Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Miért válhat a kurkuma a beteg máj legjobb barátjává?

Ismerjük a kurkuma egészségügyi előnyeit, kiváltképp a gyulladáscsökkentő hatását, de vajon tisztában vagyunk-e azzal is, hogy a kurkuma óvja és gyógyítja a sérült és beteg májat?

 

A BMS Komplementer és Alternatív Gyógyítás című újságban megjelent új klinikai kísérlet fényt derített a kurkuma jelentős májvédő és regeneráló tulajdonságaira.

 

A Chonbuki Nemzeti Egyetem Kórházában lévő, a funkcionális élelmiszereket kutató Klinikai Kísérleti Központban végzett dél-koreai kutatás tesztelte azokat a feltételezéseket, miszerint a kurkuma javíthatja a májfunkciókat abban az esetben, ha annak erjesztett formáját adják a huszadik életévüket betöltött olyan betegeknek, akiknek az alanin-aminotranszferáz (ALT) szintje – ami a májkárosodás és/vagy a rendellenes májműködés egyik jelzője (enzim) – enyhén vagy mérsékelten magas.

 

Hatvan véletlenszerűen kiválasztott beteg kapott 3,0 grammonként, erjesztett kurkumaport, illetve ugyanennyi placebót 12 héten keresztül. A kezelt csoport 12 héten át kapott naponta háromszor étkezés után két kapszula kurkumát.

 

http://www.wetenschap24.nl/

 

Milyenek lettek az eredmények?

 

Nemcsak hogy jelentős mértékben csökkent a betegek alanin-aminotranszferáz enzim szintje, hanem a vérsavóban található aszpartát-aminotranszferáz és gamma-glutamil transzferáz enzim szintje is csökkent, amelyek megemelkedése rendszerint összefüggésben áll a májkárosodással. A hatások addig álltak fenn, amíg a betegek kezelésben részesültek. Ugyanakkor jól tűrték az alanin-aminotranszferázt és nem jelentkezett számottevő mellékhatás.

 

A tanulmány további hangsúlyt helyezett a preklinikai (a betegségek klinikai felismerése előtti) meglehetősen terjedelmes anyagra, amely az elmúlt két évtizedben összegyűjtött dokumentációk alapján igazolta a kurkuma és annak elsődleges kurkuminjának (kurkuminoidok polifenol vegyületek, amelyek a kurkuma színét adják) májvédő tulajdonságait. A GreenMedInfo.com nevű adatbázis jelenleg 85 olyan tanulmányt tartalmaz, amelyek igazolják a kurkuma (és a kurkumin) azok képességét, hogy megvédi a májat egy sor kémiai és gyógyszeres kitettségtől (veszélytől).

Mi nemrégiben leközöltünk egy, a Thaiföldi Orvosszövetség Folyóiratában nyilvánosságra hozott tanulmányt, amely feltárja a kurkumában rejlő azon lehetőséget, amely révén megvédheti és regenerálhatja a cukorbajos májat.

 

http://www.herbalist101.com/

 

A kurkuma a májrákot is gyógyíthatja

 

Mi más lehetne figyelemre méltóbb, mint az a kutatás, amely a kurkuma májrák-ellenes tulajdonságairól szól. A GreenMedInfo.com-on 26 preklinikai tanulmányt vonultatnak fel, amelyek kimutatták, hogy a kurkuma elpusztítja a májrákos sejteket és daganatokat, köztük egy olyan esettanulmány is szerepel, amelyben egy hathónapos életveszélyes májértumoros kisbabáról számol be, akit az ezt követő hat évben sikeresen kezeltek kurkumával kiegészített étrenddel.

 

Az egyik legjelentősebb tény a kurkumával kapcsolatban az, hogy potenciális gyógyszer és kemoterápia-alternatívaként kivételesen magas biztonsági hibahatárral bír.

Egy rákos betegekről 2001-ben készült tanulmány megállapította, hogy 8g-os mennyiségig három hónapon át naponta adva a kurkuma nem toxikus és számottevő rákellenes tulajdonságokat eredményez számos páciens esetében. Tekintve, hogy a kurkuma súlyának csak 3-4%-a kurkumin, ez azt jelenti, hogy a kurkumát nagy mennyiségben is biztonságosan lehet fogyasztani.

 

Természetesen miközben ezek az eredmények biztatóak, a megemelkedett májenzimekre vonatkozó igazi megoldás a háttérben megbúvó okoknak – mint amilyen a fertőzés, a nem szteroid gyulladáscsökkentők használata, a vegyi anyagoknak való kitettség, az ételérzékenység – a beazonosítása és megszüntetése kell, hogy legyen.

Ennek hiányában, azok az integratív orvoslás területen dolgozók, akik bizonyítékalapú módszereket keresnek a standard gyógyszeralapú kezelések olykor elkerülhetetlen mérgezésinek megoldására, beilleszthetik a kurkumát (a kurkumint) a praxisukba. A többi barátunk, akik egyszerűen csak az egészségük javításának és a májproblémák megelőzésének a lehetőségeit keresik, azt javasolhatjuk, hogy kisebb, étkezési dózisokban fogyasszák, hozzáadva a fűszert – aminek bionak kéne lennie az irritáció veszélyeinek elkerülése végett – a hagyományos receptekhez.

 

A kurkuma csodálatos gyógyító tulajdonságairól szóló egyéb információkért olvasd el a 600 ok, amiért a kurkuma a világ legfontosabb fűszere lehet című cikkünket. (angol nyelvű)

 

forrás: http://www.wakingtimes.com/

Jogi nyilatkozat: Ennek a cikknek nem áll szándékában orvosi tanáccsal szolgálni, diagnózist felállítani vagy gyógymódot javasolni. Az itt kifejezésre jutatott nézetek nem feltétlenül tükrözik a hírközlő médium álláspontját.

 

fordította: Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..