Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Miként hatnak a napflerek az emberi egészségre – az elménkre és a testünkre

Érezted már magadat furcsán azt követően, hogy egy napkitörés elérte a Föld légkörét? A nélkül, hogy igazán tudtad volna mi az oka? A tudósok szerint a napflerek képesek változásokat előidézni az emberi egészségben.

 

Mik a napflerek?

 

A napkitörés a naptevékenység leglátványosabb, és legerősebb földi hatásokkal rendelkező megnyilvánulása, melynek során együtt jelentkezik az alábbi három naptevékenységi jelenség:

Fler, vagyis a naplégkör egy körülhatárolt részének hirtelen, erős kifényesedése.

Koronakidobódás, vagyis a napkorona egy darabjának kilökődése a bolygóközi térbe.

Eruptív protuberancia, vagyis egy, a napkoronában hosszú ideje egy helyben lebegő, a környező gáznál sűrűbb és hidegebb felhő (nyugodt protuberancia) hirtelen, gyorsuló felemelkedése és elszállása.

A fenti jelenségek egymástól függetlenül is előfordulnak, de az esetek mintegy 50-75%-ában együttesen következnek be, napkitörés keretében. Különösen a legnagyobb flerek, koronakidobódások és eruptív protuberanciák lépnek fel szinte mindig együttesen.

Viszonylag új keletű az a felismerés, hogy a naptevékenység legpregnánsabb megnyilvánulása e három jelenség együttes fellépte, ezért még az angol szakirodalomban sem alakult ki rá egységes szóhasználat. Priest & Forbes (2002) az “eruptive solar flare” kifejezést javasolják, de a legtöbben csak “solar eruption”-ként emlegetik az ilyen jelenséget.

A magyar “napkitörés” az utóbbinak pontos fordítása. (Az elnevezés egyébként nem biztos, hogy a legszerencsésebb, mert a jelenséget kiváltó lehetséges mechanizmusok közül csupán az egyik, a kitörési modell jár valamiféle tényleges áttöréssel egy gáton.)

Megjegyzendő, hogy a magyarban és más nem angol nyelvekben a “napkitörés” szót korábban a “fler” szinonimájaként használták. Tekintve, hogy a flerjelenség maga anyagkidobódással alig jár, mindenképpen szerencsésebb a szót a koronakidobódással és eruptív protuberanciával is kísért flerekre fenntartani.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Napkit%C3%B6r%C3%A9s

 

 

A napfler egy robbanás a Napon, amely akkor következik be, amikor a forgó mágneses mezőben eltárolt energia váratlanul felszabadul. Egy ilyen intenzív aktivitás hatással van a testünkre és a elménkre egyaránt. Egyre több és több tudós vallja, hogy a Nap befolyásolja a mentális és a fizikai egészségünket.

 

A Föld mágneses mezőjével kölcsönhatásba lépő naptevékenység nagy változásokat gyakorolhat az emberiség jövőképeire, lelkiállapotaira, érzelemire és viselkedési mintáira.

 

2002. április 21- AR9906-as jelű aktív térség a Nap felett, a TRACE űrszonda egy Röntgen-sugarú flert figyelt meg.

2002. április 21- AR9906-as jelű aktív térség a Nap felett, a TRACE űrszonda egy Röntgen-sugarú flert figyelt meg.

 

„Az elképzelés, miszerint a napfoltok, illetve a napflerek befolyásolhatják az emberi egészségi állapotot itt a Földön, első látásra tudományos képtelenségnek tűnhet.

Azonban, amikor a kórházi betegfelvétel és a Nap Mágneses Aktivitása között fennálló szignifikáns kapcsolatokat felismerjük, akkor kihívást jelent felfogni és tudományosan is elfogadható és megfigyeléseken alapuló mechanizmussal és modellel alátámasztani ezeket. Mára óriási méretűre duzzadt a Nap Mágneses Aktivitását az emberi biológiával és egészséggel összekapcsoló kutatási anyag.

Egyelőre még hiányzik egy kidolgozott és elfogadható biofizikai mechanizmus, amely összekapcsolja a Nap Mágneses Aktivitását ezekkel a hatásokkal.” – írja tudományos lapjában Dr. Neil Cherry, a Lincoln Egyetem Környezet-egészségüggyel foglalkozó docense.

 

Dr. Neil Cherry azon a véleményen van, hogy a Schumann Rezonancia jele felfogadható biofizikai mechanizmus, amely összekapcsolja a Nap Mágneses Aktivitási szintjeit a biológiai és emberi egészségügyi hatásokkal.

 

A Schumann-hullámok színképcsúcsai a Föld elektromágneses mezőjének skáláján a rendkívül alacsony frekvenciatartományba (ELF) esnek.

 

A Schumann-rezonanciák olyan globális elektromágneses rezonanciák, amelyeket a villámtevékenység hoz létre a Föld felszíne és az ionoszféra közötti térrészben.

 

Az Észak-Oroszországi Ipari Ökológiai Problémák Intézete 1948 és 1997 között mérte a naphatásokat, s feltárta, hogy a geomágneses aktivitás három időszaki csúcsot mutatott azokban az években: márciustól májusig, júliusban és októberben.

 

Minden egyes csúcs passzolt a Kirovszk városában tapasztalt szorongással, depresszióval, mániákus depresszióval és az öngyilkosságokkal.

 

Ez a tudósokat arra a következtetésre sarkallta, hogy a napviharok szétzilálják a cirkadián ritmust, más szóval a biológiai órát. Az elektromágneses tevékenység az agyban található tobozmirigyre van hatással.

 

Mi a cirkadián ritmus?

Egy cirkadián ritmus („napi biológiai óra”) olyan, nagyjából 24 órás ciklus, ami az élőlények (növények, állatok, gombák, cianobaktériumok) biokémiai, fiziológiai folyamataiban vagy viselkedésében lép fel. A „cirkadián” (circadian) kifejezés Franz Halbergtől származik, a latin circulus (kör) és dies, diei (nap) szavakból, szó szerinti jelentése „körülbelül egy nap(os)”. A biológiai ritmusok, ciklusok (napi, árapályhoz köthető, heti, évszakos, éves ciklusok) vizsgálatával foglalkozó résztudomány neve kronobiológia.

A cirkadián ritmusokat az élőlény saját belső időmérő rendszere vezérli, de egyes külső, szinkronizáló stimulusok segítenek beállítani – ezeket zeitgebernek nevezik. A legfontosabb közülük a napfény. Ezek a ritmusok teszik lehetővé, hogy az élőlények számítsanak a környezeti körülmények szabályos váltakozásaira, és fel tudjanak készülni rájuk.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Cirkadi%C3%A1n_ritmus

 

Az elektromágneses aktivitás melatonin többletet vált ki és a melatonin az agy beépített „nyugtatószere”, amely az alvásban segít bennünket.

 

A napflerek roppant erőteljesek lehetnek. Bolygónk nagyon kicsi a nagyobb napflerekhez képest.

A napflerek roppant erőteljesek lehetnek. Bolygónk nagyon kicsi a nagyobb napflerekhez képest.

 

„A cirkadián szabályozó rendszer az ismétlődő környezeti jelektől függ, így képes a belső órákat szinkronba hozni egymással.” – magyarázza Kelly Posner, pszichiáter, a Columbia Egyetemről. – „A mágneses mezők a környezeti jelek közé tartoznak.

 

A koronakidobódások pszichikai hatásai fejfájást, remegést, hangulatingadozást és általános közérzet romlását okozhatnak. A kaotikus és zavart gondolkodás, valamint a szeszélyes viselkedés szintúgy gyakoribbá válhat.

 

Raymond Wheeler, a Kansas Egyetem professzora, illetve Alexander Chizhevsky, orosz tudós szerint a napviharok közvetlen okozhatnak konfliktusokat, háborúkat és még halált is világszerte.

 

Wheeler kiterjesztette Chizhevsky munkáját azzal, hogy áttanulmányozta az 1913 folyamán tapasztalt erőszakot: az időt mérte a csaták és a súlyosság arányában. Az eredményeit összevetette a Nap 11 éves napfolt ciklusával.

 

Az így kapott eredmények kimutatták, hogy amikor a napciklus tetőzik, akkor emelkedés tapasztalható az emberi nyugtalanság, lázadás, ellenállás, forradalmak és a nemzetek közötti háborúk terén. Amint a mágneses mezők felerősödnek, az emberi agy reakciói szörnyű érzelmi kitörések és tiszta vérengzések elegyévé válnak.

 

Amikor a későbbiek folyamán Wheeler összevetette a felfedezéseit az emberi történelemmel, egy rémisztő mintára lett figyelmes, amely 2500 éve megfigyelhető.

 

Tudományos szempontból nézve egyértelmű, hogy a napflerek befolyással vannak az egészségünkre és változásokat tudnak előidézni az elménkben és a testünkben egyaránt.

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/sunactivityhealth.php#.VZsRIPntmko

Fordította: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..