Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mesés India

India attól nyeri mesebeli mivoltát, hogy kulturális világa elképesztően sokszínű és a több ezer éves múlt egyszerre van jelen a modernitással. A történeti idők kezdete óta magaskultúrával találkozunk itt. Gondoljunk csak az Indus-völgyi civilizációkra, a hatalmas ókori birodalmakra és a sokféle vallásra.

 

India (hindi nyelven भारत) hivatalosan Indiai Köztársaság egy dél-ázsiai független ország, a Föld hetedik legnagyobb és a második legnépesebb országa. A szubkontinensként is emlegetett ország délen az Indiai-óceán, nyugaton az Arab-tenger, keleten a Bengáli-öböl határolja.

 

India vallási sokszínűsége lélegzetelállító már csak azért is, mert innen ered a világ négy nagy vallása, tudniillik, a hinduizmus, a buddhizmus, a dzsainizmus és a szikh vallás. Később pedig nem kis befolyást gyakorolt a térség vallásos érzületére és fejlődésére a zoroasztrizmus, a zsidó vallás és az iszlám is.

A középkorban újabb birodalmak bontakoztak ki Indiában, mígnem a Brit Kelet-indiai Társaság megjelenésétől egyenes út vezetett az ország gyarmatosításáig. Nagy-Britannia hegemóniájából a Mahatma Gandhi nevével jelzett indiai függetlenségi mozgalommal 1947-ben vált önálló ország.

 

Ha a bruttó hazai összterméket (GDP) vizsgáljuk, akkor India a világ tizenkettedik legnagyobb gazdasága és negyedik a vásárlóerő tekintetében. Mindent egybevetve India a világ második leggyorsabban bővülő gazdaságával büszkélkedhet.

Legendás atmoszféráját a modernitás mellett megjelenő szegénység, az analfabetizmus, az alultápláltság tömegeket érintő problematikája épp úgy fémjelzi, mint a vallási, etnikai és nyelvi változatossága, valamint az egyedi állatvilágának és földrajzi adottságainak csodavilága.

 

India mint elnevezés minden bizonnyal az Indus folyó környékének nevéből eredeztethető. A folyót az óperzsa hindu szóból, annak gyökerét pedig a szanszkrit Sindhu névből származtatják. Nagy Sándor is eljutott hódításai során Indiába, ezért maradhatott fenn az ókori görögök által használt Indoi (Ινδοί) elnevezés is, melyet ma az indiaiakra használnak. A köznyelvben gyakran használják az ország hindi nevét: Bhárat. Ez a név egy legendás indiai király, Bharata szanszkrit nevéből vezethető le, akinek a leszármazottjairól szól India egyik híres eposza, a Mahábhárata. De Indiát nevezik még perzsa nyelven Hindusztánnak is, ami annyit tesz: a Hinduk országa.

 

Szinte lehetetlen felsorolni, hogy mennyi népcsoport él Indiában. A legtöbben a magukat árjáknak nevező, az őslakos dravidáknál világosabb bőrű emberek vannak. Fontos megjegyezni, hogy a sokszínűség mögött spirituális szempontból mégis csak egy egységes Indiáról beszélhetünk, méghozzá abban az értelemben, hogy a Földön élő lelkek egy különleges szegmenség képezik az indiaiak.

Ha mélyebbre tekintünk a múlt kútjába, akkor láthatjuk, hogy az indiai hagyomány egyike a Földön megtalálható legnagyobb és legteljesebb koherens tradícióknak. Erre az indiai szent könyvek egyértelműen rámutatnak.

Indiának külön vallási és kulturális érzülete van. Önálló szellemi vezetettséggel rendelkezik, s alapító istenei egészen más bolygóról és csillagrendszerből érkeztek, mint a Föld többi nagy spirituális kultúrájának képviselői. India szent hagyományából kibomlik előttünk a kultúrát teremtő és a mai napig fenntartó istenek sora.

 

René Guénon meséli a következő történetet: „Dzsingisz kán, akit szintén a Királyok Királyának neveztek, és aki az általunk ismert legnagyobb birodalmat alapította, lemondott arról, hogy átvonuljon Indián. A legenda szerint egy egyszarvú megparancsolta neki, hogy forduljon vissza, mert az indiaiak is az Ég gyermekei.”

 

Ma az indiai naptárszámítást használja nagyon sok tanító és hivatkoznak rá többek között akkor, amikor a küszöbönálló korszakváltásról és annak lehetséges kihatásairól beszélnek. Eszerint az indiai ciklikusságot alapul véve a mi Kalpánk a tizennégy Manvantarából a 7. Manvantara 4. Jugájában jár, azaz a Kali-Jugánál tart. De hogy világos legyen az indiai időszámítás, pár sorban bemutatom az ide vonatkozó részeket.

A hagyományos indiai kozmológiában az egyik legalapvetőbb korszak a juga. A végtelenségben négy juga követi folyton-folyvást egymást: a kritajuga, a trétájuga, a dváparajuga és a kalijuga. E négy juga együtt egy mahájuga, azaz „nagy korszak”, amelynek hossza kerekítve négymillió-háromszázhúszezer év.

71 mahájuga tesz ki egy manvantarát, 14 manvantara pedig egy kalpát. Egy kalpa megfelel Brahmá egy nappalának (egy éjszakája ugyanilyen hosszú). Ebből látszik, hogy Indiai tradícióinak történetét nem könnyű az időbeliségbe bepréselni, még részlegesen sem.

 

India történelmének további megértéséhez a tradíciókat, a vallásokat és a mitológiát kell vallatóra fognunk. Ezekben láthatjuk például azt, hogy a tudás és a bölcsesség örökérvényű és romlatlan, hogy Jézushoz hasonlóan Buddha és Zarathusztra is szűznemzéssel jön a  világra, hogy az „indiai Noé”, akit Manunak hívnak, s aki egyben az indiai mitológia törvényhozója is, a Himalájára menekült az özönvíz elől.

 

Az indiai matematikát dicséri Sehram fejedelemhez fűződő legenda. A királyok játékának feltalálójának annyi búzaszemet ígért jutalmul a fejedelem, amennyi a 64 mezőből álló sakktáblára oly módon fér fel, hogy az első mezőre 1 búzaszemet, a másodikra 2-öt, a harmadikra 4-et és így tovább, gyakorlatilag kettő hatványainak megfelelő búzaszemeket helyeznek.

A mitikus történet a sorozat végeredményét is közli, ami 18 446 744 073 709 551 615 búzaszem. Csak a viszonyítás kedvéért, ennyi búzát ma sem vagyunk képesek megtermelni a világon összesen.

 

Az indiai Ayurveda (ajurvéda) eredetileg az óind alkímiáról szólt, vagyis a Bölcsek Kövének az előállításáról és nem csak a fizikai aranycsinálást értették alatta, hanem a lélek halhatatlanságának az elérését is. Az ajurvédikus gyógyítás csak később fejlődött ki, amikor már az alkímia háttérbe szorult.

Egy indiai monda szerint a világ teremtésekor az istenek összegyűltek és arról kezdtek tanakodni, hogy hová helyezzék el a tudás kulcsát. Először magas helyre akarták rejteni, azután a tenger mélyére, de csak nem jutottak dűlőre. Ekkor a legidősebb isten megszólalt: „Az ember nagyon leleményes ugyan, de nem bölcs. Helyezzük belé a tudást, ez az egyetlen hely, ahol nem fogja keresni.”

 

Az indiai szentiratok élő hírmondói a szubkontinens történelemelőtti civilizációinak. Erre találunk konkrét bizonyítékokat is. Mohandzso Daro régészeti feltárásánál például látták, hogy a kőfalak megolvadtak, a homok megüvegesedett, a csontvázak némelyike védekező pozitúrában hevert. Egyesek ebből azt a következtetést vonták le, hogy a hirtelen jött iszonyatos hő végezhetett a néhai kultúrával egyik percről a másikra. Mind erre pedig jelen ismereteink szerint csak egy atombomba felrobbanása képes. Tény, hogy a szakirodalom szerint a helyszínen talált csontvázak radioaktív kisugárzása hatvanszorosa a háttérsugárzás szintjének. A romok között pedig hússzor nagyobb a radioaktivitást mértéke a megengedettnél.

Ezen felül Indiai partjainál egyre több monumentális műemlék kerül elő, amely az emberiség előtti elsüllyedt kultúrák fejlettségéről tanúskodik. Nem véletlen tehát, hogy a szubkontinens kulturálisan annyira különbözik a világ minden más tájától.

Indiában viszonylag sok helyet nyilvánított az UNESCO a világörökség részévé:

 

 • Az adzsantai barlangtemplomok 1983
 • Az ellorai barlangtemplomok
 • Agra erődje (Vörös Erőd)
 • Tádzs Mahal Agrában 1984
 • A konaraki Naptemplom 1985
 • Mahabalipuram templomegyüttese
 • Goa templomai és kolostorai 1986
 • Khadzsuráho (Khajuraho)műemlékegyüttese – hindu és dzsainista templomok
 • Hampi műemlékegyüttese
 • Elefanta sziklatemploma 1987
 • A tandzsávúri Brihadisvara-templom
 • Fatehpur Sikri, a nagymogul városa
 • Pattadakal templomai1987
 • A buddhista emlékek Száncsiban 1993
 • Humájun császár síremléke Delhiben
 • Kutub Minár és Kutub épületegyüttes Delhiben
 • India hegyi vasútjai
 • Mahabodhi templomegyüttes, Bodh Gaya 2003
 • Bhimbetka sziklamenedékei
 • Champaner-Pavagadh régészeti park 2004
 • Cshatrapati Sívádzsi pályaudvar (korábban Victoria Terminus), Mumbai
 • A Vörös erőd épületegyüttese Delhiben

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..