Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mindig pozitívan! – A pozitív gondolkodás már fél siker

Mi a pozitív gondolkodás titka? Miért nem tudunk állandóan pozitívak lenni? Miért hosszabbítja meg az életet az optimizmus? Hogyan gyógyít a nevetés?

 

 

A bölcs ember arcán sokszor látni az időtlen mosolyt. Ez abból az életismeretből fakad, amit én filozófiának nevezek. Bizony, a filozófia alatt mindig az élet magyarázatát értem, se többet, se kevesebbet. Tehát a filozófia az elmélet, ami a dolgok talaját, avagy hátterét adja. Amikor a gyakorlati életünkben is észrevesszük, hogy az igazi filozófia tanításai mennyire működnek, akkor boldogokká és elégedettekké válunk. Lényegében megszűnik a dolgok kettős besorolása: pozitív-negatív, barátkozó-ellenséges volta. Így a tudatban létrejön az egyensúly, vagyis a harmónia. Innentől kezdve minden átértékelődik, az ember belül lehiggad, megnyugszik és más szemmel tekint a világra. Ez kívülről nézve lehet egy derűs optimizmus, egy harmonikus viselkedés és egy pozitív hangoltság.

 

Az emberekben nem mindig tudatosul, hogy állandóan önmagunk körül keringők vagyunk. Ez egyébként minden fizikai lényre igaz megállapítás. Gondolataink, érzéseink, vágyaink és szándékaink úgy köröznek a fejünk körül, mint a Föld a Nap körül. Ez egyfelől nagyon jól hangzik, másfelől, egy kicsit mélyebben belegondolva hátrányokkal is együtt jár, mert bár testünk hasznos teher, mégis gátja a finom gondolkodásnak.

 

 

Az igazi filozófiát nem tanítják az egyetemeken, mégis bárki elsajátíthatja élettapasztalatai alapján. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy aki sokat tapasztalt, az automatikusan bölcsebb a többieknél. Vegyünk egy példát! A 80-as éveseknek vannak rigolyáik, olyan berögzült szokásaik, amelyekről noha tudják, hogy nem előnyös tulajdonságuk, mégsem akarnak rajtuk változtatni. De lehet 20-as, 30-as éveiben járó az ember, akinek szintén lehetnek rossz beidegződései. Ezek a spirituális automatizmusok hátráltatják a tudat fejlődését, hiszen így nem vagyunk képesek változtatni magunkon és alkalmazkodni a jelenhez. Ez sokszor megkeserítheti a környezetünk, a családunk és a szeretteink életét is. Bár elvileg több tapasztalattal rendelkezik egy nagymama, mégis előfordulhat, hogy a személyisége megcsontosodott és szinte képtelen a változásra. Ezért tartom fontosnak, hogy a kor előrehaladtával, a toleranciánk és az alkalmazkodóképességünk ne hátrafelé menjen, ne csökevényesedjen el.

 

A filozófia megtanítja az embert gondolkodni. Sőt helyesen gondolkodni. Honnan lehet vajon tudni, hogy az emberi gondolkodásmódunk helyes vagy helytelen irányba folyik? Elsősorban a hatásaiból. Például önmagunkra gyakorolt hatásáról. Ha ugyanis felszabadultabbak vagyunk, sikeresebbnek érezzük magunkat, mint korábban, akkor valószínűleg jól csinálunk valamit. Ha ehhez társul a környezetünk pozitív válaszreakciója is, vagyis őszinte elismerést és érdekmentes megbecsülést vívunk ki magunknak, akkor sejthetjük, hogy a gondolkodásunk valamicskét fejlődött.

 

Egész életünkben tanulunk. Aki ezt elfogadja és műveli, életének egyre több aspektusában fogja észrevenni a pozitív lehetőségeket és célokat. Így fokozatosan átalakíthatjuk az életünket. Ha nem is az éveink száma, de a boldog pillanatok mennyisége bizonyosan több lesz, ha pozitívan gondolkodunk.

 

A pozitivitásunk, az optimizmusunk és az életkedvünk úgy működik, mint a mágnes, pozitív fordulatokat és történéseket vonz be az életünkbe. Ezáltal egészségesebbek, szellemileg frissebbek, lelkileg kiegyensúlyozottabbak és kreatívabbak lehetünk. A pozitív ember őszintén tud nevetni, és képes meglátni a jót ott is, ahol a pesszimista, életunt társai nem.

 

Száraz György

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..