Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Miért fontos, hogy stabil értékrendünk legyen?

Vajon mi annak az oka, hogy modern világunkban nem helyezünk elegendő hangsúlyt az élet valódi értékeire? Egyáltalán, mi alapján hozzuk meg a döntéseinket belső világunkban? Létezik egyáltalán abszolút érték? Min múlik egy ember értékrendje? Milyen előnyökkel jár, ha kidolgozzuk a saját stabil értékrendünket?

Az ember bizonyos korszakaiban mást se csinál, mint másoktól tanul – szinte szűrés nélkül ellesi, lemásolja, szivacsként szívja magába azokat az egyéni véleményeket és ideológiai  állásfoglalásokat, amelyek később személyes értékrendjének alapjaivá válnak.

Idővel a személyiség elkezdi keresni saját döntésének mozgatórugóit és kialakítja a saját filozófiáját (életmagyarázatát), immáron gondosan kiválogatva mindazokat a tételeket, amelyekkel egyetért és kihagyva azokat, melyek számára elfogadhatatlanok. Így épül fel az egyén értékrendje teljesen öntudatlan, majd később tudatos választások eredményeképpen.

 

A fejlődés kezdetén – gyerekkorban – szinte az anyatejjel szívjuk magunkba azokat az értékítéleteket, amelyek évek alatt világképünkké, egyszersmind énképünkké is válnak. Ezért érdemes odafigyelni arra, hogy milyen példát mutatunk a saját, illetve a környezetünkben élő gyerekeknek.

 

Személyes értékrendünkben minden „jó” és „rossz”, az összes „helyes” és „helytelen” ítélet azokból a mintákból épül fel, amelyeket látunk, hallunk és amiben felnövünk.

Később pedig személyes céljainktól és sorsszerű helyzetektől függően változtatjuk az értékítéleteinket.

Következésképpen stabil értékrendünk kialakításában első helyen szerepel a szülői (anya-apa) minta, s minden más véleményem szerint utána következik. Így értékválasztásaink szempontjából döntően meghatározó lesz a hovatartozásunk lelki, szellemi és fizikai szempontból egyaránt. Ez adja értékrendünk stabilitását.

 

 

A lelki hovatartozás lehet vallási-hitügyi kérdés is, hiszen mindenki egyedi lelkülettel van megáldva. Aki jó helyre kerül, annak kikövezett útja van az önkibontakoztatásig, akinek a lelkére viszont bilincsként csapódnak a vallási-hitbéli előírások, vagy erősebb a hagyománytisztelet, mint a szabad akarat lehetősége, azok akadályoztatva és hátráltatva is érezhetik magunkat egy életen át. De említhettem volna a párkapcsolatokat is, mivel rengeteg mindent a párkapcsolataink során sajátítunk el: értékrendünket meghatározó szokásokat vehetünk fel vagy hagyhatunk el. Érdemes végiggondolni, hogy milyen értéket tartottunk fontosnak a kedvesünkkel való megismerkedés előtt, a kapcsolatunk alatt, s ha már az véget ért, akkor utána.

 

A szellemi rész inkább a környezetünk mentalitásán, kommunikációján és gondolkodásmódján múlik. Hiába zseniális egy gyerek, ha „rossz” környezetbe kerül. Például folyton igénytelenséggel találkozik, vagy meg nem értettséggel szembesül, illetve alvilági közegben vagy a társadalom perifériáján, egy nyomornegyedben kell felnőnie kesergő-szenvedő emberek között.

 

Értékrendünk fizikai részét pedig számos faktor meghatározza a földrajzi helytől kezdve a testi mivoltunkig. Nem mindegy ugyanis, hogy egy elhagyatott helyen töltünk el éveket vagy egy metropoliszban. Nem mindegy, hogy fizikailag egészséges és erős, vagy hátrányos helyzetűek, esetleg fogyatékkal élők vagyunk-e. Az is fontos, hogy egy elnyomó rezsimben töltöttük életünk egy részét, vagy egy szabadabb államban.

 

Mindebből látszik, hogy az értékrendünkre nincs tökéletes definíció és nem is lehet, mivel minden egyén speciális helyzetben van az életben. Van, akit a társadalmi normák, a munkahelyi és a családi elvárások kötnek gúzsba, van, akiknek éppen a szülői háttér lesz a legnagyobb támogató erő önmegvalósításának ösvényén.

Előfordulhat, hogy a kultúra vagy szubkultúra pallérozza az egyéniséget, míg másokat visszatart. A barátság égisze alatt is találhatunk támogatókat, ugyanakkor a baráti kör is visszafoghat.

A korszellem szintén befolyásolja, hogy mit illik és mit nem ildomos egy adott században.

 

Csak ezután jön egyfajta öntudatra ébredés – serdülőkorban, tinédzserként vagy felnőttként –, amely önismeretet eredményez: önelemzést, önfejlesztést, kisebb-nagyobb változtatásokat.

Ha pedig nem vennénk észre, hogy min, mikor és milyen irányba kellene változnunk, akkor elindulnak a krízisek az életünkben. Értékválság alakul ki. De ne feledkezzünk meg arról, hogy a nagyobb válságoknak a legtöbbször vannak előjelei. Sokszor kapunk a Sorstól jeleket!

 

 A bölcs ember tudatosan dolgozza ki a saját értékrendjét. Jómagam elengedhetetlennek tartom az individuum tudati transzmutációit, egyszóval az átvedlését, a beérését. Ezen az ösvényen kikerülhetetlen a szorgalmas tanulás, a változtatásra való hajlandóság, az önkritika, a szellemi munka, a türelem és a komolyság szemben a különféle ideológiának való megfeleléssel, a kényszerekkel és a tudás gőgjével.

A személyiségünk szerintem az értékrendünkön nyugszik. Az értékrendünk az önismeretünkre épül. Így minden individuum fejleszthető, aki nyitott a valódi, objektív értékekre és igyekszik elkerülni az ideológiai csapdákat. A napvallás követője, még ha nem is tudatosult benne eddig, éppen így él.

 

Ha azonosulni tudsz ezzel a gondolkodásmóddal, ha egyetértesz ezzel az életszemlélettel, ha hasonló gondolkodású emberekkel szeretnél tanulni, akkor figyelmedbe ajánlom programjainkat.

 

Részt vehetsz programjainkon:

  • Önfejlesztő Műhelyeinken (beszélgetős előadásainkon)
  • Hétvégi töltődéseinken (és Istentiszteleteinken)
  • Bel- és Külföldi zarándoklatainkon
  • a Naptemplomunkban és a Pálos kolostorokban tartott Istentiszteleteinken
  • Szer-napjainkon (szent ünnepnapjainkon)
  • Főnix programunkon
  • Ébresztő Táborunkban

 

 Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül! Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához.

 

Bővebb információ:

szernap@gmail.com

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..