Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Megtalálták az atlantiszi orichalcum ötvözetet egy hajóroncsban

Egy 2600 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóban találtak rá a régészek a legendás ötvözet öntvényeire.

Az ókori görögök szerint az orichalcum egy nagy értékű öntött fém volt, amit Atlantiszon öntöttek, illetve bányásztak. Azon az Atlantiszon, amely a legendák szerint régen eltűnt, s amelyről Platón remek írásai emlékeznek meg. 

 

Image Credit: CC BY-SA 3.0 ipswichtours

Image Credit: CC BY-SA 3.0 ipswichtours

 

Most pedig a kutatók egy 39 orichalcum öntvényből álló kincsleletet fedeztek fel egy hajó roncsaiban, amely Görögországból vagy Kis-Ázsiából indult útjára, mielőtt Szicília közelében elsüllyedt volna.

 

Ha viszont eltekintünk egy mágikus fémtől, akkor voltaképpen az orichalcum nem más, mint egy olyan réz-öntvény, amelyet a cementelés nevű folyamat során állítanak elő cink ércből, faszénből és vörösrézből.

Az ókori Görögországban nagyon becsben tartották és az arany után a második legértékesebb anyagnak számított.

 

„A hajóroncs a hatodik század első feléből származik.” – nyilatkozta Sebastiano Tusa, a szicíliai Tengerészeti Hivatal Igazgatója. – „Kb. 1000 lábnyira Gela partjaitól bukkantak rá 10 láb mélységben.”

 

„A felfedezés megerősíti, hogy nagyjából egy évszázaddal a Kr.e. 689-es megalapítását követően Gela gazdag várossá nőtte ki magát és olyan kézműves műhelyei voltak, amelyekben értékes műkincseket állítottak elő.”

 

Forrás: www.unexplained-mysteries.com

Fordította: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..