Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Megérkeztek a DNS nanorobotok

A Kolumbiai Egyetem megalkotta a DNS-robotokat, amelyek azért találják és célozzák meg a sejteket, hogy meggyógyítsák azokat.

 

Human Body Version 2.0 project fő szószólóként nem mást, mint a vezető transzhumanista Ray Kurzweil-t emelte ki.

(WIKIPÉDIA: A transzhumanizmus a tudománynak és technikának az ember szellemi és fizikai képességeinek fejlesztésére való felhasználását támogató nemzetközi intellektuális és kulturális mozgalom. – Megj. a fordítótól.)

A célokat már egy ideje nyíltan felsorakoztatták:

 

Az elkövetkező évtizedekben a testünk fizikai és mentális rendszerének radikális felfejlesztése, mely már folyamatban van, nanorobotokat (nanoszintű orvosi rendszereket) fog használni arra, hogy megnövelje és végül helyettesítse a szerveinket. Azt már tudjuk, hogyan előzhetjük meg a legtöbb degeneratív betegségünket a táplálkozásunkon és az étrend-kiegészítőkön keresztül; ez egy kibontakozó biotechnológiai forradalomnak lehet a hídja, ami pedigleg egy a nanotechnológiai forradalomhoz vezető híddá válhat. 2030-ra be fog fejeződni az emberi agy „fordított mérnöki tevékenysége”, és a nem-biológiai intelligencia egybe fog olvadni a biológiai aggyal.

(Reverse Engineering: szó szerint „fordított mérnöki tevékenység”-et jelent. Egy fizikailag már létező tárgy számítógépes CAD-geometriáját alkotják meg, majd egy szofverrel és egy szerszámgéppel reprodukálják. – Megjegyzés a fordítótól)

 

http://2.bp.blogspot.com/

A poszthumán – emberből kialakuló vagy mesterségesen kialakított, jövőbeli élőlény – létrehozásáért folytatott munka: Ray Kurzweil és a Menőcsónak Alapítvány jóvoltából

 

Tény, hogy az emberi agy fordított mérnöki tevékenysége a bejelentések szerint már jó úton halad az új mikrochipek és a kapcsolódó szoftverek irányába. És míg az agy teljes nanorobotok általi újrahuzalozása nem várható 2020 előtt, a Phys.org arról számolt be, hogy a „gyógyszer-terápiára és megsemmisítésre használt” nanorobotok sikeres hatásokat értek el a DNS-en.

 

A sci-fi horroroktól közvetlenül az emberi testig a nanorobotok többé már nem spekulációk. A sci-fitől eltérően még nem érkezett el annak az ideje, hogy világszerte azonnali bevezetésre kerüljenek – bár itt vannak és Kurzweil szerint majd fokozatosan fognak elterjedni:

 

Ez egy fokozatos folyamat lesz, amely már jó úton halad. Bár a 2.0 verzió egy nagy terv, mely végül az összes fizikai és mentális rendszerünk radikális felfejlesztésébe fog torkollni, egyszerre csak egy jóindulatú lépéssel valósíthatjuk majd meg. Jelenlegi tudásunkra alapozva, már fel tudjuk vázolni és végig tudjuk gondolni azokat az eszközöket, amelyekkel e látomás minden egyes részét megvalósíthatjuk.

 

http://media.bestofmicro.com/

 

Most a Kolumbiai Egyetem kutatói egy olyan molekuláris nanoroborokból álló flottának a hírét jelentettek be, amely képes gyógyszereket szállítani speciális sejtek számára és bizonyos genetikai markereket is be tud azonosítani fluoreszkáló molekulacsoport beépítésével.

Egy ilyen beazonosítást követően egy láncreakció indulhat meg:

 

Azokon a sejteken, amelyekhez mindhárom komponens hozzákötődött, egy robot lép működésbe és a negyedik összetevő (0-nál kisebbel jelölve) egy láncreakciót indít el a DNS-szálak között. Minden komponens DNS-szálat cserél a másikkal, mígnem a cserék befejeződnek, amikor is az utolsó antitest eléri azt a DNS-szálat, amelyet fluoreszkálással megjelöltek.

 

A láncreakció befejeződésekor – amely kevesebb, mint 15 percet vesz igénybe az emberi vérminta esetében – csak a három felszíni fehérjékkel bíró sejtek lesznek a fluoreszkáló markerrel megjelölve.

 

Természetesen ez a típusú célzott terápia hasznosnak bizonyulhatna, amint azt a kutatók kiemelik: különösen a rák kezelésének esetében, amelynek során a rosszindulatú sejtekkel együtt az egészségeseket is kisöprik, nagyon gyakran több kárt okozva ezzel, mint hasznot (feltéve, hogy egyszer az intézményesített orvosi eljárások közé fogják beválasztani).

 

Mindig ilyen módszerrel adják el a nyilvánosságnak az újfajta technológiákat, mindazonáltal, naivság volna részünkről, ha nem vennék fontolóra a baljós alkalmazásokat is.

 

Az agy közvetlen átalakítását is tartalmazza a „szöveti idegsejt kutatás”. Egy 2009 elejéről származó Wired cikk kihangsúlyozta, hogy a száloptikával történő közvetlen agyi manipuláció egy kissé kellemetlen, de ha egyszer telepítették, akkor „egy gomb megnyomásával boldoggá lehet tenni valakit”. A nanorobotok automatikusan végzik el a folyamatot, molekuláról molekulára újrahuzalozzák az agyat. Ami rosszabb, hogy ezek a mini droidok képesek önmagukat önhatalmúlag lemásolni, ami arra ösztökéli az embert, hogy eltűnődjön, miként lehetne egyszer majd ezt a kiszabadított szellemet visszatuszkolni a palackba.

 

Íme, egy Kurzweil által készített forgatókönyv arra, hogy ezek a nanorobotok hogyan tudnak belépni a testünkbe:

 

A nanorobot technológiának a jelentős haszna az, hogy a gyógyszerektől és a kiegészítőktől merőben eltérően, a nanorobotok egy bizonyos fokú intelligenciával rendelkeznek. Képesek nyomon követni a készleteiket, és intelligens módon ügyesen ki és be tudnak csusszanni a testünkbe. Az egyik forgatókönyv szerint viselhetnénk egy speciális „tápláló ruhát”, ami olyan, mint egy öv vagy egy trikó. Ez a ruházat táplálékszállító nanorobotokkal lenne megtöltve, amelyek a bőrön vagy más testnyíláson keresztül találhatnák meg a testünkbe bevezető és a testünkből kivezető utat.

 

Ez olybá tűnhet, mintha megadná a beleszólás választását – tudniillik, viseljük, vagy nem viseljük a ruházatot –, azonban Kurzweil világossá tette, hogy a nanorobotok végül mindenhol ott lesznek.

 

Végül nem kell bajlódnunk speciális ruházatokkal vagy közvetlen tápláló erőforrásokkal. Éppen úgy, ahogyan a komputerizáltság végül mindenütt jelen van és mindenhol elérhető, akként az alapvető anyagcseréhez szükséges nanorobot erőforrások is mindenbe be lesznek ágyazva a környezetünkben.

 

http://newsletter.klti.or.kr/

 

A jövőkutatók jó szándékú stílusának dacára, tudjuk, hogy már folyamatban van egy olyan összehangolt kísérlet, amely lehetővé teszi az emberi viselkedés irányítását és megjóslását a potenciálisan emberellenes alkalmazások széles köre számára. Mivel a sejtjeinkhez hasonlóan a szabad akartunkat is célba veszik – gyógyszerterápia vagy ártalmatlanítás szempontjából –, ezért az etikai aggályoknak is hangot kell kapniuk. A tudósok elégedettnek tűnnek a kinyíló Pandora szelencével, s majd csak később fognak a negatív következmények miatt aggódni… és ez a helyzet csak akkor áll fenn, ha feltételezzük, hogy a szándékaik az elejétől fogva jóindulatúak voltak. Az embereknek időt kéne szánniuk arra, hogy megvizsgálják az emberi népességen végzett katonai kísérletek történetét ahhoz, hogy mindezt különböző szemüvegeken keresztül láthassák.

 

A legrosszabb esetben a Human Body 2.0 teljes mértékben megvalósuló jövőképe helyett lehet, hogy a Big Pharma 2.0 jön: egy olyan új időszak, amelyben a hagyományos gyógyszereket fokozatosan felváltják a nanogyógyszerek és a nanoflottás szállító rendszerek. A támogatás már ott van és a pénz hatalmas mennyisége csak a felhasználásra vár. Ebben az esetben is azoknak, akik ennek a technológiának csak a jó oldalát látják, fel kell tennünk a kérdést, hogy ki fogja azt ellenőrizni valójában.

 

Források: http://www.activistpost.com/2013/08/the-dna-nanobots-have-arrived.html

Home

http://phys.org/news/2013-08-dna-nanorobots-tag-cellular.html

http://www.nature.com/nnano/focus/dna-nanotechnology/index.html

http://www.nature.com/nnano/journal/v8/n8/index.html

 

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..