Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Misztikus hangok az éterből

Az utóbbi időszakban egyre több videó és természetesen hír szól olyan megmagyarázhatatlan eredetű hangokról, amelyek olykor még szabad füllel is érzékelhetőek a nagyvárosok forgatagában. Magyarország sem kivétel e rejtély alól! A világ minden tájáról jelentettek hasonló eseteket, amelyek hangzásra lehetnek mély vagy fémes csengésűek, azonban közös jellemzőjük, hogy forrásaikat eddig még nem sikerült beazonosítani és sokszor a csalás sem ad kielégítő magyarázatot az enigmájukra.

 

A világ különböző pontjain, a lakosság nem elhanyagolható hányada állítja, hogy időről-időre furcsa, rejtélyes és hátborzongató hangokat hall. Százak, sőt ezrek érzékelik ezt a különös jelenséget. Ki fentről, ki lentről, de nem igazán lehet meghatározni sem a hangok milyenségét, sem a velük kapcsolatos érzeteket. Egyfajta zúgásra emlékeztetnek leginkább. Ami azonban felettébb aggasztó, hogy szinte lokalizálhatatlanok a hangforrások. A térből, úgyszólván a semmiből, az égből jönnek a hangok. Sokan megijednek az efféle bizonytalan találgatások hallatán. A helyzetet fűszerezi, hogy a hangok olykor hangszínt váltanak, mintha valaki egy hangszeren játszana.

 

A jelenséget elsősorban az éjszaka folyamán szokták észlelni, de sok olyan esetről tudunk világszerte, amikor fényes nappal hallották az emberek a rejtélyes hangokat. Ma csupán annyit lehet tudni, hogy az Egyesült Államokban és Oroszországban tapasztalták először a hangokat, de azóta számos országból érkeztek hasonló beszámolók. Egyes helyeken szinte állandó háttérzajjá váltak a hangok, míg máshol csak olykor-olykor nyilvánulnak meg. Mi lehet ez a misztikus hang?

 

Induljunk ki abból, hogy az egész rejtélyes hang téma nem több szimpla szemfényvesztésnél. Valakik világvége-hangulatot akarnak kelteni, vagy az összeesküvés-elméletek hívőit ugrató személyek dobnak néhány gumicsontot a rajongóknak, akik majd sokáig csámcsognak a hallottakon, s a végén közlik, hogy kész átverés volt az egész. A dolog talán akkor fordult komolyabbra, amikor neves ismeretterjesztő és hírcsatornák is közölték, hogy a hangok léteznek, s egyelőre halvány fogalmuk sincs a szakértőknek a jelenségekkel kapcsolatban. Ezt tetézte, hogy egyre több ember kezdett válaszok után kutatni az Interneten, s szembesült azzal, hogy mások is hasonló cipőben járnak.

 

A világszerte hallható rejtélyes hangokért sokan a titkos katonai kísérleteket teszik felelőssé. A hangokkal operáló hadászati szupertechnológia nem dajkamese, számos publikáció igazolja a meglétüket, sőt a bevetésüket is az elmúlt két évtized háborúiban. Az emberi elmékre gyakorolt bénító hatásától kezdve az elme különféle befolyásolásáig meglehetősen sokrétűen lehet felhasználni hadászati célokra a hangfegyvereket. De ezeknek nem feltétlenül kellene az emberi fül számára érzékelhetővé válni, hacsak nem az a cél. Még egyszer, léteznek ma már olyan fegyverek, amelyek abszolút érzékelhető hangokat, sőt komplett hangsorokat tudnak az emberi fejben gerjeszteni. Azonban ez csak egy lehetséges magyarázat a sok közül.

 

Vannak, akik a HAARP projekt tesztelésére tippelnek, amire attól tartok, hogy nem kaphatunk kielégítő, őszinte választ a kormányzati szervektől. Mások elektromágneses hullámokra gyanakodnak, de igazság szerint ezek a „lehet” és nem a „biztos” kategóriába tartoznak. Nem egy személy nemes, vagy inkább nemtelen egyszerűséggel visszaélt a jelenségkörrel és elkezdett rejtélyes hangokat gyártani az otthonában. Írd és mondd, misztikus hangokat hamisított, amit később le is leplezett.

Újabb kategóriát képez az ipari zajokra voksolók tábora. De azt sem zárhatjuk ki kategorikusan, hogy a Föld morajlása néhány esetben furcsa hangként hallatszik.

Azon is érdemes volna esetleg eltöprengenünk, hogy a millió sugárzásféle, amit a technikai vívmányainkkal, kütyüinkkel gerjesztünk magunk körül, vajon mennyiben járul hozzá életmódunk zajtelítettségéhez.

A világűrből érkező zajokat sem húzhatjuk ki egy vonással a listáról, hiszen annyi részecske záporozik ránk, amit egyáltalán nem ismerünk még minden tekintetben, hogy akár azok is produkálhatnak hangzatos anomáliákat.

Spirituálisabb magyarázat, hogy a Föld emelkedő rezgése összegerjedve az auránkkal csengő-bongó hangként, vagy fülzúgásként nyilvánul meg az elménkben. Ne feledjük, hogy Budapesten és a szomszédos országokban is észleltek rejtélyes hangokat.

 

Vagy az egész rejtélyes hang-mizéria lufi, divatos szóval élve hoax volna? Akik hallották, azokat kéne erről meggyőzni. Mi most inkább maradjunk a dokumentált tényeknél és a személyes beszámolóknál. A világ máig egyik legrejtélyesebb hangja az új-mexikói Taos akusztikus rejtélye. A városlakók már évek óta félelmetes és idegborzoló hangokat hallanak a sivatag irányából. Több ízben is vizsgálták a hangok eredetét, de eddig még nem született meggyőző magyarázat. Ha eltekintünk a földönkívüliek jelenlétét és tevékenységét firtató teóriáktól, akkor is abnormális dolognak minősül, hogy ennyi idő után sem tudták a tudósok megnyugtatni a lakosságot.

 

Mindemellett nem csak a felszín felett, hanem a víz alatt is találkozhatunk rejtélyes hangokkal. Az óceánok zajait az amerikai haditengerészet évtizedek óta figyeli. A SOSUS (Sound Surveillance System) hangfigyelő rendszert elsősorban a szovjet tengeralattjárók nyomon követésére használták. A hidegháború befejeztével azonban okafogyottá vált a rendszer, így 1991-ben engedélyezték annak működtetését a civil kutatók számára. A hidrofonoknak köszönhetően többek között sikerült megörökíteni a hosszúszárnyú bálnák énekét, valamint modellezni a tengeri állatok mozgását, vagy például sikerült tanulmányozni a tenger alatti vulkáni aktivitásokat.

 

Az említett tenger alatti hangok főként az alacsony, az 50 Hertz alatti frekvenciatartományba tartoznak, ezért általában felgyorsítva játsszák le és teszik hallhatóvá őket. Óhatatlanul is elő szokott fordulni, hogy a mélységből különös hangokat rögzítenek a hidrofonok. Az ilyen típusú, megmagyarázhatatlan hangok közé tartozik az 1997-ben csupán egyetlen egyszer detektált Bloop, ami egy hangutánzó szó. (magyarul a „Nagy Buggy”). Senki sem tudott eddig kielégítő magyarázattal szolgálni erre a hangra.

Amennyiben élőlény adta ki, úgy felettébb valószínű, hogy egy a kék bálnától testesebb állat lehetett. A tudomány jelenlegi állása szerint a kék bálna a legnagyobb emlős állat az óceánokban, amely ugyan jellegzetes hangokat ad ki kommunikációja során, de akkor sem olyan erőset, mint amelyet 1997-ben mértek. Képzeljük el, hogy öt ezer kilométeres távolságból is észlelték a hidrofonok a tenger alatti hangjelzést!

Azt sem zárhatjuk ki, hogy a zajforrás valamilyen természeti jelenséghez kapcsolódik: vulkáni tevékenységhez vagy egy hatalmas jégtábla lehasadásához. A rejtély okát még nem sikerült leleplezni.

 

Összegezve, azt a következtetést vonom le, hogy a rejtélyes hangok természetfelettiségével kapcsolatban pro és kontra lehet felhozni érveket, de biztosat egyelőre senki sem tud, csupán találgatások kelnek szárnyra. Talán éppen ez volna a cél?

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..