Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mantra

Tudatunk fejleszthető és elménk elég képlékeny ahhoz, hogy képes legyen folyamatosan alkalmazkodni a világ megváltozott feltételeihez. A tudatosság fejlesztése az egyik legfontosabb kérdés az ember életében, véleményem szerint. Ennek mikéntje egyénileg eltérő lehet ugyan, de mindenképpen az individuumra, az egyszeri és megismételhetetlen emberre hárul a megvalósítása.

 

mantra1

 

A tudatosság fejlesztése

 

Vannak, akik a tudományban hisznek feltétel nélkül és azon keresztül igyekeznek fejleszteni a tudatosságukat. Mások valamivel nyitottabbak: ők már érdeklődnek a misztikus élmények iránt, a természetfeletti jelenségek és a halálközeli élmények iránt. Megint mások még ettől is tovább merészkednek: gyakorolják a vallásukat, rendszeresen átélik a hitüket. S egyéb utak is léteznek, nem mintha ez kizárná a többit: vannak, akik az ezoterikus és spirituális utak valamelyikét választják.

 

Mindegyik önmegvalósítási útban a közös az, hogy a tudatosságot fejlesztik, a szellemi horizont mind nagyobb kitágításán fáradoznak, s módosítják és harmonizálják a világképünket és az önmagunkról alkotott ismereteinket. Így juthat el az ember a középpontjába, amikor már nem különböztet meg és nem ítél el senkit azért, mert neki nem olyan bőrszíne, mert nem olyan fajta, mint ő, mert másként közelíti meg a dolgokat.

 

A tudatunk azáltal fejlődik előre és halad mind magasabb célok felé, hogy egyre több s több mindent fedez fel és integrál önmagába. Az imádkozás útján például az egyetemes szeretetet igyekszünk felébreszteni, felszítani magunkban. De ugyanezt a célt szolgálják a különféle meditációk is. Zenével, önszuggesztióval, tánccal igyekszünk elménk erejét fejleszteni és tudatunkat tágítani. Erre számtalan út létezik: ősi, tradicionális és modern ösvények tömkelege. A mantra is egyike ezeknek a tudatállapotot megváltoztató utaknak.

 

mantra2

 

Híres mantrák

 

A mantra nem más, mint bizonyos szent szavak vagy mondatok ismétlése. Egyszerűen fogalmazva egy olyan koncentrációs gyakorlatsor, amelynek folyamán a szavak folyamatos ismétlésével egy megváltozott tudatállapotot érünk el. Általában vagy Isten nevének recitálásából áll, vagy egy Mester által megfogalmazott szöveg újbóli ismételgetéséből.

A mantra hatására különleges energiaáramlások indulnak el az emberben. A mantra nem csupán az agytevékenységeket fokozza, hanem jelentős kreatív energiát is felszabadít.

A hindu bölcsek például leggyakrabban isteni öntudatára ébredt mester által vezetett mantrameditációk révén értek el magasabb tudatállapotokat. Ez a folyamat úgy megy végbe, hogy a gyakorlatot végző személy fokozatosan azonosul azzal a létezővel – tárggyal, eszmével, személlyel vagy magával az isteni önvalójával –, amire a mantra vonatkozik.

Amikor a rezgésazonosság beáll a tudat egyik része és a „cél” között, akkor létrejön az egyesülés vagy azonosulás.

A híres nagy mantrák közül például a védikus szoham-hamsza mantrát említeném. Ez a mantra tudatosítja a légzés testen belüli és testen kívüli áramlatait. Ez az egyre finomodó rezgésminőségek elérését teszi lehetővé, amelyekkel a tanítvány azonosul. Másik közismert példa a felnőtté avató Gayatri mantra, mely a Nap fénye mögötti magasabb rendű energiákra hangolja rá a meditálót.
De nem csak keleten alkalmaznak mantrákat, hanem más kultúrkörökben is találkozunk velük. Mantrameditációként a keresztény ős-egyház imádságát, a Maranathát (Jöjj el, Uram!) alkalmazzák.

Szintén nagy népszerűségnek örvend az OM mantra, melyet elegendő 8-10 alkalommal elismételni, s hatására a tudatállapotunk azonnal mélyülni kezd. Természetesen minden esetben fontos a gyakorlat mély átélése és pontos végrehajtása.

 

A mantra lényege a hangvibráció, mely tudatmódosulást idéz elő. Ahogyan egy sokat dúdolgatott dallam hatására jó kedvre derülünk, akképpen egy szent mantra ismétlésével is hathatunk szellemünkre és a lelki állapotunkra.

 

mantra6

 

 

A mantra működése

 

Ma még sokan nem ismerik a védikus mantrák hatalmát. Úgyszólván, hihetetlennek tűnik, hogy mi módon fejtik ki nem csekély hatásukat. Nos, ennek megismeréséhez szükségeltetik némi jártasság a szellemtudományban, de csak egy kicsi.

Arról van szó, hogy a minket körülvevő és átható hatalmas világegyetemben számos létsíkon nagyszámú létforma éli az életét. Ezek között vannak olyanok, amelyek egyáltalán nincsenek az emberiséggel kapcsolatban, s találunk olyan entitásokat is, akik viszont alkalomadtán szoros kapcsolatba kerülhetnek a róluk mit sem sejtő emberekkel.

Amikor egy mantra elhangzik valakinek a szájából, arra reagál valaki. Tehát hatásokat váltunk ki más síkokon létező teremtményekből. Ezen hatások egy része elenyésző, viszont ha egy szent mantráról van szó, akkor más a helyzet. Egy mantra attól hiteles, vagy szent, hogy képes „megszólítani” bizonyos lényeket. Modern kifejezéssel élve, a mantra egy varázs-sms, ami tehát eljut a címzetthez, aki a szóban forgó lény. A helyesen ismételt mantra tulajdonképpen egy utasítás annak a lénynek, hogy hajtson végre valamit. Amit természetszerűleg a lény meg is tesz.

A dolgok ilyetén működése többek között azt is megmagyarázza, hogy miért szükségtelen érteni a mantrázónak az utasítást. Például egy OM szótagnak a valódi jelentését nem hinném, hogy sok mantrázó értené. Vagy bizonyos holt nyelveken, mondjuk szanszkritul megfogalmazott mantrát a legtöbb istenember követője valószínűleg nem ért, fogalma sincs róla, csak annyit tud, hogy az nagyjából mit jelent.

 

Ha ebből a szemszögből nézzük az életet, akkor elképesztő látnunk, hogy hányféle lény dolgozik, létezik és fejlődik körülöttünk. S mindenki teszi a dolgát. Ki a mi szolgálatunkban áll, ki máséba, de az élet csak úgy hömpölyög körülöttünk.

 

A mantrák nagyszerű hatással lehetnek az életünkre: teremthetnek kiegyensúlyozottságot, megelégedést, boldogságot, érzelmeket és sok egyéb mellett extatikus állapotokat, valódi szellemi megtapasztalásokat. Sok felismeréshez és ismerethez juthatunk, ha helyes módon akár naponta mantrázunk. Sok tudományos kísérlet igazolta, hogy mantrázás közben változik az agy frekvenciája és egy mélyebb tudatállapotra hangolódunk rá ilyenkor. Következésképpen kelet és nyugat megegyezik abban, hogy a mantrázás jótékony hatásaival hozzájárul az emberi tudatosság fejlődéséhez.

 

Boldog napot!

 

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..