után újra kéne definiálnunk a magánélet fogalmát.

 

Értelmes célok a jövőben

 

Az előbbiekből úgy tűnhet, hogy a technika és annak birtokosai mindent az ellenőrzésük alatt tarthatnak a világban. Ez természetesen túlzás és végletes gondolkodás. Mindez a sokféle technika eltörpül a Sors akarata mellett. Nem csak rosszindulatú manipulációra lehet felhasználni az újdonságokat, hanem a védekezésen kívül számos építő és jobbító célra is. Emellett minden erő automatikusan magában hordozza az ellenerejét is: minden szerveződésnek megvan az ellenpólusa, még ha ezt nehéz is elhinni. Ez a gigászok harca, amibe nekünk, átlagos embereknek aligha lehet beleszólásunk, de azért nem árt tudni róla, hogy ilyen is van.

 

Én a magam részéről azt ajánlom, hogy mindenki a saját portáján söprögessen. Arra törekedjen, hogy elérje a fizikai, a szellemi és a lelki fejlődése szempontjából legmagasabb szintet. A többit bízza a Sorsra!

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..