Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mani: A Fény Apostola és az ősi kristálypecsétje

Az egyik fő gnosztikus vallást, amely Babilon Szászánida-korszakából (Szasszanidák korából) eredet, Mani próféta (i. sz. 216-277) alapította.

 

Mani egy olyan férfi volt, akit a tudósok egy keresztény eretneknek tartottak. Ő szándékosan hozott létre egy olyan univerzális vallást, amely magában foglalta a keresztény, a zoroasztriánus és a buddhista koncepciókat.

 

 

Manapság manicheizmusként ismerjük ezt a vallást és független vallási irányzatnak fogadjuk el.

 

Az ő újdonsült vallása nem csupán helyettesítette a korábbi vallásokat, hanem sokkal inkább beteljesítette, amire a korábbi vallások ígéretet tettek, ugyanakkor ahová nem voltak képesek felérni.

 

 

Mani eredeti írásainak többsége elveszett, ugyanakkor számos fordítás és töredékes szöveg fennmaradt és felbecsülhetetlen történeti betekintést nyújt.

Mani próféta valaha egy ősi kristálypecsétet használt az írásai hitelesítéséhez, levelezése pedig jelenleg a Franciaországi Nemzeti Könyvtárban található.

A műtárgyat Zsuzsanna Gulacsi (Gulácsi Zsuzsanna), az Összehasonlító Kulturális Kutatások professzora, vizsgálta azért, hogy új interpretációt nyújthasson hozzá, és a pecsétet a további kutatásokra készíthesse elő.

Eredményeit az Ázsiai Intézet Hivatalos Közlönyében tette közzé.

 

A pecsét az egyik oldalán lapos, míg a másikon domború, bemélyedő vésetek az egyik felén, ami pozitív képet hoz létre az ellenkező felén. Manit két ember veszi körül, valószínűleg a tanítványai, s a következő felirat olvasható rajta: „Mani, Jézus Krisztus apostola”, mely a pecsét kerületén fut körbe.

 

Gulácsi szerint Mani kimagaslott kora többi vallási vezetője közül, mivel saját doktrínát írt, eltérően Jézustól, Mohamedtől és a történelmi Buddhától, akik tudomásunk szerint nem írtak vagy olvastak. (Nyilván ezzel a hivatalosnak tűnő állásponttal sokan vitába szállhatnak. – Megj. a Fordítótól.)

 

Ő (Mani) úgy vélte, hogy a többi vallási vezető írásait eltorzították, mivel nem tudták leírni azokat.

 

Mani próféta volt az úgynevezett manicheizmus vallás megalapítója. Egy olyan egyetemes filozófiát hirdetett, ami felöleli a zoroasztrizmus, a buddhizmus, a kereszténység és a hinduizmus egyes elemeit.

 

„Tanítványai nem voltak befogadók egy olyan prófétára, akinek a vallási meglátásainak tisztaságáról úgy tartották, hogy felülmúlja egy átlagos emberi lényét” – ecsetelte Gulácsi, aki szerint Mani egy kristálypecsétet viselt medálként az akkori gyakorlatnak megfelelően.

 

„…hét kanonizált munkája közé tartozik az Élet kincse, az Élő Evangélium, az Óriások könyve, a Titkok könyve, a Levelek, a Zsoltárok és Imák (mind szír arámi nyelven), valamint a Shabuhragân perzsául. Azt állította, hogy Jézus Nyugatra jött, s halála után tanítványai leírták a szavait.

Zoroaszter Perzsiába jött, de nem írt könyveket, bár tanítványai emlékeztek és leírták szavait a halálát követően. Amikor pedig Buddha érkezett el, sok bölcsességről prédikált és egyházakat hozott létre, de nem írt le semmit, és ismét a tanítványok írták le szavait eltávozása után…” – Judith Weinkarten blogja szerint.

 

Kristály szászánida pecsét: Mani és két kiválasztott tanítványa. A felirat így olvasható: „Mani, Jézus Krisztus Apostola”. Az ősi kristálypecsétet valaha Mani próféta használta az írásai hitelesítéséhez, levelezése pedig jelenleg a Franciaországi Nemzeti Könyvtárban található.

 

Mani pecsétje egy egyedülálló, fennmaradt műtárgy, úgy egy negyeddolláros méretű; egy olyan kvarc pecsét, amit valószínűleg egykoron arannyal borítottak, hogy megkönnyítsék a használatát.

 

 

274-ben Mani börtönbe fejezte be a földi pályafutását azt követően, hogy vallási tanításai miatt üldözték. Személyes tárgyai minden bizonnyal az utódjához kerültek, azonban a kristálypecsét sorsát nem ismertük egészen addig, amíg 1896-ban fel nem tűnt Párizsban, ahol eladásra került, majd a Franciaországi Nemzeti Könyvtár drágakő gyűjteményében helyezték el.

 

Történelmi jelentőségének ellenére Mani vésett kristály pecsétje egészen a közelmúltig elkerülte a figyelmet.

 

A cikk alapjául szolgáló forrás: http://www.ancientpages.com/2018/07/02/mani-apostle-of-light-and-his-ancient-rock-crystal-seal/

 

A cikket fordította és szerkesztette: Száraz György

 

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

Istentiszteletek http://napvallas.hu/programok/tudj-meg-tobbet-az-istentiszteletekrol-es-ami-mogottuk-van/

Aurafejlesztő és Meditációs Klubok http://napvallas.hu/programok/aurafejlesztoi/

Főnix-programok http://napvallas.hu/programok/fonix-pHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/fonix-program/”rogram/

Egómentesítő kurzusok http://napvallas.hu/programok/egomentesito-kurzus/

Karma Oldó Napok http://napvallas.hu/programokHYPERLINK “http://napvallas.hu/programok/karma-oldo-nap/”/karma-oldo-nap/

Szer-napok (szent ünnepnapjainkon) https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ébresztő Táborok https://napvallas.hu/programok/holisztikus-tabor/

Bel- és külföldi zarándoklatok https://www.facebook.com/napvallas/?fref=ts

Ízisz Napjai https://napvallas.hu/programok/izisz-napjai/ 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

 

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Boldog napot

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature