Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mágikus tojás

Húsvét nincs tojás nélkül. Ennek a hagyománynak a gyökerei igencsak messzire vezetnek. De nem csupán kultikus tárgyként használjuk fel a tojást, hanem táplálkozási és ezen belül spirituális táplálkozás-élettani jó tulajdonságainál fogva alkimista célokra is igénybe vehetjük a tojás – tyúktojás – mágikus erejét.

ezokonyha3

A tojás csaknem valamennyi nemzet kultúrájában megtalálható jelkép. Nem pusztán a madarak, hüllők és emlősök szaporodásának megismerésére vezethető vissza a tojáskultusz. Ennek jóval mélyebb gyökerei vannak. Mitologikus jelentőséggel bír a tojás, gondoljunk csak Lédára, aki hattyú alakot öltött, hogy Zeusz leánya megszülethessék, vagy éppen említhetném az egyiptomi teremtésmítoszokat, amelyekben a világ a Nagy Gágogótól származik, aki önmagából – egyetlen tojásból – keltette életre az anyagi univerzumot. A világtojás felfogás ab ovo a Föld minden tájékán egyöntetűen felbukkan. Szinte mindenhol a termékenységet, az újjászületést és a megújhodó életet szimbolizálja.

 

A modern ember nem tudja, hogy a tavaszi (és az őszi!) napéjegyenlőséghez kötődő rituális ünnepek kapcsán szívesen használták a tojást mágikus táplálék gyanánt. Mára ez a tradíció megkopott, korunkban elsősorban ajándékozásra és díszítésre használjuk a tojást. Megjegyzem a tojás festése azért még kultikus cselekedetnek minősül, hiszen a hímes tojásokat jóslásra is használták aszerint, hogy mit festettek rájuk. A tojást sokszor felszentelték és annyi darabra vágták, ahány tagja volt a családnak, annak érdekében, hogy a családtagok mindig visszataláljanak egymáshoz.

Egyébiránt a tojásnak a túlvilághoz is szoros kapcsolódásai vannak: a halottak sírjára is tettek tojást, nyilvánvalóan az újjászületés és a feltámadást, az új élet keletkezésének reményében, illetve a patkolt tojásnak a rontáselhárító szerepe volt kimagasló.

 

Vajon miért válhatott a tojás ilyen különösen kiemelt tárggyá mind a népi hagyományokban, mind a mitológiában, mind a táplálkozási szokásainkban, mind az alkímiában?

A tojás táplálkozás-élettani értékét annak köszönheti, hogy szinte minden tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ezen belül a foszfor, a vas, a jód és a cink tartalma kimagasló. Spirituális szempontból a megtermékenyítő energiája óriási. Az auránk és a sejtjeink egy jelentős része ciklikusan megújul, tulajdonképpen újjászületik. Ehhez energiára van szükség, nevezhetjük ezt az energiatípust a bőség energiájának. Nos, a tojás általában ebből a bőség-energiából tartalmaz hatalmas mennyiséget. Így amikor egy alkimista szeretne egy megújító vagy regeneráló folyamatot elindítani a testében, a lelkében vagy a személyiségében, akkor azt nem csak a bolygóállásoktól teszi függővé, hanem figyelembe veszi a természet periodicitását (például a tavaszi és őszi napéjegyenlőséget), valamint a táplálkozását is úgy állítja be, hogy előnyben részesíti az álalakulás – alkimista nyelven a transzmutáció – energiáit legnagyobb mennyiségben tartalmazó élelmiszereket. Itt érkezünk el a tojáshoz, amely a teljes megújulás folyamatához szükséges energiát tartalmazza: a keletkezés és a teremtés erőit.

 

Amennyiben így tavasz hajnalán szeretnénk mi is egy picit új erőre kapni, új terveket beindítani és gyarapodni, gazdagodni, akkor étrendünkbe illesszük be a tojást. Elkészítési módjai szinte kiapasztatlanok: levesekbe, mártásokba, desszertekbe, süteményekbe, reggelire, ebédre, rántva, habarva, hidegen, melegen, nyersen turmixokba stb.

 

Táplálkozásunk összeállításánál mindig vegyük figyelembe az egészségi állapotunkat és/vagy kérjük ki szakemberek/orvosok véleményét, tanácsát ez ügyben!

 

Boldog napot!

 

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..