Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

MÉREGTELENÍTÉS

Korunk egyik legfőbb egészségügyi problémája, számtalan betegség kiváltója, táptalaja és katalizátora a méregtelenítés hiánya. Holott a méregtelenítés fogalma viszonylag közismert. Jelentése, hogy megszabadítsuk magunkat a testünkbe bekerült és felhalmozódott méreganyagoktól és salakanyagoktól. Ismerkedjünk meg a méregtelenítés praktikus oldalával!

 

Mennyi méreg van bennünk?

 

Testsúlytól, kortól és életmódtól függően változó mennyiségű méreganyag halmozódik fel a szervezetünkben. Átlagosan 4 kg-ra rúg a testünkben található méreganyagok tömege.

A leggyakoribb méreganyag források:

 • szennyezett, szmogos levegő,
 • klórozott ivóvíz,
 • műtrágyázott talaj,
 • vegyszerekkel kezelt zöldségek, gyümölcsök és egyéb élelmiszerek,
 • tartósítószerek, mesterséges színezékek és adalékanyagok (például ízfokozók, állományjavítók),
 • kozmetikumok,
 • vegyipar által előállított háztartási vegyszerek,
 • bizonyos gyógyszerszármazékok, illetve egyes táplálékkiegészítők alkotói,
 • alkalmasint alkoholszármazékok, nikotin, drogok,
 • szervezetünkben termelődő toxinok (mérgek), plusz a felborult egyensúly miatt már nem hatástalanítható mérgek.

 

Hogyan ürülhetnek ki a méreganyagok a testünkből?

 

Az anyagcserénk, illetve a kiválasztó szerveink feladata, hogy gondoskodjanak a méreganyagok kiürítéséről, vagy ha az nem megy nekik, akkor az elraktározásukról. Ezért lenne fontos megóvni és karbantartani a tüdőnket, a májunkat, a veséinket, a beleinket és a bőrünket. Ezek a szerveink amúgy is fokozottan igénybe vannak véve manapság, de ezen felül nem árt a róluk való gondoskodás és a ciklusos tehermentesítésük. A méreganyagok eltávolításában eme szervek kulcsszereplők.

Nem árt egy évben többször kitisztítani a szervezetünket. Fogalmazzunk úgy, hogy a nagyobb ünnepek előtt ránk fér a nagytakarítás minden szinten, így a testünkben is rendet kellene tennünk. Jó volna, ha mi sem lenne természetesebb, mint hogy a család minden erre nyitott tagja tudatosan készülne fel a Karácsonyra és a Húsvétra például egy pár hetes méregtelenítéssel. Nem beszélve arról, hogy az egyes évszakokban egészen megváltozhat a szervezet elengedő és visszatartó képessége, ami döntően kihathat a méregtelenítésünk hatásfokára. Ahogyan a természet is megújul és átváltozik, ezt követve az embernek is üdvös volna letenni a málháiból.

A veséken és a bőrön keresztül kiszűrhetők a mérgek egy része. De éppoly fontos a májraktárak és a belek kiürítése, mint az erek megtisztítása vagy az ízületek lerakódásainak feloldása, és magának a vérnek a megtisztítása. Ne feledjük a vér és a nyirokfolyadék szervesen vesz részt a méregtelenítésben.

 

Mit nyerhetünk a méregtelenítés által?

 

Először is, lássuk tisztán, hogy terheket cipelünk magunkban, amikor a méreganyagokat hagyjuk a testünkben felgyülemleni. Így az első dolog, amit a méregtelenítéssel nyerünk, az a megkönnyebbülés. Belső szerveink valósággal rabszolgaként sínylődnek a mérgek nyomása alatt, gyorsabban kopnak, öregednek és a „közérzetük” sem felhőtlen. A sejtjeink nagyon hálásak lesznek, ha időről időre csökkentünk a terheinken.

Az immunrendszerünk is felerősödhet a méregtelenítés hatására. Védekező rendszerünk napi 24 órában, non-stop küzdelmet folytat a hívatlan betolakodókkal (vírusokkal, baktériumokkal, gombákkal) és a milliónyi egyéb haszontalan kemikáliával (vegyi anyaggal). Fehérvérsejtek hadosztályai, antioxidánsok és megannyi szabályozó és hírvivő anyag összehangoltan teszi a dolgát, hogy szervezetünk túléljen minden alattomos támadást. Amint a méreganyagok grammonként eltávoznak testünkből, az immunrendszerünk is fellélegezhet egy kicsit és végre megpihenhet. Lássuk be, nem könnyű neki sem állandó riadókészültségben lenni, pláne az olyan agresszorokkal szemben, mint a toxinok (mérgek).

A méregtelenítésnek köszönhetően az anyagcsere folyamataink kiegyensúlyozódhatnak: az emésztésünk, a hormontermelésünk, a kiválasztásunk stb. lépésről lépésre optimális mederbe terelődhet, amit mi „egészség” és jó közérzet formájában fogunk megtapasztalni.

Nem elhanyagolható érdeme a méregtelenítésnek, hogy a szervezet olyan alapfunkciói, mint amilyen a légzés, a tápanyagok felszívódása, sokkal hatékonyabbá válik, amint a gátló és zavaró tényezők megszűnnek.

Visszatérhet az ősi vitalitásunk (életerőnk), hamarabb regenerálódhatunk, csökkenhet az alvásigényünk és gördülékenyebbé válhatnak a sejtmegújító folyamataink. Ez pedig már a megfiatalodás irányába tett komoly lépésként értékelendő.

A méregtelenítés hatására csökkenhet az emberre nehezedő idegi nyomás, tehát oldottabb, stressztől mentesebb és kiegyensúlyozottabb lesz a pszichés önszabályozásunk: türelmesebbek és nyugodtabbak leszünk.

 

Méregtelenítő módszerek, tisztító kúrák

 

Minden méregtelenítő módszer lényege, hogy a szervezet öntisztulását elősegítve, támogatva vonjuk ki a haszontalan méreganyagokat, salakanyagokat és egyéb lerakódásokat a szervezetünkből. Ezt komolyan kell venni. Sajnos már fiatalabb korban is indokolt lehet a méregtelenítés. Gondoljunk az üdítőitalokra, az energiaitalokra, a chipsekre, a dohányzásra és a drogozásra. Felmérések szerint minden második fiatal próbált már ki valamilyenfajta drogot, többnyire marihuánás cigarettát (jointot, spanglit, füves cigit), ezért ezt sem hagyhatom ki a felsorolásból.

Nyilvánvaló, hogy a legtöbb esetben nem a bölcs megelőzés és az előrelátás indítja el az embert a méregtelenítő kúrák irányában. Gyakoribb, hogy az ember csak akkor kezd bele, ha „érdekében áll”. Sokan nem fogták még fel, hogy méregtelenítés nélkül egy lassú, de biztos „halált” okozunk magunknak. A saját jól felfogott érdekünk kell, hogy legyen a méregtelenítés. A legyengült szervezetet méregteleníteni csak kisebb lépésekkel lehet, mivel a méreganyagok feloldása, felszabadítása a kiürítés folyamán nem veszélytelen, mégis vitathatatlanul szükséges. Tehát a lerakódásokat, illetve a raktárak kiürítését főként a véren és a nyirokfolyadékon keresztül hajthatjuk végre, amely folyamat során átmenetileg beszennyezik a szervezetünket a nagy dózisban felszabadított mérgek. Viszont ez másként nem működik. Ha odafigyelünk a fokozatosságra, akkor néhány hét vagy hónap alatt minimális terhelés mellett kipakolhatjuk magunkból a nemkívánatos „lakbérlőinket”.

 

Néhány hasznos tanács a méregtelenítéshez:

 

 • Fokozott folyadékbevitel, esetleg oxigénnel dúsított és lúgos víz ivása,
 • Gyógynövényteák (májra, vesékre) és különféle gyógynövénykivonatok,
 • Böjtök, például léböjt-kúra,
 • Tisztítókúrák: friss (bio)gyümölcs- és zöldséglevek előnyben,
 • Nagyobb rosttartalmú táplálékok bevitele,
 • Emésztés serkentése,
 • Ügyeljünk a tápanyagok pótlására, kiegészítésképpen édes vízi algákat, aloe verát és számos más jó minőségű természetes csodaszert is bevethetünk,
 • Részesítsük előnyben a lúgosító élelmiszereket,
 • Időszakosan táplálékmegvonás,
 • Rendszeres, de nem túlzásba vitt testmozgás,
 • Salaktalanítás, mert bizonyos ballasztanyagok nehezen ürülnek ki. Ilyenek a vastagbélből újra meg újra felszívódó mérgek. Ez salaktalanító teákkal és beöntéssel kombinálva igazán hatékony.
 • Szaunák alkalmazása, hideg-meleg vizes terápiák, gyógyfürdők,
 • Méregtelenítő gépek használata,
 • Meditáció és önszuggesztió. Az önszuggesztió alatt elsősorban a belső pozitív önmegerősítéseket értem.
 • Olvassunk utána szaklapokban, szakkönyvekben és/vagy kérjük ki szakember iránymutatását.

 

A méregtelenítő kúránkat pontosan tervezzük meg, mielőtt belefognánk. Ha még járatlanok vagyunk e témában, ne szeppenjünk meg, ne riadjunk vissza, hanem bizalommal forduljunk szakemberhez. Sok olyan orvos-természetgyógyász, táplálkozási szakértő szakosodott a méregtelenítésre, akik készséggel nyújtanak segítséget a hozzájuk fordulóknak.

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..