Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

MIRE JÓ A FAGYÖNGY?

A legtöbb amerikai filmben karácsony időszakában fagyöngyöt lógatnak az ajtók fölé. A hiedelem úgy tartja, hogy aki fagyöngy alatt ad csókot kedvesének, annak szerelme örökké tart. Valóban van ilyen különleges mágikus hatása a fagyöngynek? S ezen kívül mire jó még a fagyöngy?

mirejóafagyöngy4

SKANDINÁV LEGENDA

 

Egy legenda szerint Friggnek, a házasság istennőjének és Odinnak, az istenek atyjának egyszer fia született, Balder. Édesanyja olyannyira féltette és óvta, hogy minden élőlénnyel és tárggyal megígértette, hogy nem fogják bántani a fiát. Egy élőlényről azonban elfelejtkezett – ez volt a fagyöngy. Loki, aki nagyon sok bosszúságot okozott az isteneknek, rájött erre. Egy alkalommal, amikor gerelyt hajítottak az istenek, s a sérthetetlennek hitt Balder volt a célpont, Loki cselt eszelt ki. Amikor Hod, a vak isten került sorra, Loki egy fagyöngyből készített dárdát adott a kezébe. A dárda áthatolt Balder testén és megölte. Ezek után az istenek megengedték, hogy Frigg azt tegye a fagyönggyel, amit csak szeretne. Miközben Frigg könnye a fagyöngyre hullt, valaki éppen csókot adott neki, ekkor változtak a könnyei a fagyöngy fehér bogyóivá. Ezután, Frigg azt kívánta, hogy a fagyöngy többé senkinek se árthasson, s aki alá áll, kapjon esélyt a szeretetre és a megbocsátásra. Azóta lóg karácsonykor fagyöngy minden ajtó felett.

 

KELTA TRADÍCIÓK

 

A kelták hagyománya szerint a fagyöngyöt a mennydörgő viharisten, Taranis varázsolja a tölgyfa lombjai közé egy villámcsapással. Ezért tartották kitűnő villámhárítónak a fagyöngyöt Európa szerte. Svájcban a mai napig a szobák mennyezetére fagyöngyöt akasztanak, amelyet villámseprűnek hívnak.

A kelták körében nagy tisztelet övezte a fagyöngyöt. A tölgyet a fent említett Taranis szent fájának tartották. Rontáselhárításra és gonosz démonok távoltartására is használták, illetve úgy tartották a kelta varázslók, a druidák, hogy a meddő állatokat termékennyé teszi és minden mérget semlegesít. A kelták a téli napfordulós ünnepeikre örökzöldből készítettek díszeket és papjaik amulett gyanánt fagyöngyöt adtak az emberek kezébe.

Caius Plinius Secundus római természettudós jegyezte fel a keltákról: „Semmi sem szentebb számukra, mint a fagyöngy, és a fa, amelyen nő… A maguk nyelvén a fagyöngyöt Mindent Gyógyítónak (Egyetemes Gyógyítónak) nevezik.”

„A druidák – így hívják ugyanis a varázslóikat – semmit sem tartanak szentebbnek a fagyöngynél és annál a fánál, amelyen nő, különösen, ha az tölgy.”

 

A FAGYÖNGY GYÓGYHATÁSAI

 

A fagyöngy népies nevei: enyvesbogyó, gyimbor, gyombolyú, madárlép. A fagyöngy egy cserje, mely a fakínfélék családjába tartozik. Elsősorban lombos fákon fordul elő. A fagyöngyfélék családja több, mint ezer tagú. Magyarországon a sárga és a fehér fagyöngy él meg. Termése borsóméretű, fehéres színű és ragadós nedvet tartalmaz. Ágvégeit tavasztól őszig, míg a fagyöngy vékonyabb, leveles ágait októbertől decemberig gyűjtik. Természetesen összetételben, hatóanyag-tartalomban eltérés van a nyáron és a télen szedett fagyöngy között. (Télen zöldell, nyáron hervad!)

A legerősebb gyógyhatást a nyárfán élősködő fagyöngynek tulajdonítják, mert egyébként egy félig élősködő növényről van szó, amely kiszívja a tápanyagokat a gazdanövényből. A fagyöngy viszkotoxint, kolint, hisztamint, tiramint, lektint, lignánt, flavonoidokat és fahéjsav-származékokat tartalmaz. Összetevői serkentik a természetes hangulatjavítók és fájdalomcsillapítók – az endorfinok – termelését és elválasztását a szervezetben, ezért tapasztalják sokan az életkedvjavító hatását.

A gyógyszeripar előszeretettel alkalmazza alapanyagként. Megjegyzem, az 1920-as években az antropozófusok Rudolf Steiner vezetésével a jövő daganatellenes gyógyszerének nevezték a fagyöngyöt. Ezen felül immunrendszer erősítő hatással bír. A középkorban a kelések és a sebek gyógyítására alkalmazták a fagyöngyöt. Később még légyfogót is készítettek bogyójának nedvéből.
Manapság a fagyöngyöt felhasználják egyebek mellett belső vérzések ellen, görcsoldóként, továbbá erősíti az érfalakat és a szívműködést, előnyös magas vérnyomás esetén, mert csökkenti a pulzust és a kísérő panaszokat, de ugyanakkor az alacsony vérnyomást emeli. Hatásos a menstruációs zavarok kezelésére is. Egyre több klinikai vizsgálat bizonyítja a fagyöngy daganatellenes hatását, amely a sejtosztódást gátló hatóanyagainak köszönhető.

 

Nagyszerű teát készíthetünk fagyöngyből oly módon, hogy egy púpozott teáskanál fagyöngyöt adunk negyed liter hideg vízhez. Tehát nem forrázzuk le. Állni hagyjuk egy éjszakán át. Reggel egy kis melegítés után leszűrve fogyasszuk el kortyonként. Napi adagja maximum két csészényi. Ügyeljünk, hogy ne adagoljuk túl és ne fogyasszuk állandóan!
Száraz György

Boldog napot!

 

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..