Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mit jelent valójában az Avatar?

Eddig még nem esett szó arról, hogy a film címét ihlető fogalom, nevezetesen az „avatar” szó, mit is jelent. Ennek a kérdésnek a megválaszolása mély, spirituális tudást feltételez és komoly metafizikai dimenziókat nyit meg az emberi elme előtt.

 

Az avatár szó eredetét tekintve szanszkrit és inkarnációt jelent. Magyarul egy olyan hús-vér megtestesülését a léleknek, amikor az anyagi világba érkezik. Ez alapján akkor minden lélek elvileg avatárnak lenne tekinthető, s így is felfoghatnánk az egész dolgot. Tehát a lélek testet ölt és egy tudat (szellem) segítségével elkezdi megtapasztalni, megszokni és kiismerni az anyagi világot. Végül is a lélek testet öltésének egyik oka nem más, mint hogy kiélje kéjes hajlamait, megélje vágyait és álmait, valamint kipróbálja az egymásnak feszülő ellentétek sokaságát. Ilyen alapon minden ember voltaképpen avatár.

 

Nem biorobotról van szó, bár kétségtelen, hogy a lélek valóban elhasználható, eldobható ruhaként viseli a fizikai testet, aminek ő a mozgatója és az éltetője is egyben. Ebből következik, hogy lélek nélkül, más megközelítésben „isteni én” nélkül nincsen avatár, nincsen emberi élet. Ez természetesen távolról sem jelenti azt, hogy a test értéktelen, csupán annyit sugall, hogy egy eszköz, amibe és amiből a lélek úgy jár-kel, mint mi az otthonunk és a munkahelyünk között ingázunk. A különbség csak annyi, hogy itt egy utazás egy élettel, egy testet öltéssel egyenértékű.

ezomozi3

Tulajdonképpen a lélek a transzcendentális, tehát a mai emberi tudat számára nem tapasztalt, a tudatot meghaladó, és a tudatunktól függetlenül létező világok valamelyikéből száll alá. Ilyen értelemben átutazó. aki csupán egy rövidke időre megmártózik az anyagban, begyűjti a tapasztalatokat, majd odébb áll, pontosabban visszatér az eredetéhez, az isteni forrásához.

 

Ahogyan a fizikai testek eltérőek, úgy a lelkek is. Az avatárok lehetnek teljes és részleges avatárok. Ez aszerint különböztethető meg, hogy milyen fejlettségű lélekről van szó, aki a megtestesülni kíván. A legmagasabb rangú lelkek isteni inkarnációk, őket nevezi a mitológia sokszor félisteneknek. Ha egy félisten alászáll, akkor ő teljes avatárrá válik/válhat. Miért? Mert a lelke akár teljesen áthathatja, vagyis uralhatja a testét, így tökéletesen irányíthatja azt. Az ilyen avatárok istenemberek, akik csodákat tesznek, példát és utat mutatnak a sok részleges avatárnak, az embereknek.

 

Minden ember valahol mélyen avatar, mert van isteni alkotórésze, amit általában a lélek névvel illetünk. Más lapra tartozik, hogy ezek a részleges megnyilvánulások milyen múltú, tudatszintű és képességű lelkeket takarnak. Hiszen minden lélek úton van, valahonnan valahova tart és a tökéletesedés ösvényén jár. Van, aki előrébb, van, aki hátrébb tart. Minél több megtapasztalást sikerült egy léleknek begyűjtenie, minél nagyobb ismerettárral rendelkezik, annál fejlettebb az inkarnációja. Ez a sorozat persze véges ideig tart, hiszen a lelkek egyfajta körforgás szerint születnek a Földre és távoznak innen el.

 

Amikor erre a címre esett James Cameron rendező választása, akkor valami különleges, nem földi eredetű lénycsoportot kívánt megszemélyesíteni általa. Azonban ezt nyugodt szívvel kiegészíthetjük azzal, hogy itt a földön is hasonló az emberek helyzete, hiszen mi is az isteni önvalónk valamilyen szintű megnyilvánulásai vagyunk. Törekedjünk arra, hogy hűen szolgáljuk lelkünket, azaz legbenső, legigazabb, isteni énünket itt és most. Éljünk összhangban saját magunkkal: testünk, szellemünk és lelkünk kerüljön egyensúlyba, s óvjuk a környezetünket, a természetet, a bolygónkat, tagozódjunk be az élet kozmikus rendjébe, mert csak így tudjuk kiteljesíteni és megvalósítani terveinket itt a Földön. Ez mindannyiunk jól felfogott érdeke!

 

Boldog napot!

 

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..