Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Makrobiotikus étkezés

A görög macro (hosszú) és bios (élet) szavak összetételéből eredeztethető a makrobiotikus táplálkozás, amelynek találó elnevezése is utal a célkitűzésére, nevezetesen a hosszú és egészséges életre. Ebben az étkezési filozófiában és életelvben tökéletesen megfogalmazódik a görög Hippokratész tanítása, miszerint „A táplálkozásban keressétek gyógyulásotokat!”. 

 

A MAKROBIOTIKA ELVEI

 

Minden korban foglalkoztak az emberek és a tudósok azzal a kérdéssel, hogy hogyan kell megválasztani azokat a helyes életszemléleti elveket, amelyek hosszú, boldog és egészséges életet eredményeznek az ember számára. Íme, egy kis ízelítő a görög bölcselők ide vonatkozó szellemiségéből:

 

„Gyógyszered legyen az ételed”

„Az ember legfőbb gyógyszere és a betegségek elsődleges okozója a táplálék.”

„Az ember étrendjének minden egyes alkotórésze hatással van a testére, és valamilyen módon megváltoztatja; az élet pedig ezeken a változásokon múlik.”

„Ha nem vagy kész változtatni az életeden, nem lehet segíteni rajtad.”

 

A kínai kultúrában a taoizmus és a konfucionizmus éppen úgy foglalkozott a természetes életmóddal, s ezáltal a makrobiotikus étkezéssel, mint a japánok, az inkák, a maják vagy az egyiptomiak. George Oshawa az 1950-es években kezdte terjeszteni elméletét Észak-Amerikában. George Oshawa és Michio Kushi a tradicionális japán étkezés alapján állította össze a yin-yang harmóniát optimálisan tartó étkezést. Ezt nevezték el makrobiotikának.

 

Mivel a makrobiotikus étkezés a természet rendjét követi, ebből fakadóan a yin és a yang elvek egyensúlyára épül. Azon az egyszerű, mindenki által könnyen belátható tényen alapul, hogy a táplálkozás minden sejtünkre nagy hatással van, de továbbmegy ennél, mert a fizikai összetevőkön és hatásokon kívül figyelembe vesz más szempontokat is. Példának okáért az energiákat.

A yin és a yang energiák egyidejűleg egészíthetik ki és olthatják ki egymás hatásait. A lényeg a dinamikában és a yin-yang egyensúlyban jelölhető meg. Ha ezt a dinamikus egyensúlyt sikerül elérnünk, akkor már csak a fenntartására kell törekednünk. Az energiák nemcsak a testünkben, hanem az auránkban is áramolnak. Amennyiben szabad áramlásban mozoghatnak az energiák, tehát nincs gát, gátlás az energiarendszerünkben, akkor egészségesek vagyunk, és fordítva, ha megreked, vagy lelassul az energiaáramlás, akkor legyengül szervezetünknek az a része, amelyet az adott energia ellát.

 

Az emberi szervezet zavartalan működését a makrobiotika szerint a táplálkozás, illetve az emésztés biztosítja és garantálja. A makrobiotika a természet ciklikusságához igazodik, s ennek megfelelően mindig azokat a táplálékokat részesíti előnyben, amelyek az adott évszakra és időszakra a legjellemzőbbek. Úgy gondolkodik, hogy kvázi a természet tudja a legjobban, hogy mit csinál. Így, ha követjük a természet rendjét és elfogadjuk, amit éppen kínál a személyes, mértékletes igényeinknek megfelelően, akkor a lehető legtöbbet tudjuk kihozni önmagunkból.

 

A makrobiotikus táplálkozás alapja lehet az egészséges életnek, nagymértékben hozzájárulhat a gyógyulásunkhoz, de akár megelőző jellege miatt is alkalmazható. A makrobiotika követői úgy gondolják, hogy az étel és annak minősége alapvetően befolyásolja az egészséget, a jó testi és lelki közérzetet. A makrobiotikus étkezésnek nagy előnye, hogy nincs semmilyen mellékhatása és gyakorlatilag egy szelíd és természetes gyógymód. Az igazi makrobiotikus étkezés hagyományos változatai teljesen egyénre szabott diétát ajánlanak. Az étrend összeállítását befolyásoló tényezők az alábbiak: a szezon, az éghajlat, az ember tevékenysége, a nem, a kor, az egészségi állapot és az illető étrendbeli szokásai, valamint a múltja.

 

Az élelmiszerek yin-yang skálán történő elhelyezésével könnyen belátható, hogy táplálékunk úgy biztosítja legjobban az egészséget, ha a skála közepén elhelyezkedő gabonákból, zöldségfélékből, valamint hüvelyesekből állítjuk össze ételeink legnagyobb részét.

 

A fogyasztásra legalkalmasabb ételek nyersek, vagy kevéssé feldolgozottak. Tegyük hozzá, hogy anno az eredeti makrobiotikus étrendben mindent teljesen nyersen ettek.

Ez a mai világban nem egykönnyen kivitelezhető, ezért a legtöbb étkezéskor a főtt és teljes értékű gabonaféléket és a párolt zöldségeket javasolják.

Nem ajánlott viszont üvegházban nevelt zöldségeket vásárolni.

Az ételek fogyasztásánál nagy hangsúlyt kap a rágás, az alapos rágás.

 

A MAKROBIOTIKUS ÉTREND FELÉPÍTÉSE

 

Ajánlott: teljes értékű gabonafélék: barna rizs, búza, rozs, árpa, zab, köles, kukorica, hajdina (de egyik sem finomítva), bio eredetű zöldségek, gyümölcsök (frissen, aszalva, főzve), hüvelyesek

 

Megengedett: szárnyasok, halak, tengeri élőlények, szója, szójatermékek, gomba, alga, olajos magvak, dió-félék, különböző nem aromás, nem stimuláló italok, természetes fűszerek és ízesítők.

Édesítőszer helyett barnarizs szirup és almalé javasolt.

 

Nem ajánlott: kereskedelmi forgalomban kapható tej és tejtermékek, üdítők, finomított lisztből készült termékek, cukor, csokoládé, alkohol, kávé, erős fűszerek, vegyi anyagot és tartósítószert tartalmazó ételek, mirelit áruk, távoli, más éghajlati öv alá eső országokból importált élelmiszerek.

 

AZ ÉTREND ÖSSZEÁLLÍTÁS

  • Teljes értékű gabonafélék (50-60%)
  • Zöldségek (20-25%)
  • Hüvelyesek, babok, tengeri zöldségek (5-10%)
  • Gyümölcsök (szezonális, helyben termők)
  • Magvak, diófélék, halak stb. kis mennyiségben

 

A makrobiotikus étrendben kiemelt szerepük van az ízeknek és a színeknek. A makrobiotika ötféle alap ízt: a keserűt, a savanyút, az édeset, a csípőset és a sósat, továbbá ötféle alapszínt: zöldet, a pirosat, a sárgát, a fehéret és a feketét különbözteti meg.

  • Keserű: száraz energia, amely a szívre és a vékonybélre hat;
  • Savanyú: összehúzó, gyorsító hatású, amely a máj, az epehólyag működésére hat;
  • Édes: lazító, nyugtató hatású, a májra, a gyomorra és a hasnyálmirigyre hat;
  • Csípős: erősíti és segíti a keringést, a tüdőt, valamint a vastagbél működését serkenti;
  • Sós: lefelé ható energia, amely a vese és a húgyhólyag működését segíti.

 

A makrobiotikus étkezésnél tehát a kulcs a harmónia, és ez szinte minden részletben visszaköszön: a színek összeválogatásától kezdve az ízeken keresztül a személyiségünk egyedi igényeiig. Ha nem is kívánunk dogmatikusan makrobiotika-hívőkké válni, azért sok tippet meríthetünk ebből a kétségkívül egészséges táplálkozási rendszerből.

 

Jogi nyilatkozat: Cikkeinknek és bejegyzéseinknek nem áll szándékában orvosi tanáccsal szolgálni, diagnózist felállítani vagy gyógymódot javasolni. Az itt kifejezésre juttatott nézetek nem feltétlenül tükrözik a hírközlő médium álláspontját.

Akit jobban érdekel a téma, mindenképpen javaslom, hogy olvasson utána és tudjon meg többet róla.

Alkalmazása mindig csak saját felelősségre ajánlott. Használatáról kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Nem árt, ha az orvos szakirányú természetgyógyász is!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: https://napvallas.hu/ és https://www.szarazgyorgy.hu/
signature


Warning: spl_autoload(): open_basedir restriction in effect. File(reallysimplecaptcha.class.php) is not within the allowed path(s): (/nfsmnt/:/data/:/usr/php73/:/usr/bin/:/apachetmp:/tmp/:/var/tmp/:/dev/urandom:/usr/lib/x86_64-linux-gnu/ImageMagick-6.8.9/bin-Q16/:/usr/local/bin/:/etc/ssl/certs/ca-certificates.crt) in /data/a/4/a46377e3-bb3f-440b-a9de-31d489fd933b/boldognapot.hu/web/blog/wp-content/plugins/mailchimp-widget/mailchimp-widget.php on line 37