Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Michio Kaku véleménye: A földönkívüli elme

Nagyon szeretek tudományos-fantasztikus filmeket nézni, de összerezzenek, valahányszor megpillantom azt, ahogyan a földönkívülieket ábrázolják. Először is az idegen lények tökéletesen beszélik az angol nyelvet. Nem csak a brit angolt, hanem az amerikai angolt is tökéletesen beszélik. Annyira nyilvánvaló, hogy valamiféle egyenruhába bújtatott emberek. Úgy értem, hogy nekünk vannak Hollywoodi filmtrükkjeink. Akkor miért nem készítünk jobb idegeneket.

 

http://i583.photobucket.com/

 

Azután pedig a földönkívüliek úgy gondolkodnak, mint mi. Territoriálisak, akik hódítani akarnak. Az erőforrásokat akarják. Alsóbbrendűnek tekintik az embereket. De láthatjuk, hogy ez a mi evolúciónk mellékterméke. Figyeljük meg az állatvilág egyéb képviselőit. Bizonyos állatok nem territoriálisak. Ők nem akarnak földet foglalni. Vannak más olyan paradigmák az állatvilágban, amelyek teljes mértékben eltérnek attól a módtól, ahogyan az agyunk felépül. De amikor a filmekben feltűnő földönkívüliekre pillantunk, akkor alapvetően a saját tudatosságunkat vetítjük bele az idegenekbe. A félelmeinket, a vágyainkat vetítjük ki és ők annak a tükrei, amilyenek mi vagyunk, s nem annak, akik valójában ők.

 

Például, ha szemügyre veszünk egy denevért vagy egy kutyát, akkor a kutya agya legfőképpen a szagokra van kihegyezve. Az az illatok univerzumában kavarog, míg egy denevér agya főként a hangokra, a zörejekre és a visszhangokra koncentrál. Ugyanez a helyzet a delfinek agyával. Az ő tudatosságuk teljes mértékben eltér a mi tudatosságunktól a fejlődéstörténetük következtében. Például, amikor meglátunk egy macskát és a macska odajön hozzánk és megpróbál mellettünk dorombolni, akkor azt mondjuk magunknak, hogy „Jaj, de aranyos macska. A macska úgy tesz, mintha szeretetteljes volna.” Nem, a macska nem érzelgős. Ezt egyszerűen a hormonok váltják ki belőle és azt mondja, hogy „Birtoklom ezt az embert. Enyém ez az ember. Megjelölöm a territóriumomat. Ez az ember naponta kétszer megetet engem. Megneveltem őt.”

 

http://4.bp.blogspot.com/

 

Ezáltal a macskák tőlünk teljesen eltérő módon látják az univerzumot, mi mégis ráerőltetjük a gondolkodásmódunkat a földönkívüliekre. Ezúttal az intelligencia kérdéséről van szó. Amennyiben ezek a földönkívüli lények intelligensebbek nálunk, akkor miként lehetnek értelmesebbek? A könyvben kijelentem, hogy az intelligencia egyik fő összetevőjének a jövő előre látásának kell lennie. A leutánzó képességünknek köszönhetően vagyunk képesek arra, hogy lássuk a holnapot. Nagyfokú intelligenciát igényel, hogy képesek legyünk a természet és az emberek törvényeinek megértésére.

Hogy mi egy jövőbeli esemény legvalószínűbb kimenetele, az az intelligenciánk függvénye. Ha az idegenek értelmesebbek nálunk, akkor jobban láthatják előre a jövőt, mint mi. Látni fogják azokat a végeredményeket, amelyeket mi képtelenek vagyunk megjósolni. Ők szimulálni tudják azokat a forgatókönyveket, amelyekről mi még csak nem is álmodtunk. Ők minden alkalommal képesek túljárni az eszünkön.

 

Gondoljunk a kasszafúrókra. Lehet, hogy a kasszafúróknak alacsony az IQ-juk, talán még az általános iskolából is kihullottak. Azonban a kasszafúró jobban képes a jövő elképzelésére, mint egy zsaru, ezért tud bankot rabolni és szárazon megúszni azt. Másként fogalmazva, a bűnöző elme nem feltétlenül ostoba azért, mert szerényebb az intelligencia-hányadosa. Meglehetősen jól alkalmazkodik ahhoz, amit csinál. Márpedig ő a bűntett jövőjét szimulálja. Na, már most, képzeljük el, hogy összetalálkozunk egy olyan intelligens életformával, amely értelmesebb tőlünk. Ők egészen másképpen láthatják a világot. Elképzelhető, hogy az ő világuk inkább az illatok vagy a hangok világa, semmint a látásé, amire a mi agyunk be van állva. Ami pedig a legfontosabb, lehetséges, hogy képesek jobban előre látni a jövőbeli eseményeket, mint mi. Voltaképpen azért képesek körülöttünk cirkálni, mert ők látják a jövőt.

 

Forrás: http://bigthink.com/

 

Fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..