Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Miért olyan szexis a szimmetria? – Semmi köze sincs az egészséghez

Az arc szimmetriája szexis dolog, viszont a tudósok talán nem régóta ismerik ennek az okait.

 

http://assets2.youbeauty.com/

 

Az emberek annyival jobban szeretik a szimmetrikus arcokat és testeket, hogy az emberi viselkedést vizsgáló fejlődéstannal foglalkozó pszichológusok és más kutatók is régóta gyártanak olyan elméleteket, melyek szerint a szimmetria valószínűleg a jó egészségi állapot jele.

 

Azonban, most egy új tanulmány megállapította, hogy az arc szimmetriája nincs kapcsolatban az egészséggel, legalábbis a koragyerekkorban.

 

„Ezek a felismerések megkérdőjelezik azt a feltételezést, miszerint az emberek azért szeretik jobban az arc szimmetrikusság, mivel az a fejlődés során az egészségességre utal.” – állapította meg Nicholas Pound, A Brunel University London pszichológia docense és a tanulmány társszerzője.

 

http://www.nsmbl.nl/

 

Az egészség jele?

 

A széles körben elterjedt nézettel szemben, miszerint a szimmetria a jó egészségre utal, a tanulmányok kiderítették, hogy vajmi kevés bizonyíték tár fel kapcsolatot e két dolog között. Csekélyke tanulmány hozza összefüggésbe egymással az aszimmetriát és az olyan átmeneti egészségügyi problémákat, mint amilyen a kaparó torok érzése, ugyanakkor pedig más tünetekkel egyáltalán nincs kapcsolata.

 

Mindazonáltal, ezek a tanulmányok többnyire szűk körben készültek, s az emberekre bízták, hogy mennyire szabatosan számolnak be saját egészségi állapotukról és a résztvevők közelmúltjának az egészségi állapotára fókuszáltak.

 

Az új vizsgálat során a kutatók 4732 brit származású, olyan 15 és 16 éves fiatalt tanulmányoztak, akiknek az Egyesült Királyságbéli Avon szülők és gyermekek életét hosszú távon vizsgáló program részeként a születésüktől fogva nyomon követték az egészségi állapotát.

 

A kutatók a tinédzserek háromdimenziós felvételeit elemezték a szimmetria szempontjából, majd pedig összevetették azokkal az egészségügyi adatokkal, melyek közé többek között a születési testsúly, a gyerekkori betegségek, a testtömeg-index, de még a nyolcéves kori IQ is tartozik.

 

Az eredmények nem mutattak ki kapcsolatot az egészség és a szimmetria között. Ugyanakkor az aszimmetria nem hozható összefüggésbe sem a többi gyerekkori betegéggel, sem az alacsonyabb születési súllyal, sem pedig a magasabb testtömeg-indexszel – fejtette ki Pound a Live Science-nek. Az alacsony testtömeg és a magas testtömeg-index egyaránt az idegrendszeri rendellenességgel hozható összefüggésbe.

 

Nagyon gyenge a kapcsolat a jelentősebb szimmetria és a magasabb IQ között, viszont ez a helyzet a mintában látott intelligencia-hányadosok variációinak kevesebb, mint egy százalékára szolgáltat magyarázatot – magyarázta Said. A gyenge kapcsolódás valószínűtlenné teszi, hogy az arcszimmetriának valós értéke lenne az emberi intelligencia mérésében.

 

„Az eredményeink azt mutatják, hogy egy viszonylag szimmetrikus arcú társ kiválasztása nem volna hatékony módszer arra nézve, hogy az általános népességből intelligens és viszonylag egészséges partnert válasszunk, különösen az egészségi állapotra utaló nyilvánvalóbb jelekkel szemben nem. – mondta David Lawson, aki fejlődéstani antropológiával foglalkozik a London School of Hygiene and Tropical Medicine-ben, valamint a tanulmány egy másik készítője.

 

http://38.media.tumblr.com/

 

Miért számít a szimmetria?

 

A megállapítások a következő kérdést vetik fel: Ha az emberek nem azért vonzódnak a szimmetriához, mert az hasznos információt nyújt a potenciális társ kiértékelésében, akkor vajon miért tartjuk annyira szexisnek a szimmetriát?

 

Az egyik lehetőség Pound szerint az, hogy az emberek egyszerűen mindenben kedvelik a szimmetriát a művészettől kezdve a természetes tárgyakon át az arcokig. Másik lehetőség, hogy az emberek kevés adatból vonnak le általánosító következtetést a szimmetria iránt érzett beállítottságuk miatt. Komoly genetikai rendellenességek vagy traumák nagymértékű aszimmetriához vezethetnek, melyek sokkal nyilvánvalóbbak, mint az általános népesség körében tanulmányozott aszimmetria. Másként fogalmazva, az emberek talán azért kerülik a kisebb aszimmetriákat tudat alatt, mivel már eljutottak a fejlődésben a nagyobb aránytalanságok elkerüléséig.

 

Több minden szerepet játszhat az aszimmetria kérdésében – állította Daniel Kruger, a Michigani Egyetem fejlődéstani pszichológusa, aki nem kapcsolódott be a tanulmányba.

 

„Lélektanunk már sokkal korábban kialakult annál, mint hogy modern orvostudománnyal és közegészségüggyel rendelkeztünk volna, ennél fogva hogyan lehetne összehasonlítani a nem újkori népesség egészségügyi helyzetét a gyűjtögető életmódot folytatók állapotával, pláne az aszimmetriával?” – mondta Kruger.

 

Az ókori embereknek sokkal több betegséggel kellett megküzdeniük, ami több aszimmetriához vezetett, mint amennyivel napjainkban találkozunk – mesélte Kruger a Live Science-nek. Az új tanulmányt meg kellene ismételni azokban a törzsi közösségekben élő embereknél, akik sok tekintetben hasonlóan élnek a vadászó-gyűjtögető emberekhez, és akik néhány ugyanolyan betegségnek és kórokozónak vannak kitéve. – tette hozzá.

 

„Azoknak az embereknek, akik az arc változékony aszimmetriájának a helytállóságáról vitatkoznak, elszomorító módon biztosan marad majd néhány megválaszolatlan kérdésük.” – mondta volt Kruger.

 

A megállapítások augusztus 12-én jelentek meg a Royal Society Közleményeiben.

 

Fordította: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..