Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Merneptah óriási szarkofágja és egyedülálló győzelmi sztéléje

Merneptah fáraó II. Ramszesz 13. fia volt. Akkor követte atyját, amikor ő már a hatvanas évei elején járt és összesen tíz évet uralkodott Kr. e. 1213-1203. között.

 

Mivel domináns és hosszú életű atyja jelentős mértékben felülmúlta, Merneptahnak esélye sem volt, hogy olyan híres fáraóvá válhasson és életének java részében szinte ismeretlen volt. Ennek dacára sok egyiptológus úgy gondolja, hogy Merneptah kezében volt a valódi hatalom II. Ramszesz életének utolsó tíz évében.

 

A modern időkben Merneptah az elképesztően hatalmas szarkofágjáról és egyedülálló győzelmi sztéléjéről vált híressé, amely a legrégibb bizonyíték Izrael Kánaán Földjén való létezésének. Mindazonáltal, néhány tudós nem ért egyet e kérdésben, mondván, egy ettől még régibb bizonyítékot is felfedeztek már, amelynek hieroglifái említik Izraelt.

 

A hadjáratairól szóló információk három nagy ókori feliratban kerültek dokumentálásra, így a karnaki Amon-templom egyik falán 80 sorban, egy 35 olvasható sorral bíró nagy sztélén, mely a Delta-vidékén található Athribisből való, valamint a Thébában lévő romos halotti templomából való remek győzelmi sztélé 28 sorában.

 

Merneptah fáraó győzelmi sztéléje és annak kapcsolata az ókori Izraellel

 

Az 1896-ban felfedezett győzelmi sztélé kiváltotta a bibliatudósok nagy érdeklődését. A hieroglifekkel írt szövege így olvasható: „Kánaánt mindenféle gonosz módon kifosztották. Ashkelont (Askelónt) legyőzték és fogságba hurcolták, Gezer elesett, Yanoamot a földdel tették egyenlővé; Izraelt tönkretették, magvai sem maradtak/elnéptelenedett.” (Főként a líbiaiak elleni hadjáratról szól a sztélé. – Megj. a Fordítótól.)

 

Az ókori egyiptomi felirat nagyjából Kr. e. 1205-ből való és Merneptah fáraó katonai hódításait meséli el. A héberek Kr. e. 1400 környékén hódították Kánaán földjét.

 

Izrael biztosan kitüntetett jelentőségű volt Merneptah fáraó számára, mivel meg kívánta örökíteni győzelmét.

 

Merneptah sztéléjének felfedezése arra a következtetésre ösztönzött sok tudóst, hogy úgy vélje, ezen említik a legkorábban Izraelt.

 

Merneptah széléje Izrael sztéléjeként is ismert (JE 31408). Az Egyiptomi Múzeumban található Kairóban. Credit: Public Domain

 

Azonban Manfred Görg, Peter van der Veen és Christoffer Theis azzal állt elő, hogy talán létezik egy ennél korábbi utalás Izraelre az egyiptomi múltban. A berlini Egyiptomi Múzeumban Görg egy olyan törött szobrot fedezett fel, amely hieroglifikus névgyűrűket tartalmazott.

 

Az ókori egyiptomi leletről szóló egyik tanulmány feltárta, hogy eme névgyűrűk egyikét „Izraelnek” olvashatjuk. Nem minden bibliatudós ért egyet ezzel az interpretációval, viszont amennyiben Görgnek igaza van a berlini múzeumban található egyiptomi szobrot illetően, akkor az a legrégibb felfedezett referencia Izraelre. A Görg által vizsgált felirat nagyjából Kr. e. 1400-ra datálható, ami úgy 200 évvel előzi meg Merneptah sztéléjét.

 

Merneptah fáraó hatalmas szarkofágja – A valaha felfedezett legnagyobb Egyiptomban

 

Merneptah fáraó talán sohasem volt híres uralkodó, ennek ellenére egy rendkívül hatalmas halotti szarkofágot kapott, amelyet annak a Halottak Könyvének az illusztrációival díszítettek, amely a napistennek a halottak birodalmában tett utazását örökíti meg.

 

Néhány évvel ezelőtt az archeológusok felfedezték a legnagyobb egyiptomi szarkofágot a Királyok Völgyének egyik sírjában. Ez Merneptah fáraóé volt.

 

A második szarkofág fedele Merneptah képét viseli. Ezt teljesen körbezárta a külső szarkofág ládája és fedele. Credit: Public Domain

 

Őt négy egymásba ágyazott szarkofágba temették! A torontói Királyi Ontario Múzeum kutatói és szakértői szerint Merneptah fáraó múmiáját négy egymásba helyezett szarkofágba tették, melyek közül a legkülső 13 láb hosszú, 7 láb széles és több mint 8 láb magas. (3,96×2,1×2,4 méter).

 

Edwin Brock projektvezető, aki a Torontóban lévő Királyi Ontario Múzeummal működik együtt, kifejtette, hogy a szarkofágok ládája olyan nagy volt, hogy a munkások nem tudták behozni az ajtón.

Végül meg kellett bontani a kamra ajtaját és újakat építeni. Ennek bizonyítékai láthatók a bejárati folyosó mélyedéseiben, amelyek valamilyen kötelekkel és fagerendákkal működtetett emelőcsigás rendszert jeleznek, melyet minden bizonnyal a munkások használtak valaha a szarkofágok behozatalára.

 

 

A Biblical Archaeology Review szerint „amikor Brock megvizsgálta a sírmaradványokat az 1980-as években, a két külső szarkofág töredékei egyszerűen az oldalkamrában voltak egymásra rakva. A két hatalmas gránit ládát összetörték az ókorban, miután több mint 3000 évvel ezelőtt kirabolták a sírt.

Akkoriban Merneptah múmiáját újratemették és a második belső szarkofágot újra felhasználta egy későbbi uralkodó. A harmadik szarkofágot egy Merneptahot ábrázoló ovális kartusformájú fedőlappal borították be. Csak a legkülső szarkofág egyharmada maradt meg (darabokban), de a fedele érintetlen volt.”

 

 

Vajon miért egy ekkora szarkofágba helyeztek végső nyugalomra egy semmiesetre sem híres uralkodót, Merneptahot? Ezt a kérdést eddig még senkinek sem sikerült megválaszolnia. Bizonyos tekintetben Merneptah halotti koporsói sokkal kidolgozottabbak, mint amilyen az édesapjáé vagy a nagyapjáé, akiket egy egyszerű mészkőszarkofágba temettek el.

A tudósok úgy vélik, hogy elképzelhető, Merneptahnak azért volt szüksége nagy felületre, hogy ábrázolni tudják azokat a rituális illusztrációkat és varázsszövegeket, melyek sokszor ismétlődnek a négy szarkofágon.

 

Forrás / Original article: http://www.ancientpages.com/2018/04/17/pharaoh-merneptah-his-giant-sarcophagus-and-unique-victory-stele/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=ancient_underground_city_with_artificial_lights_colossal_galaxy_unknown_north_american_civilization_and_much_more_april_15_17_2018&utm_term=2018-04-17

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

 

Részt vehetsz programjainkon:

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..