Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mereszanh – egy női beavatott és királyné

Sokan elképedve, néma áhítattal szemlélik a gízai plató három nagy testvérét, a piramisokat. Éppen ennyi embert téveszthet meg a piramisok magassága, illetve nagysága. Ugyanis sokan a középső piramist tekintik a legnagyobbnak, melyet egyébiránt Kefrén fáraónak tulajdonítanak, holott nem így van. S miközben el vagyunk foglalva a nagy piramisokkal és az isteni származású fáraókkal, hajlamosak vagyunk megfeledkezni a királynőkről és királynékról, akik az istenkirályok mellett álltak és sokszor legalább annyi erővel és bölcsességgel rendelkeztek, mint a Birodalom első számú embere. Ezúttal egy hamisítatlan egyiptomi királynéval ismerkedünk meg!

 

4.1Mereszanh királyné neve többször is feltűnik az Óbirodalom idején. Hol mint Sznofru fáraó édesanyja, aki egyébként a IV. fáraói dinasztia alapítója volt, hol mint Hufu fáraó leánya, aki a gízai fennsíkon kapott síremléket, s az „isten nővére” címmel is rendelkezett, hol  mint  III. Mereszanh királyné, hol pedig IV. Mereszanh-ként, Menkauré fáraó feleségeként.

 

Mereszanh neve eléggé beszédes, ugyanis jelentése: „Szereti az életet”. Ez a név azonban nem egy hedonista felhangú utalás akar lenni, hanem az élet szépségének és csodáinak való hódolat megtestesülése. A szépség pedig a Teremtő női oldalához tartozik, vagyis feminin princípium.

 

Az egyiptomi hagyomány szerint Istenben mindkét elv – a férfi és a női elv – egyesül. Isten így teljes. Földi reprezentánsa a fáraó és a fáraónő, a király és a királyné. Előbbi a Napisten, utóbbi a Nagy Hitves, Ízisz szerepét tölti be.

 

4.2

Mint fentebb említettem, Mereszanh sírkamráját megtalálták. (Megjegyzem, itt bukkantak a régészek a legkorábbi ismert kanópuszedélyekre) Ez a sírkamra pedig nem csak szépségével kápráztat el bennünket, hanem okkult tanításaival is megörvendezteti az érdeklődőket. A sír falain található jelenetek egy csodálatos üdvtörténetet beszélnek el képi formában. Ez röviden így szól: Szertartások szertartásokat követnek, melyek során a királyné a megismerés útját járva felfedezi a misztériumokat. Rájön, hogy a két egymással viaskodó erő, akit Hóruszként és Széthként személyesít meg az egyiptomi teológia, valójában az emberben lakozó két pólus. Amikor ezeket egyensúlyba hozza, akkor létrejön az egység és a harmónia a két erő-nem között. Így ismét helyreáll a világrend. Ekkor válhat a királyné jelöltből Hórusz hitvese.

Címei szintúgy sokatmondóak. Előző történetre hajaznak Mereszanh következő címei is: „Aki látja Hóruszt és Széthet”, illetve „Hórusz társa”.

 

4.3A beavatásnak 10 állomása van. Ezek közül az első a lótusz illatának belélegzése. A lótusz itt az isteni bölcsesség jelképe, virága pedig maga a teremtés. Ezután Mereszanh megismeri a sokféle létforma forrását, eloszlatja a sötétséget, majd megjelenik előtte Hathor, aki örökéletűvé teszi híveit.

A királynét Anubisz pártfogolja, aki kitárja előtte a túlvilág kapuit. Itt küszöbőrökkel találkozik a királyné lelke, akiket tisztaságának ereje képes félreállítani. Majd tovább folytatódik az iniciáció, mígnem a királyné mesterré válik.

 

Mereszanh végül eléri a tökéletességet, mivel megtanul az istenek szemével látni. Mereszanh egy olyan rendkívüli nő volt, aki beavatást nyert Thot és Hathor misztériumaiba, vagyis megismerte a Teremtő Értelmet és az Isteni Fény templomává, befogadójává vált, ezzel ismételve meg a teremtést itt, az örök jelenben. Idevágó címei: „Nagy, Thot kegyében járó” és „Hathor, Dendera úrnőjének papnője”.

 

Mereszanh-nak öt gyermeke született, de egyikből sem lett fáraó, viszont vezír igen. A vezír a fáraót szolgáló legmagasabb rangú tisztviselő. Csakis hűség és tehetség alapján adományozták az igazi vezíri titulust. A vezír addig volt valódi vezír, ameddig betartotta és helyesen alkalmazta az isteni törvényeket. Bárcsak ma is így volna!

 

Fordította és szerkesztette: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..