Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mi okozta a mississippi közösségek megszűnését?

Kr.u. 1400 körül váratlanul megszűntek azok az ősi amerikai indián közösségek, amelyek a Mississippi folyó mentén egy évezreden át virágzottak Illinois állam délnyugati részén, beleértve azt a nagyvárost is, amely valaha a Cahokia Mounds State Historic Site területén feküdt.

 

Cahokia az egyik legfejlettebb kultúra volt Észak-Amerikában. Sok a kérdés kielégítő magyarázat nélkül Cahokia zavaros történetét illetően.

 

Vajon mi váltotta ki ezeknek a közösségeknek a megszűnését?

 

3.1

 

Gregory Vogel régész, aki régészetet és antropológiát tanít a Dél-Illinois Egyetemen Edwardsville-ben, történelem előtti tüzek, áradások és földrengések nyomaira bukkant, amelyek a térség arculatát és történelmét egyaránt formálták.

 

A bizonyítékok azt jelzik, hogy egy hatalmas földrengés – legalább olyan erős, mint az 1811-es New Madrid-i – és ennek számos erőteljes utórengése hónapokra vagy akár évekre szinte lakhatatlanná tette a vidéket, s ez eredményezett egy olyan kivándorlást, ami csaknem elnéptelenítette a tájat még az első európaiak megérkezése előtt.

 

Mégis az itt a probléma, hogy a New Madrid-i földrengéssel egyenértékű erősségű földmozgásra 500 évente csupán egyszer kerül sor.

 

A geológiai bizonyítékok jelzik, hogy két ilyen szuperföldrengésre került sor az elmúlt 1200 évben: az elsőre valamikor 800 és 1000 között, a másikra 1300 és 1600 között.  

 

3.2

 

A korábbi vizsgálatok megerősítették, hogy egy újabb New Madrid-i szintű földindulásnak 10 % esélye van. Ez ugyanis eléri a Richter-skála szerinti 8-as erősséget, ami az elkövetkező 50 éven belül fog bekövetkezni, míg 40% az esélye annak, hogy 6-os erősségű földrengés történjen ugyanilyen időintervallumon belül.

 

Vogel szerint a természeti katasztrófák mindig is ostromolták ezt a régiót, ami még intenzívebbé váltak az olyan emberi beavatkozások által kiváltott éghajlatváltozások hatása miatt, mint amilyen a fosszilis energiahordozók égetése, melyre a globális felmelegedést vezetik vissza.

 

„A klimatológusok kimutatták, hogy az általunk tapasztalt, jelenlegi környezeti változások növelik az események szélsőségességét.” – közölte.

 

„Így egyre több az aszályos időszak. Megvan az esélye annak, hogy még több áradásra és heves esőzésre kerüljön sor, ami pedig soha nem látott méretű áradásokhoz fog vezetni.”

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/cahokiaillinoismyst.php

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..