Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Megtalálták Churchill földön kívüli életről szóló 1939-ben írt titkos esszéjét

Sir Winston Leonard Spencer Churchill  (1874-1965) kevésbé ismert oldaláról lebbenti fel a fátylat ez a hír. A néhai brit miniszterelnököt elsősorban politikusként és kiemelkedő képességű államférfiként, a brit hadsereg tisztjeként, világtörténelmet formáló stratégaként tartjuk számon, s csak kevesen tudják róla, hogy mennyire termékeny író volt, s milyen mélyreható kutatómunkát végzett egyéb területen, amiért 1953-ban irodalmi Nobel-díjban is részesítették.

 

Chruchill

Forrás:

(Photo by Cecil Beaton/ IWM via Getty Images)

 

Új oldaláról mutatja be a nemrégiben nyilvánosságra hozott titkos esszéje a nagy államférfit.

„Egyedül vagyunk a világegyetemben?” címmel 1939-ben jelent meg ez rövid munkája, tehát a II. világháború kirobbanásának az évében!

Művében helyesen jósolta meg – évtizedekkel megelőzve korát –, hogy miként rendelkezhet rengeteg csillag számos bolygóval.

Churchill a kopernikuszi elvre épít, mely szerint egy ilyen hatalmas világegyetemben nehezen elképzelhető, hogy a Földön élő emberek valami egyedi, páratlan dolgot képviselnének, s egyedül volnánk az univerzumban.

A kopernikuszi elv, avagy a középszerűség elve kimondja, hogy a Föld nem egy kitüntetett hely a Világegyetemben, hanem egy átlagos galaxis átlagos napjának egyik átlagos bolygója, vagyis nem a világ közepe. Ezzel nem degradálni kívánta a Földanyánkat, hanem csupán arra mutatott rá forradalmi módon, hogy sok Földszerű bolygó létezhet szerte a galaxisban, illetve az univerzumban, amivel közvetve a Földön kívüli élet létezésének tudományos magyarázatát is megalapozta. Erre érzett rá többek között Churchill is, aki köztudottan nagy koponyának számított az egyes tudományterületek közötti összefüggések feltárása terén. Például foglalkozott az evolúcióval, a fúziós energiával, sőt még asztrobiológiával is, miként azt a továbbiakban látni is fogjuk.

 

Tábor 2017

 

Ezenfelül Churchill helyesen ismerte fel a folyékony víz fontosságát a földön kívüli élet szempontjából, hogy tudniillik a folyékony víz nélkülözhetetlen az élet feltételeinek kialakulásához. Ezt később a földön kívüli élet után kutató tudósok is az egyik vezérfonaluknak tekintették, s ma is természetesnek vesszük, de akkoriban ez újnak számított.

 

Churchill rendkívüli érdeklődést mutatott a tudomány és az ismeretlen iránt, ami alapvetően nem jellemző a politikusok többségére. Nemrégiben körülbelül 40 évre a feledés homályába merült dokumentumait fedezték fel, melyek bizonyítják a kozmosz működése iránti érdeklődését, továbbá azt, hogy bizonyos volt a tekintetben, hogy más fejlett civilizációk is léteznek az univerzumban, illetve arról is meg volt győződve, hogy nem az emberi faj kultúrája a legfejlettebb közülük.

 

Vajon ez azt jelenti, hogy a brit háborús hős hitt a földönkívüli intelligens élőlények létezésében? Egyértelműen igennel felelhetünk erre a kérdésre. Ugyanakkor az emberiséget igyekezett megóvni egy esetleges földönkívüli-ember kapcsolatfelvétel okozta sokktól. Legalábbis erre következtethetünk az 1952-ben kiadott rendeletéből, amelynek tartalma szerint az ufó-észlelésekről szóló beszámolókat titokban kell tartani a pánik elkerülése végett.

 

2017.03.18.

 

Egy esszéjét, melyet soha nem publikált, néhány hónappal a második világégés előtt vetette papírra. Ebben említést tesz a tér végtelenségéről, a bolygóval rendelkező csillagok millióinak létezéséről, s mindazokról a létfeltételekről, melyek lehetővé teszik az életet.

 

„Nem vagyok annyira felfuvalkodott, hogy azt gondoljam, a mi Napunk csupán az egyetlen a bolygócsaládjával.”

 

Ami az asztrobiológia iránti affinitását illeti, helyesnek bizonyult ama elképezése is, hogy léteznie kell egy ún. Goldilocks-zónának is.

Ez a fogalom a lakható övezetet vagy lakhatósági zónát takarja egy csillagrendszeren belül, ahol a jelenlegi tudásunk alapján élet alakulhat ki.

Churchill írt arról is, hogy az élet szerinte csak bizonyos hőmérsékleti határok között tud fennmaradni. Kifejtette, hogyan befolyásolja a Föld hőmérsékletét annak a Naptól való távolsága. Arra is rámutatott, hogy miért fontos egy bolygónak a légkörmegtartó képessége: minél forróbb egy gáz, annál gyorsabban mozognak a molekulái és annál könnyebben megszökhetnek a légkörből. Következésképpen erősebb gravitáció szükséges ahhoz, hogy hosszú távon egy bolygó képes legyen megtartani a gázokat. Valljuk be, hogy az ilyen gondolkodásmenet nem kimondottan politikusok szájából szokott elhangozni.

 

Ami a cikk hitelességét illeti, az esszé az Amerikai Nemzeti Churchill Múzeumba került (Fulton, Missouri) az 1980-as években, ahol egy múzeumigazgató bányászta elő és publikálta a Nature magazinban.

 

Churchill egyébiránt oda lyukadt ki, hogy a naprendszerünkön belül a legnagyobb eséllyel a Marson és a Vénuszon alakulhat ki élet. A „legnagyobb brit” gondolatmenetében kizárja a külső bolygókat, mivel azok túlságosan hidegek; a Merkúrt, mivel egyik oldala túl forró, a másik túl hideg; valamint a Holdat és az aszteroidákat is, mondván, túl gyenge a gravitációjuk ahhoz, hogy atmoszféra alakulhasson ki rajtuk. Érdekes okfejtés, nemde?

 

„A több százezer csillagköd között, melyek mindegyike több milliárd napot tartalmazhat, hatalmas az esélye annak, hogy sokuk rendelkezzen az élet kialakulásához szükséges feltételekkel.”

 

Ezzel véleményem szerint a nagy politikus kimondta, hogy reális esélyt lát a földönkívüli életformák létezésére. Nem véletlen, hogy kormányra kerülése után olyan intézkedéseket is hozott, melyek támogatták a tudományos kutatómunkát és fejlesztéseket: laboratóriumok üzemeltetéséhez és különféle technológiai vívmányok kifejlesztéshez járult hozzá intézkedéseivel Churchill, melyek megalapozták a későbbi évtizedek világképét.

 

Megjelent a könyv 2

 

Kutatta, fordította és szerkesztette: Száraz György

Reference: Winston Churchill’s essay on alien life found

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részt vehetsz programjainkon:

 

 

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..