Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

MIRE VALÓ AZ OBELISZK?

Mindenki látott már obeliszket Egyiptomban. De vajon tudjuk, hogy valójában milyen célt szolgált? Egyszerű dekoráció volt csupán, vagy volt egyéb, szakrális funkciója is?

 

Az obeliszk egy függőleges, négyzet keresztmetszetű, egyetlen kőtömbből faragott, tűre emlékeztető oszlop, a tetején piramidionnal. Eredete az egyiptomi napkultuszhoz vezethető vissza. Piramidionnak nevezzük a piramis vagy az obeliszk tetején lévő, időnként nemesfémmel burkolt, négyszög alapú gúla alakú rész. S ezzel máris észrevehetjük az obeliszk sapkája és a piramis alakja közötti hasonlóságot.

A piramisok hatalmas csillagenergia kondenzátorok. Vagyis olyan tudatosan, mérnöki precizitással megtervezett és asztronómiailag tájolt szent építmények, amelyek azoknak a csillagképeknek vagy meghatározott csillagoknak az energiáit képesek befogni és eltárolni, amelyeknek szentelik őket. A gízai Nagy Piramis például részben az Orion-övre, részben a Szíriuszra van hangolva, így azoknak a kozmikus-spirituális erőakkumulátorai. Az obeliszkek szintén kapuk, melyeken keresztül erőket lehet átemelni más dimenziókból. Például a Karnakban található, Hatsepszut királyné által emelt obeliszk a Napmadár, vagyis a Főnix energiáit közvetíti 2011-ben. Ez tehát egy úgynevezett Főnix-év. Ami azért nagyon ritka esemény, mert minden 500. évben csak egyszer fordul elő. Hajdanán a Nap-madár, a Főnix-madár jajongva égette el testét az oltár tüzében, s a hamvaiból feltámadva, megfiatalodva röppen ki és szállt tova. Az egyiptomiak úgy nevezték a főnixet, hogy benu-madár, és úgy tartották, hogy az obeliszk csúcsára száll le, amelyet ezért benbenet-nek neveztek.

A Nap-beavatottak, vagyis a Hórusz Szem papjai, ilyen obeliszkeket emeltek a Napisten tiszteletére. De ne tévedjünk nagyot, nem bálványként, vagy szimplán kultikus tárgyként tekintettek rá, hanem energiaközvetítő eszközként.

 

Érdekességképpen megjegyzem, hogy mi a benben. A benben vagy benbenet az a mitikus kő, amit az „Első Alkalom” (a teremtés első fázisa) idején először ért a napfény. Ezt szimbolizálja a piramidion a piramisok és az obeliszk hegyén és kifejezetten ennek jelképeként építették az V. dinasztia idején a naptemplomok obeliszkre hasonlító, de több darabból épített központi kőoszlopait, a benbenet-eket.

Nem véletlen, hogy mind az obeliszkek, mind a piramisok tetején található köveket arannyal borították, hiszen a felkelő Nap első sugarai azokat érték el elsőként, s azonnal jelezték a Napisten közeledését.

 

Ha rápillantunk az obeliszkekre, akkor láthatjuk, hogy legtöbbször nem csupaszok az oldalai, hanem hieroglifek, azaz szent vésetek sorakoznak rajta. Ezek adják tulajdonképpen azt a kódot, ha úgy tetszik, címet, amellyel az obeliszk összekapcsolja a beavatottat. Fogalmazhatnék úgy is, hogy az obeliszk ráhangolja az ember auráját bizonyos terekre, ahonnét energia áramlik át, mely feltölti és behangolja az emberi energiamezőt. Az egyiptomi papok rendszeresen töltötték és hangolták az aurájukat, hogy tudatuk mind feljebb és feljebb emelkedjen az isteni világok régióiban.

 

Az obeliszk szó jelentése: nyárs, minthogy sugárszerű forma, mintha egy erőtér vulkánként törne, lövellne ki a földből. Minden Ré tiszteletére emelt szentély mellett, illetve templomban álltak obeliszkek is a Napisten sugarainak nyugvóhelyként, ahogy akkoriban mondták. Nem volt ez másként a Nap Városában, a Birodalom szívében található Héliopoliszban sem. Az egyiptomiak úgy tartották, hogy a Napváros volt az egykori Teremtés színhelye. A legenda szerint a Káoszból itt emelkedett ki az Ősdomb, az első szilárd pont az Univerzumban. Ez volt Zep Tepi, az idők kezdete.

 

A régi bölcsek közül Szolón, Thalész, Platón, Püthagorasz, a héroszok közül pedig Orpheusz és Dionüszosz egészen biztosan jártak a Napvárosban. Kultúrtörténeti kuriózum, hogy Platón itt, Héliopoliszban hallotta Nap-papoktól Atlantisz virágzásának és elsüllyedésének történetét, amit Kritiasz című művében rögzített! Állítólag a Napvárosban avatták be az egyiptomi misztériumokba Józsefet és Mózest is. Napváros a késő hellenisztikus korban is titkos avatási centrum hírében állt, a gnosztikus hagyomány szerint maga Jézus is itt lett magas fokozatú Nap-avatottá. Így a fent említett uraknak ismerniük kellett mind a piramisok, mind az obeliszkek működési elvét és minden jel szerint szellemi és lelki magasodásukhoz igénybe is vették a belőlük sugárzódó energiákat.

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..