Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mérgezett bor végzett-e Nagy Sándorral?

Régóta rejtély övezi a világtörténelem egyik legnagyobb formátumú uralkodójának elhúzódó és különös halálát.

 

 

Nagy Sándornak az ókori világ egyik legnagyobb birodalmának a létrehozása után, csupán 32 éves korában bekövetkező halála évszázadokon át zavarba hozta a tudósokat. Egyesek szerint elképzelhető, hogy belső körének egy része szőtt összeesküvést a meggyilkolására, míg mások úgy vélik, hogy természetes halállal szenderült jobb létre.

 

Egy új BBC dokumentumfilm mögötti csapat megkeresésére, Dr. Leo Sche toxikológus a közelmúltban végzett vizsgálatot a rejtély ügyében, hogy kiderítse, vajon a macedón vezetővel valóban az ellenségei végeztek-e.

 

A történelmi feljegyzések szerint Sándor 12 nap agóniát követően halt meg, amely tény eleve több olyan mérgezésfajtát is kizár, mint amilyen a bürök vagy a sisakvirág, melyek sokkal gyorsabban végeztek volna vele.

 

Ehelyett, Dr. Sche úgy gondolja, hogy egy mérgező növényt – a Veratrum albumot (fehér zászpát) – erjeszthettek, s adhatták ahhoz borhoz, amit egy lakoma alkalmával szolgáltak fel Sándornak.  A keserűbb íz ellenére az italt akár édesíthették is, s csak akkor adhatták oda a vezérnek, amikor ő már lerészegedett.

 

Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..