Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Merlin, a Mágus, legendás eredete

Napjainkban a legtöbb ember hallott már Merlinről, a Mágusról, mivelhogy neve évszázadokon keresztül fennmaradt és történetét számos novella, film és tévéműsor feldolgozta már. A hatalmas varázslót jókora varázserővel jelenítik meg, így többek között felruházzák az alakváltás képességével, tovább a legendás Arthur király tanítójaként és tanácsadójaként is jól ismert, végül is az ő iránymutatásai alapján lesz Camelot királya. Míg ezek az általános mesék közismertek, Merlin csupán némiképp kapcsolódik Arthurhoz. Több évtizedes átdolgozásba telt, mire Merlin az Arthur mondakörből ma ismert alakját elnyerte.

 

 

Merlin varázsló Credit: Andy / flickr

Merlin varázsló Credit: Andy / flickr

 

Az általános hiedelem úgy tartja, hogy Merlin az Arthur mondakörhöz tartozó figuraként született meg. Jóllehet Merlin, a Varázsló, egy roppant kimagasló szereplője a Camelot-történeteknek, mégsem ezekhez kapcsolódik az eredete. Geoffrey of Monmouth író javára írják, hogy megalkotta Merlin alakját Kr.u. 1136-ban készült, a Historia Regum Britanniae (A brit királyok története) című munkájában. Miközben a Historia Regum Britanniae a korábbi brit királyokról szóló történelmi beszámoló, Merlin kitalált szereplőként került bele (bár valószínűleg Geoffrey azt szerette volna, ha az olvasok elhiszik, hogy ő régen-elveszett ősi szövegekből előlépő alak). Merlin ellentmondásos volt, mivel egyszerre volt az ördög fia és Isten szolgája.

 

5.2

Egy 15. századi kézirat díszítőelem a Historia Regum Britanniae –ből, amely a britonok királyát, Vortigern-t és Ambros-t mutatja, amint a harcoló sárkányokat figyelik. (Wikimedia Commons)

 

Merlin számos történeti és legendás alak ötvözetéből született. Geoffrey összevegyítette az észak-nyugat angliai kelta látnokról, valamint az őrült Myrddin Wyllről, továbbá a római-brit háborús vezérről, Ambrosius Aurelianus-ról szóló történeteket, hogy ezzel létrehozza Merlin Ambrosius-t. Ambrosius Nennius Historia Brittonum-jának egyik alakja. A Historia Brittonum-ban, Vortigern, angol király tornyot kívánt emelni, azonban valahányszor megkísérelte, a torony minden alkalommal még az elkészülte előtt összeomlott. Azt mondták neki, hogy ezt úgy kerülheti el, ha először behinti a torony alatti földet egy olyan gyermek vérével, aki apa nélkül jött a világra. Ambrosius-ról azt hitték, hogy apa híján született, ezért Vortigern elé vitették. Ambrosius elmagyarázta Vortigernnek, hogy a torony képtelen az alapokon megállni, mivel két harcoló sárkány lakik alatta, ezzel a szászokat és a briteket jelenítette meg. Ambrosius meggyőzte Vortigernt arról, hogy a torony csak akkor fog állni, ha Ambrosius lesz a vezető, így Vortigern Ambrosius-nak ajándékozta a tornyot, amivel együtt a királyságát is. Geoffrey újra elmeséli a történetet Merlinnel, mint aki apa nélkül született, bár megőrzi Ambrosius emlékét.

 

Egy 15. századi kézirat díszítőelem a Historia Regum Britanniae –ből, amely a britonok királyát, Vortigern-t és Ambros-t mutatja, amint a harcoló sárkányokat figyelik. (Wikimedia Commons)

 

Geoffrey történetében egy hosszú szakaszt szentel Merlin próféciáinak, két másik elbeszéléssel egyetemben, amelyek révén Merlin beékelődik az Arthuri mondavilágba. Ezek tartalmazzák azt a történetet, mely szerint Merlin Ambrosius temetkezési helyeként építette Stonehenge-t, illetve Uther Pendragon történetet is itt találjuk a Tintagel-be történő szökéséről, ahol Igraine-től, ellensége feleségétől, születik Arthur. Eddig terjed ki Geoffrey Merlinről szóló elbeszélése. Geoffrey nem áll elő olyan történettel, miszerint Merlin Arthur tanítója lett volna, amiről manapság Merlin nevezetes. Geoffrey Merlin-alakja hamar népszerűvé vált, különösen Walesben, s innen vették át a meséket, ami végül az Arthur király szellemi tanítójaként elhíresült Merlinhez vezetett.  

 

Egy óriás segít Merlinnek Stonehenge felépítésében. (Wikimedia Commons)

Egy óriás segít Merlinnek Stonehenge felépítésében. (Wikimedia Commons)

 

Sok évvel Geoffrey Historia Regum Britanniae című művét követően, Robert de Boron egy Merlin című  verset írt. Boron Merlinjének származása megegyezik Geoffrey alkotásával, de Boron különös hangsúlyt helyez Merlin alakáltó erejére, a Szent Grállal való kapcsolatára és mókamester személyiségére. Boron ugyanakkor bemutatja Blaise-t, Merlin mesterét. Boron költeményét végül Estoire de Merlin-ként írták meg újra prózában, amely szintúgy kiemelten koncentrál Merlin alakváltó képességére. Az évek során Merlint az Arthur mondakör elbeszéléseibe is belevegyítették. Bizonyos írások Merlint Arthur király tanítójaként állítják be, míg más írások egyáltalán nem is említik Merlint. Néhány elbeszélésben Merlin olyan gonosz alakként tűnik fel, aki semmilyen jót nem tett életében, míg más mondákban kedvezőbb színben, Arthur tanáraként és tanácsadójaként jelenik meg.

 

Merlin versmondás közben egy 13. századból való „Merlin” illusztráción. Robert de Boron (Wikimedia Commons)

Merlin versmondás közben egy 13. századból való „Merlin” illusztráción. Robert de Boron (Wikimedia Commons)

 

Végül, a számtalan elbeszélésből kiemelkedik Merlin bukása Niviane (Vivien) kezei között, aki Nortumberland királyának leánya volt. Arthur meggyőzi Niviane-t, hogy maradjon a várban, Merlin gondjaira bízva. Merlin beleszeret Niviane.-ben. Mindamellett Niviane fél attól, hogy Merlin arra fogja fordítani varázserejét, hogy kihasználja őt. Megesküszik, hogy nem fog beleszeretni, hacsak meg nem tanítja neki a teljes varázstudományát. Merlin beleegyezik. Merlin és Niviane visszaindulnak Northumberlandba, amikor visszarendelik őket Arthur király megsegítésére. Amikor Merlin álomba szenderül, Niviane megbabonázza őt, s egy kősír fogságába ejti, ahol meghal. Merlin soha nem jött rá, hogy a Niviane iránti vágya és szolgálatkészsége, hogy minden mágikus módszert megtanítson neki, végül időelőtti halálához fog vezetni.

 

Merlin és Vivien 1867-ben Gustave Dorr képén (Wikimedia Commons)

Merlin és Vivien 1867-ben Gustave Dorr képén (Wikimedia Commons)

 

Merlin feltűnésétől Geoffrey művein keresztül a varázsló számos ezt követő elbeszélésben, történetben, s versben jelent meg. Ma Merlin a leginkább arról nevezetes, hogy az a varázsló volt, aki segítette és tanítgatta az ifjú Arthurt, mielőtt Arthur Calemot királyává vált volna. Merlin tanácsára vált azzá a királlyá Arthur, akit mi ismerünk. Bár legendája a mai napig tovább él, érdekes megfigyelni Merlin megannyi variációját a gonosz varázslótól az alakváltóig, addig a valakiig, akit azért ért utol a végzet, mert tehetségét megosztotta szeretett hitvesével. Erőteljes és sokoldalú karaktere sok ember figyelmét megragadta az elmúlt évszázadokban, s továbbra is prominens szerepet játszik korunk elbeszéléseiben.

 

Forrás: http://www.ancient-origins.net

Fordította: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..