Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mi is voltaképpen a Druidák Tojása?

A druidák tojását másként úgy is ismerik, mint ANGUINUM; vagy GLAIN NIDIR; vagy MAN MACAL (mân macal).

 

http://2.bp.blogspot.com/

 

A druidák tojása (más néven „glain”, vagy „kígyótojás”, vagy „kígyókő”) lényegében egy olyan bűvös hatású tárgy volt, amit a druidák szentnek tartottak. A róla szóló mesék az alkimisták által keresett Bölcsek Kövéhez hasonlítják azt. Elképzelhető, hogy a druidák tojásáról szóló mítoszok kapcsolatban állnak az omfaloszról szóló legendákkal, amely egy szent kő Delphiben és amelyről úgy hírlik, hogy Python (Püthón), egy kígyó-szörny tojása.

A legendák szerint a druidák tojásáról úgy tartják, hogy felruházza birtokosát azzal a képességgel, amely szinte minden kívánságát teljesíti.

 

Az igazság az, hogy a druidák tojása egy kőből készült, tojás formájú talizmán volt. Ez a felszentelt kő eszközként szolgált meditációhoz és a mágikus összpontosításhoz, továbbá a megújulást és az újjászületést szimbolizálta.

Bármilyen kőből készíthették, s általában elég kicsike volt ahhoz, hogy elférjen az egyik kezünk tenyerében – nagyjából tyúktojás méretű volt.

 

Úgy látszik, hogy a druidák tojása felkeltette az ókori klasszikusok érdeklődését, minthogy néhányuk leírja, hogy ő valóban látott vagy fogott már a kezében ilyet. Azok közül, akik különösképpen írtak róla, a római történetíró, Plinius emelkedik ki, aki azt állította, hogy egy gall druida mutatott neki egyet és „anguinum”-nak hívta azt.

 

Plinius Természetrajz (XXIX.52) című munkájában ezt írja:


„Létezik egy másik fajta tojás is, egy sokkalta nevesebb a gall provinciákban, amit viszont a görögök nem ismernek. Nyaranta megszámlálhatatlan kígyó fonja magát össze egyetlen labdává, amit testük és nyáluk váladékának kiválasztása tart össze. Ezt hívják anguinumnak. A druidák azt mondják, hogy a sziszegő kígyók feldobják azt a levegőbe, majd azt egy köpönyeggel kell felfogni, s tilos annak a földdel érintkeznie; s valakinek azon nyomban neki kell iramodnia lóháton, mivel a kígyók üldözőbe veszik, mígnem valamilyen patak útját nem állja. Azt mondják, hogy úgy tesztelhetjük le, hogy megnézzük, vajon halad-e a folyó sodrásával szemben még akkor is, ha aranyérmére helyezzük.

De a mágusok dolga, hogy leleplezzék a csalásokat: ők megkövetelik, hogy ezeket a tojásokat a holdhónapnak csak egy bizonyos napján lehet elvinni, mintha az ő felelősségük volna, hogy a Holdat és a kígyókat összhangba hozzák a művelet pillanatára. Én magam azonban láttam egy ilyen tojást; kerek volt és nagyjából olyan nagy, mint egy szerényebb alma; a héja porcos és himlőhelyes (ragyás), mint egy polip karjai.”

 

http://www.sequanicalendar.com/

 

Sok kígyófaj formál meg egy ilyen golyót a hideg hónapokban, de kevés olyan faj van, amely Nagy-Britanniában őshonos és nem tojásrakó. A tojásrakó kígyó, amelyet pitonnak (python) hívnak, nem fordul elő Nagy-Britanniában, ámde ezeket Égei-tengeri istennők templomaiban tartották; ez egy további bizonyíték lehet arra a kapcsolatra, amely a druidák (vagy az ő elődjeik) és a Delphi-kultusz között fennállt, amely szentnek tekintette az Omphalos (Omfalosz) követ.

 

Valamennyi történeti kútfő közül, akik kijelentették, hogy láttak már ilyen legendás tojást, egy sem közli, hogy szemtanúk lettek volna a megalkotásának.

Míg a druidák tojása nem egy széles körben elterjedt eszköz a modern druidizmusban, addig néhányan rituális eszközként alkalmazzák leföldelésre, illetve a manipulációs mágia, valamint más egyéb ártó szándék elleni védelem céljából azáltal, hogy mágikus védelmet nyújt, bármilyen romboló energiát megköt és átalakít.

 

Nyilvánvalóan a druidák tojásáról azt is hitték, hogy biztosítani tudja a bírósági eljárások kedvező kimenetelét, olyannyira, hogy a rómaiak megtiltották a viselését a tárgyalótermekben, és halálra ítéltek bárkit, akit azon kaptak, hogy ilyen tárgyat visel.

 

A modern időkben volt néhány vita arról, amit Plinius írt: vajon üvegből készült? Valamilyen tengeri kagyló? Mostanában Walesben és Skóciában találtak néhány üveg csecsebecsét, amelyről azt állították, hogy a szóban forgó „tojások”, de akár azok, akár nem, voltaképpen felismerhetetlenek.

Walesben még mindig él az ilyen tárgyakba vetett hiedelem; ezeket „mân macal”-nak hívják, ami „csapda köveknek” fordíthatunk, illetve hívják még „glain y nidir”-nak, aminek a jelentése: a „kígyó ékköve”.

 

Forrás: http://druidsegg.reformed-druids.org/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..