Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Miért változtatta meg váratlanul Hawking professzor a földönkívüliekkel való kapcsolatfelvételről szóló véleményét?

Stephen Hawking, a híres fizikus, régóta óv attól, hogy megkíséreljük felvenni a kapcsolatot egy fejlett földönkívüli fajjal.

 

Öt évvel ezelőtt, 2010-ben közölte, hogy „Amennyiben idegen lények látogatnának el hozzánk, annak következménye sokkalta nagyobb horderejű volna Kolumbusz Amerikába érkezésénél, amiről kiderült ugyebár, hogy nem sült el jól az amerikai őslakosok számára.”

 

Most pedig váratlanul megváltoztatta az álláspontját és támogatni kezdte az orosz iparmágnás, Yuri Milner 100 millió dolláros a Hallgatás Áttörése Projektjét, amelynek tervei között szerepel az űrben található földönkívüli életre utaló kommunikációs jelek felkutatása is.

 

Vajon Hawking csupán a földönkívüli éltre kíváncsi, avagy más okra vezethető vissza az új hozzáállása?

 

„Nem létezik nagyobb kérdés. Itt az ideje, hogy elszánjuk magunkat a válasz megtalálására: a Földön kívüli élet kutatására.” – mondotta volt Dr. Hawking Londonban a Hallgatás Áttörése Projekt keretében rendezett egyik ebéd alkalmával.

 

Természetesen a hallgatás roppant mód különbözik a beszédtől.

 

A Hallgatás Áttörése Projekt semmi olyan újfajta tervet nem foglal magába, amely jeleket küldene a világűrbe azért, hogy meginvitálja a földönkívülieket hozzánk.

 

4.1

 

Hawking és Mr. Milner bejelentette, hogy 10 éves projektjük része, hogy átvizsgálják a világ néhány legnagyobb rádióteleszkópjának a rádiójeleit és meghallgassák a Föld közelében található csillagrendszerekből és a 100 legközelebbi galaxisból érkező jelet. – adta hírül Pete Spotts (The Christian Science Monitor).

 

A Hallgatás Áttöréseként ismert erőfeszítés léptéke precedens nélküli. Ez idáig az univerzumban mindenhol fellelhető intelligens életforma által generált jelek vadászata kisköltségvetésű volt, s reménytelen vállalkozásnak tetszett – legalábbis korábban.

 

Ámde, a Földön levő olyan bizonyítékok adtak további lendületet a kutatásoknak, mint amilyen az emberek számára teljességgel alkalmatlan környezetben is szaporodni képes egyszerű életformák, vagy a többi csillag körül keringő több ezer bolygó felfedezése is. A naprendszeren kívüli planéták felfedezése vezetett el az olyan becslésekhez, melyek szerint egyedül a Tejút több milliárd Földtömegű bolygót tartalmaz, melyek az anyacsillaguk lakhatósági zónáján belül keringenek – ez egy olyan távolság, amin belül a szerves élethez szükséges folyékony víz képes a felszínen megmaradni.

 

Hawking azt állította, hogy valószínűleg létezik valamiféle egyszerű életforma más planétákon, de továbbra is elővigyázatosságra int a tekintetben, hogy ez intelligens élet felfedezését jelentené.

 

„Egy olyan civilizáció, mely képes lehet az egyik üzenetünket detektálni, akár több milliárd év távolságra is lehet. Ha ez így van, akkor mérhetetlenül hatalmasabbak lehetnek, és elképzelhető, hogy úgy tekintenek ránk, mint akik nem értékesebbek az egyszerű baktériumoknál.” – mondta.

 

kép: Világszerte több millió ember nem hisz abban, hogy egyedül vagyunk a világegyetemben.

 

Egy még bizakodóbb megjegyzésében Milner feltételezi, hogy az olyan civilizációk, amelyek nálunk fejlettebbek, taníthatnának nekünk valamit a természeti források elosztásáról.

 

Még ha 10 év és 100 millió dollár is csupán ahhoz a potenciálisan elszomorító megoldáshoz is vezetne, mely szerint nem is léteznek földkívüliek – mondta Milner –, az információ akkor is felbecsülhetetlen lesz a földi élet kialakulása szempontjából.

 

„Ha egyedül is vagyunk, akkor is fenn kell tartanunk, amink van.” – tette hozzá. – „Az üzenet az, hogy a világegyetemnek nincs biztonsági mentése”.

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/articles1/hawkingsetsearchnew.php?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=messagetoeaglecom_daily_news_for_08_01_2015#.Vb8Tt_ntmkp

Fordította: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..