Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

MEXIKÓ TITKAI

Mexikó olyan, mint egy olvasztótégely. Zapotékek, mixtékek, olmékok, maják, aztékok, hogy csak néhányat említsek a mexikói tájakon lakó ősi kultúrák közül. Persze mi indiánokként és primitív bennszülöttekként gondolunk rájuk, holott őseik valaha csillagokból érkeztek a Földre, de ez már csak mondavilágukban maradt fenn. Ezért övezi annyi megfejtetlen titok az életüket.

mexikótitkai1

ŐSKERESZTÉNYSÉG

 

Ahogyan Atlantiszban már megjelentek a kereszténység csírái, úgy a Yucatan-félszigeten ezek tovább fejlődtek és szárba szökkentek. Így amikor a spanyolok megérkeztek Mexikóba, a jezsuita misszionáriusok döbbenten tapasztalták, hogy saját egyházuk hitelveit és rítusait gyakorolják a maják. Például volt ostyájuk száraz kenyérből, ismerték a szűzanyaságot, a keresztelést, a fülbegyónást, a feloldozást, a cölibátust, a böjtöt, a házasság szentségét, a hal és a galamb jelképet, valamint a frigyládát. Ami még misztikusabb, az a kereszt jelképének használata, mely nem csupán a hitnek, hanem a beavatottságnak is a jele volt. Nem véletlen, hogy a térítők igyekeztek minden feliratot lekapartatni a falakról és a kőtáblákról. Amit lehetett, azt levakarták, amit nem, azt összezúzták, hogy hírmondója se maradjon a tradícióknak.

A teokrácia (istenkirályság) is atlantiszi hagyatéknak minősül, amelyet a mexikói népek kivétel nélkül tovább vittek, s ezzel a természetfeletti származás, a földöntúli vallás, jobban mondva, a spiritualitás gyökereihez kanyarodunk vissza. Az égi renddel való misztikus kapcsolat és a kozmikus rendszerbe való betagozódás alapgondolata világlik ki a mexikói hitrendszerekből.

 

ISTENEK VISSZATÉRÉSE

 

A maja szent iratokban olvashatjuk: „egy hatalmas sas, amely oroszlánordítással csapott le az égből. A csőre kinyílt és a hatalmas szörnyből négy idegen alak szállt ki.” Ismét valami ilyesmire számítottak a mexikói indiánok, de nem teljesen így sült el a dolog, ugyanis spanyol misszionáriusok érkeztek a 16. században és fáradhatatlan ügybuzgalommal kezdték el megsemmisíteni a bennszülöttek szent iratai. Mindösszesen három darab maradt meg belőlük: a Drezdai, a Madridi és a Párizsi Kódex.

 

A tolték-azték enigmákra (titkokra) szép példa, hogy az egyik Tolpicin-Quetzalkoatl főpap alkotott egy óriási fallikus követ, amely megmozdult, ha csak a kisujjával érintette az ember, amelyet azonban senki nem tudott megmozdítani, ha egyszerre többen akarták mozgatni. Egyszer felemelkedett az égbe és Hajnalcsillaggá változott át. Állítólag megígérte, hogy 1519-ben visszatér. Ebből a kutatók arra következtetnek, hogy Montezuma, az utolsó azték uralkodó, azért nem szállt szembe Cortezzel, a konkvisztádorral, aki pontosan ekkor lépett partra Mexikóban, mert azt hitte, hogy személyesen a visszatért istennel van dolga.

 

Mexikó egén gyakorta tűntek fel különös égi tünemények. Például 1517-ben az égen éjszakáról éjszakára egy piramis alakú, nagy tűzoszlop égett, amely villámokat és szikrákat lövellt ki, mintha égő hajnalpírből álló eső hullana a földre.

 

A lakandon indiánok, akik csupán három falucskát töltenek meg, a maják leszármazottainak tartják magukat. Hiedelemviláguk annak állít emléket, hogy titokzatos istenek teremtették őket, akik az égben élnek. Az ősatyát egy alkalommal az istenek magukkal ragadták az égbe és ott találkozott a teremtőjével, majd visszatért a nép közé. Eközben a Földön napok teltek el, de számára csak egy-két óra.

 

A GUADALUPEI SZŰZ

 

A legenda arról szól, hogy Juan Diego, egy közrangú megkeresztelt indián 1531. december 9-én Szűz Máriával találkozott a Tepeyac dombon. A Szent állítólag azt kérte tőle nahuatl nyelven, hogy találkozásuk helyszínén építsenek apátságot a tiszteletére. A helyi püspök, Juan de Zumárraga, nem hitt rögtön az indiánnak, hanem valamiféle csodás égi jelet kért tőle történetét igazolandó. Ekkor Szűz Mária közölte Juan Diegóval, hogy gyűjtsön virágot a dombról. Mivel tél volt, s virágok nemigen nyílhattak akkortájt, igencsak elképedt a püspök, amikor meglátta Diegónál a csodálatos rózsákat. E csodát tetézte, hogy amikor a rózsák kihullottak az indián kendőjéből, a ruhán visszamaradt Szűz Mária lenyomata. Innen nyert hitelességet a Guadalupei Szűz jelenése.

 

Voltak történészek és a klerikusok, akik kétségbe vonták a Guadalupei Miasszonyunk legendáját. Ők az indiánok megtérítésére szolgáló szimbólumot látták a legendában. Mindazonáltal a guadalupei madonna Mexikó nemzeti szimbólumává vált. Miguel Sánchez, az első spanyol nyelvű jelenéstörténet szerzője, a Jelenések Könyvében szereplő apokalipszis asszonyával azonosítja a megjelent Szűz Máriát. 1810-ben Miguel Hidalgo y Costilla a „Le a gaz kormánnyal! Éljen a Guadalupei Szűz!” jelmondattal hívta harcba honfitársait a függetlenségi háborújukban.

Carlos Fuentes regényíró mondta: “…előfordulhat, hogy valaki egyszer csak már nem tartja magát kereszténynek, de nem tartanak valakit igazán mexikóinak, hacsak nem hisz a Guadalupei Szűzben.”

 

50 EZER ÉVES VÁROSOK

 

Mexikóvárostól nem messze 2600 darab kőtáblát találtak agyaggödrökbe rejtve. A felfedező, William Niven amerikai geológus így nyilatkozott: „Nincs rajtuk semmi, ami megközelítőleg is utalna a korukra. A vésett kövek különös szimbólumaihoz hasonlót sem Mexikóban, sem másutt nem láttam még.” Nem csak az archeológiai, hanem a geológiai emlékek is igazolják, hogy az amerikai kontinens fejlett ősi kultúráknak adott otthont. A kutatások szerint elődeink vagy más idegen népek már több mint 50 ezer évvel ezelőtt hatalmas városokat építettek betonból és kőből. A metropoliszok lakói gyönyörű agyag­edényeket, fantasztikus ékszereket és csodálatos freskókat készítettek egykoron.

 

MEXIKÓI PIRAMISOK

 

Piramisok a világ minden táján vannak. Lehetnek lépcsősek vagy simák, szerény méretűek vagy monumentálisak. A mexikói Teotihuacánban található Nap-piramis bizonyos paraméterei megközelítik a gízai Kheopsz piramisét. Funkcióját tekintve pedig annyit lehet róla tudni, hogy egy kozmikus és szakrális építményről van szó. A Nap-piramis mellette található Citadellán pitagoraszi háromszögek, a π értéke (Ludolf-féle szám), a nulla fogalmának ismeretére utaló jelek és a fénysebességnek megfelelő számjegyek (299 792 km/s) fedezhetők fel. Ha pedig a fellegvár és a körülötte álló piramisok arányaira pillantunk, akkor a naprendszer pályaadatit láthatjuk visszatükröződni bennük. Ahogyan fent, úgy lent.

 

Száraz György

Boldog napot!

 

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..