Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Meteoritokból származó kellékeket használtak az ókori egyiptomiak

2013. május 30. – A Szabadegyetemen és a Manchesteri Egyetemen dolgozó kutatók meggyőző bizonyítékot találtak arra, hogy az ókori egyiptomiak meteoritokat használtak szimbolikus halotti kellékeik elkészítésére.

 

A bizonyíték azokból a vasgyöngyökből álló füzérekből származik, amelyeket 1911-ben tártak fel a Kairótól 70 km-re, délre található temetkezési hely, Gerzeh (Girza) temetőjében.

Az egyiptomi vaskort évezredekkel megelőző, Kr.e. 3350-3600 közötti évekre datálják azt a fémgyöngyöt, amelyről eredetileg azt feltételezték, hogy nikkelben gazdag vasból álló meteoritból származik. Ám ezt a hipotézist megkérdőjelezték a ’80-as években, amikor az akadémikusok azzal álltak elő, hogy az eredetileg meteoritból származónak gondolt vas használatának világszerte elterjedt korábbi példái közül több voltaképpen korai olvasztásos kísérlet.

 

Ezt követően a Gerzeh-i vasgyöngyszemet, amely továbbra is az egyiptomiak vashasználatának legkorábbi emléke, kölcsönadta a Manchesteri Múzeum a Szabadegyetemnek és a Manchesteri School of Materials-nek további vizsgálatok céljából. A kutatók a Szabadegyetem elektronmikroszkópját és az Egyetem röntgen CT-szkennerét annak bizonyítására vetették be, hogy igazolják a nikkelben gazdag kémiai összetételű fűzér meteoriteredetét.

 

http://images.sciencedaily.com/

 

 

A Szabadegyetem projektfelelőse, Diane Johnson, aki a vizsgálatot vezette, a következőt mondta: „Ez a kutatás hangsúlyt helyez az ősi anyagokra vonatkozó modern technológia alkalmazására nem csak abból a célból, hogy jobban megismerjük a meteoritokat, hanem hogy segítsen megérteni, miként tekintettek ezekre az anyagokra az ősi kultúrák, és miért volt fontos számukra, hogy magukra helyezzék azokat.”

 

A meteoritvasnak mélységes jelentősége volt az ókori egyiptomiak számára, mind a vas égi eredetének érzékelése szempontjából, mind a korai kohászati kísérleteik tekintetében.

 

Dr. Joyce Tyldesley, a Manchesteri Egyetem egyiptológia docense, is részt vett a kutatásban. Ő azt mondta, hogy „Ma, mindenekelőtt egy célszerű eszközként tekintünk a vasra, s nem egy matt fémként. Az ókor egyiptomiak számára azonban, egy ez ritka és gyönyörű fém volt, amely – minthogy az égből hullott le – minden bizonnyal valamilyen mágikus-vallásos tulajdonságokkal rendelkezett. Ezért ezt a rendkívüli fémet szépségipari és vallásos vonatkozású kis eszközök készítésére használták, amelyek annyira fontosak voltak a számukra, hogy a sírjaikba is el kívánták helyezni azokat.”

 

Philip Withers, Manchesteri Egyetem anyagvizsgálatok professzora, hozzátette: „A meteoritoknak egy sajátos mikro-szerkezetük és kémiai jellegzetességük van, mivel rendkívül lassan hűltek le az űrben tett utazásuk alatt. Igazán érdekes volt felfedezni, hogy ez a jellegzetesség feltűnik az egyiptomi leleteken.”

 

A vasgyöngyszem vizsgálatának eredményei elérhetők „A történelem előtti Egyiptom vasgyöngyének elemzése az ókori Egyiptomban talált meteoritvas felhasználására és felfogására vonatkozó következtetésekkel”című tanulmányban, amely a Meteoritics and Planetary Science című folyóiratban jelent meg.

 

forrás: http://www.sciencedaily.com/

fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..