Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mit üzen az Apostolok Cselekedetei?

Írta/Szerkesztette: Posted on 0

PÁR SZÓBAN AZ APOSTOLOK CSELEKEDETEIRŐL

 

Az Apostolok Cselekedetei az Újszövetség (Biblia) ötödik irata, a négy evangélium után következő történeti könyv, amelyben a korai Egyházról és a keresztény hit elterjedéséről kapunk részletes beszámolót. Nem tévedünk nagyot, ha a keletkezési idejét i. sz. 90-es évekre datáljuk. Görög nyelven íródott. A szóba jöhető városok, ahol lejegyezték: Róma, Efezus, Cezárea és Antióchia.

 

A könyv szerzője anonim, de minden bizonnyal azonos a harmadik evangélium írójával, azaz Lukács evangélistával, aki hosszú ideig Pál munkatársaként bebarangolta Kis-Ázsiát és Görögországot. Ennél fogva a tőle származó információkat hitelesnek tekintik. A Muratori-töredék, Ireneus, Alexandriai Kelemen, Tertullianus és Órigenész írásai is ezt az álláspontot képviselik. Ugyanakkor a stílus és a szóhasználat – például az orvosi kifejezéseké – szintén megerősítik Lukács szerzőségét.

A könyv érdekessége, hogy sok olyan passzus található benne, amikor a szerző többes szám első személyben beszéli el a történteket. Ebből derül ki, hogy az evangélista az apostol társaságában utazott. (Lukács egy pogány orvos volt, aki az egyetlen pogány író az Újszövetségben.)

 

AZ IRAT MONDANIVALÓJA

 

Az Apostolok Cselekedeteinek egyik értékét az adja, hogy többet megtudhatunk Jézus életéről. A korai Egyház eleinte inkább az evangéliumokra és Pál leveleire helyezte a hangsúlyt, azonban az eretnekség miatt az Apostolok Cselekedetei később felértékelődtek. Az Apostolok Cselekedetei az apostoli prédikációk lényegébe és céljába adnak betekintést.

 

Az irat egyik célja bizonyosan az lehetett, hogy feljegyezze és tolmácsolja Jézus követőinek gyors számbeli növekedését. Mint tudvalevő, ez zsidó gyökerekből nőtte ki magát és gyakorlatilag az egész világon elterjedt: a nincstelenektől a császár udvartartásáig. Tehát az apostolok missziós munkáját hűen tükrözi a mű.

Földrajzilag is nyomon követhetjük a kereszténység terjedését és a missziós munka sikerét: az ApCsel 32 országot, 54 várost és 9 Földközi-tengeri szigetet említ konkrétan. A három legfőbb város: Jeruzsálem, Antióchia és Róma.

 

Bár több mint 95 személyt említ a könyv, a legfontosabbak: Péter, István, Fülöp, Barnabás, Jakab és Pál. A szerzője a jelek szerint tudatosan szerkesztette a művet: bemutatja a pogányoknak a zsidók cselszövéseit, amelyek végül Jézus halálához vezetettek, valamint érzékelteti a római tisztek kereszténység iránti pozitív hozzáállását. A rómaiaknak nem kellett félniük Jézus követőitől, Lukács megvédte a kereszténységet Rómával szemben, s Pált a pogány gyülekezetekkel szemben

A rómaiaknak semmi félnivalójuk nem volt Jézus követőitől.

 

Akár ez volt a szerző szándéka, akár nem, az apostolok tanításait és hitvallását részletesen bemutatja az ApCsel. Voltaképpen alapvető igazságokat közöl Jézus küldetéséről és tanításairól:

  • Istennek az Ószövetségben tett ígéretei beteljesedtek Jézus mint Megváltó által.
  • Jézust a megkeresztelésekor kente fel Megváltóvá az Úr.
  • Jézus Galileából indult el a missziójára.
  • Jézus a jóság mintaképe volt és csodákat vitt véghez isteni hatalma által.
  • A Megváltót Isten szándékai szerint szegezték a keresztre.
  • Krisztus feltámadt és a tanítványai előtt megjelent.
  • Jézust Isten emelete fel az Ő szintjére.
  • Isten a Szentlelket adományozta, hogy újfajta közösség születhessen Istennel.
  • Jézus vissza fog térni és ítéletet fog mondani.
  • Akihez ez az üzenet eljut, annak meg kell térnie.

 

Mindent egybevetve, az Apostolok Cselekedetei egy alapos teológiai írásnak számít, amelyet számos történelmi adat támaszt alá, szellemisége pedig a keresztény egyház igehirdetésének a dogmatikáját önti a tömegek számára emészthető és kétségtelenül vonzó formába.

 

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..