Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mennyire vagyunk tudatosak? Hogyan válhatunk még tudatosabbá?

Életünk folyamán vajon mennyiszer tesszük fel magunknak azt a kérdést, hogy mennyire vagyunk tudatosak? Hogyan tanulható a tudatosság? Egyáltalán, mi mindenen tudja azt valaki lemérni, hogy miben tudatos és miben nem.

A tudatossággal az ember akkor kerül csak közelebbi kapcsolatba, ha befelé figyel. Sajnos erre inkább csak akkor szakít időt, ha valamilyen megrázkódtatás éri. Akik már picit többet tapasztaltak az élet leckéiből és pofonjaiból, azok egyre többször teszik fel maguknak a kérdést: mennyire voltam én tudatos életem eddig eltelt szakaszában? Miért nem figyeltem oda bizonyos dolgokra? Mennyire könnyű lenne változtatni egynémely szokásomon, ha akarnék? Ilyen és ehhez hasonló felismerések viszik előrébb az embert a szellemi fejlődésében.

 

Természetesen egy-két felismerés még nem jelent végleges megoldást, tökéletes önismeretet vagy világváltást. Ugyanakkor a ráérzések, a hangolódások, a figyelemenergiánk irányítása jelenti a kulcsot sorsunk megváltoztatásában. Nem számít, ki hány éves, csakis a döntés a fontos! Az pedig itt és most hozható meg.

 

A tudatosság nem jelent tökéletes önfegyelmet, milliónyi korlátot és tabut, viszont igényli a koncentrációt, az odafigyelést és az önszabályozást. A tudatosság egy olyan állapot, amikor jelen vagy akkor, amikor és ott, ahol éppen vagy. Ez így talán túl egyszerűnek hangzik, pedig ilyen egyszerű. Amikor étkezünk, akkor az étkezésre figyeljünk. Amikor egy pohár vizet iszunk, akkor a vízre. Amikor megölelünk valakit, akkor a szeretet kifejezésére figyeljünk. Amikor dolgozunk, akkor tegyük bele magunkat a munkába szívvel-lélekkel. Ha azt érezzük, hogy elgyengültünk vagy kissé lemerültünk, akkor álljunk meg és gondoskodjunk saját magunk feltöltéséről és harmonizálásáról. A tudatosság saját életünk apró-cseprő mozdulatainak a megfigyelésével, mind teljesebb átélésével és tudatos, vagy inkább intuitív (ösztönös) irányításával fejleszthető.

 

Amikor önkéntelenül teszünk mozdulatokat, amikor utólag eszmélünk rá arra, hogy hol vagyunk, milyen helyzetbe kerültünk, akkor tudhatjuk, hogy nem voltunk elég tudatosak.

Másfelől a szokások, a napi rutin, a mások problémáiba való belebonyolódás vagy akár mások elsöprő szóáradatának a hallgatása újra meg újra elvonhatja, elterelheti, elragadhatja a figyelmünket, így tudatosságunk jelentős részét lekötheti.

Vegyük észre, hogy a szokásaink kezébe mi adtuk a hatalmat, ezért mi csakis mi vehetjük vissza. Szokás lehet például a trágár beszédtől kezdve az önkéntelen kifogáskeresésen át a mások lenézéséig sok minden. Elemezzük magunkat és látni fogjuk, hogy mégsem vagyunk annyira tökéletesek, mint azt korábban hittük. Bárki beláthatja, hogy vannak szép számmal hibái, amelyeken csak ő változtathat.

 

 

A túlzások külön szót érdemelnek.  A tudatosság hiányossága rendszerint felismerhető a túlzásokban: példa ezekre a túl sok evés-ivás, pótcselekvés, megerőltető munkamánia vagy épp munkakerülés, szenvedélybetegségeink szintén jó példák arra, hogy a tudatosságunk hova terjed ki és hol ér véget. Amit nem mi irányítunk, hanem a tudat alatti késztetéseink, beidegződéseink, szorongásaink, félelmeink stb., azokban nem vagyunk tudatosak, legfeljebb csak féltudatosak.

 

Ha legalább annyira komolyan vesszük magunkat, hogy belátjuk, képesek vagyunk kisebb dolgokon változtatni – például a felkelési időn, a napi időbeosztáson, a kedvességünkön, bizonyos személyekhez való hozzáállásunkon –, akkor már el is indultunk az önfejlődés és a személyiségfejlődés ösvényén.

 

Miért éri ez meg? Aki önmagát pozitív irányba változtatja meg, csupa jó dolgot programoz a sorsába. Erre pedig később még nagy szükségünk lehet az életünkben.

 

Összefoglalva a mondandómat, aki megfigyeli saját magát, az egyre tudatosabbá válik. Ha ebben is a középutat követi, akkor sorra felszámolhatja az életében azokat az akadályokat, amiket valójában saját maga programozott a sorsába azáltal, hogy nem figyelt kellőképpen rájuk. Így visszaállíthatja önmagában a rendet és ez a sorsában is jelentkezni fog, hiszen amit belül a helyére tettünk, az éppen úgy kisugárzik belőlünk, mint a rendezetlen dolgaink.

 

Ha azonosulni tudsz ezzel a gondolkodásmóddal, ha egyetértesz ezzel az életszemlélettel, ha hasonló gondolkodású emberekkel szeretnél tanulni, akkor figyelmedbe ajánlom programjainkat.

 

Részt vehetsz programjainkon:

  • Önfejlesztő Műhelyeinken (beszélgetős előadásainkon)
  • Hétvégi töltődéseinken (és Istentiszteleteinken)
  • Bel- és Külföldi zarándoklatainkon
  • a Naptemplomunkban és a Pálos kolostorokban tartott Istentiszteleteinken
  • Szer-napjainkon (szent ünnepnapjainkon)
  • Főnix programunkon
  • Ébresztő Táborunkban

  

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül! Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához.

 

Boldog napot!

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..