Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Michio Kaku: Mi a Déjà Vu?

A déjà vu egy olyan jelenség, amit mindnyájan megtapasztaltunk már. Olyankor jelentkezik ez a hátborzongató érzés, amikor betoppanunk egy szobába vagy belépünk egy új szituációba, és azt mondjuk magunknak: „Korábban már voltam itt. Úgy értem, itt minden ismerős.”

 

http://static.ddmcdn.com/

 

Kiderült, hogy voltaképpen képesek vagyunk előidézni az alanyokban a déjà vu formáit a kísérletek folyamán. Így van egy olyan elmélet, amely szerint a déjà vu a memóriánk olyan darabjait hozza felszínre, amelyeket az agyunkban tároltunk el, azaz olyan emlékeket, amelyek azáltal hívhatók elő, hogy egy olyan környezetbe kerülünk, ami hasonlít olyasvalamire, amit korábban már megtapasztaltunk.

Ezért nem szükséges a párhuzamos univerzumokat segítségül hívnunk, nincs szükségünk a multiverzumra sem ahhoz, hogy a legjobban meg tudjuk magyarázni a déjà vu érzését.

 

Mindazonáltal, ez egy újabb kérdést is felvet, nevezetesen, hogy vajon lehetséges-e bármilyen mértékben ugrálni a különböző világegyetemek között? És a válasz jobbára homályos. Mi, fizikusok, úgy véljük például, hogy valóban létezik egy olyan multiverzum, amely éppen a nappalinkon belül foglal helyet. Mi hullámok vagyunk, rezgő hullámok, s ezek a vibrációk idővel azután széthasadnak.

 

Steve Weinberg, Nobel-díjas tudós, a következőhöz hasonlította ezt. Gondoljunk egy rádióra.

Ha a nappalinkban tartózkodunk és a BBC-t hallgatjuk, akkor a rádiók egy frekvenciára van hangolva. De a nappalinkban megtalálható az összes frekvencia: a kubai rádió, a moszkvai rádió, a Top40 rock állomás. Mindezek a rádiófrekvenciák a nappalinkon belül rezegnek, de a mi rádiónk csak egy hullámhosszra van ráhangolva.

 

http://www.psichologas.lt/

 

Másként fogalmazva, amikor két univerzum azonos fázisú (szinkronban van), akkor azok koherensek és oda-vissza mozoghatunk bennünk. Ámde, amint az idő elkezd kialakulni, ezek a világegyetemek leválasztódnak. Más és más frekvencián kezdenek rezegni. Nem tudnak egymással interferálni. Szóval mivel magyarázható az, hogy nem vagyunk képesek a moszkvai rádiót hallgatni? Azzal, hogy a rádiónk dekoherens. Mivel az már nincs többé egy szólamban más egyéb frekvenciákkal.

 

Ugyanez megtalálható a kvantumfizikában is. Atomokból épülünk fel. Az atomjaink vibrálnak, azonban többé már nincsenek egy szólamban (összhangban) más univerzumokkal. Mi leváltunk azokról, megszakítottunk velük a koherenciánkat (összetartozásunkat). Tehát más szavakkal, a déjà vu valószínűleg egyszerűen az agyunk egy része, amely korábbi szituációk emlékeit és darabkáit hozza felszínre.

Mindazonáltal, a kvantumfizika szerint valóban vannak körülöttünk párhuzamos univerzumok, csak az a probléma, hogy mi azért nem tudunk belépni oda, mert megszakítottuk velük az összetartozásunkat. Többé már nem egyszólamúan rezgünk velük.

Elnézését kérjük ezért.

 

Forrás: youtube

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..