Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Modern rejtély Tutankhamon körül – A fáraó szakállát letörték, majd visszaragasztották?

Amióta 1922-ben felfedezték Tutankhamon sírját, azóta folyamatosan sorjáznak vele kapcsolatban a rejtélyek. Nem sokkal felnyitása után világméretű sajtónyilvánosságot kapott Tutankhamon szinte érintetlen sírja. Ez pedig újra beindította az ókori Egyiptom iránti érdeklődést, aminek köszönhetően Tutankhamon halotti maszkja, amely jelenleg a Kairói Múzeumban található, közkedvelt szimbólummá lépett elő.

 

Tutankhamon halotti maszkját a világ legismertebb ősi műkincsei között tartják számon, ugyanakkor most viták és eszmecserék tárgyává lépett elő.

 

A múzeum alkalmazottja azt állítják, hogy a Tutankhamon fáraó halotti maszkján található kék-arany fonott szakállt hevenyészve ragasztották vissza, miután az megsérült.

 

Viszont a kairói Egyiptomi Múzeum műtárgy-restaurátorai különféleképpen számolnak be a pontos körülményekről.

 

Nem világos, hogy a maszk vajon a tisztítása során sérült-e meg, vagy meglazulását követően illesztették vissza azt.

 

A 3000 éves lelet – Tutankhamon sírjának sok más relikviájával egyetemben – egyike Kairó legjelentősebb látványosságainak.

 

A BBC arról tudósított, hogy egy vizsgálat van folyamatban arról, hogy vajon mi történhetett az ország egyik legjelentősebb kincsével.

 

A műtárgy-restaurátorok azt mondják, hogy javítási munkát sebtében végezték, hogy a maszkot ismét ki lehessen állítani a helyett, hogy elvitték volna a konzerváló laborba.

 

„Gyors helyrehozatalt rendeltek el.”

 

A BBC-nél dolgozó Orla Guerin, aki látta a maszkot, közölte, hogy egy ragasztószerű szubsztancia látható a szakáll és a maszk többi része közötti illesztése mentén. A két darabot külön-külön készítették, de mindig is egymáshoz voltak rögzítve.

 

Az egyik műtárgy-restaurátor elmondta az AP hírügynökségnek, hogy pillanatragasztót használtak a szakáll újbóli felerősítéséhez.

 

Tutankhamon halotti maszkja a világ legismertebb ókori műkincseinek egyike

Tutankhamon halotti maszkja a világ legismertebb ókori műkincseinek egyike

 

Egy másik restaurátor, aki a javítási munkálatoknál is jelen volt, azt mesélte, hogy a ragasztó ráragadt a maszkra és az egyik kollégája egy spatula segítségével távolította azt el, ami karcolásnyomokat hagyott maga után.

 

Mindkettő restaurátor anonimitásának megőrzése mellett nyilatkozott, azonban abban egyetértettek, hogy a gyors javításra vonatkozó parancsokat bizonyára felülről kapták.

 

A maszkról készült közeli felvételen látszik a szakáll visszaillesztéséhez használt ragasztó.

A maszkról készült közeli felvételen látszik a szakáll visszaillesztéséhez használt ragasztó.

 

Mahmoud Al Hawagi, az Egyiptomi Múzeum igazgatója, a BBC-nek megerősítette, hogy egy áttetsző ragasztóanyag jelent meg a halotti maszkon.

 

Az Antikvitások Minisztériuma jelenleg nyomozást folytat aziránt, hogy vajon miként is fordulhatott ez elő – tette hozzá.

 

Egy olyan fotót tettek közzé, amin állítólag látszik a tavaly augusztusban végzett kontármunkára sikeredett helyreállító művelet.

 

A 2014-ben felújított Egyiptomi Múzeum egyike Kairó fő turisztikai látnivalóinak.

A 2014-ben felújított Egyiptomi Múzeum egyike Kairó fő turisztikai látnivalóinak.

 

A kép, amit még nem vizsgáltak meg független szakértők, két pólós embert mutat, amint sebészkesztyűkben dolgoznak a műtárgyon. Egyikük csupasz alkarja a maszk belsejében van.

 

Az Egyiptomi Múzeum Kairó elsőszámú turisztikai helyszínei között szerepel, de egyes helyszíneken a leletek védtelenül hevernek a látogatók előtt.

 

Az egyiptomi turizmusnak, ami egykoron fő jövedelemforrás volt, még magához kell térnie azt a felfordulást követően, ami a korábbi elnök, Hosni Mubarak megbuktatását követte.

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/tutanmaskdamaged.php?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+Messagetoeaglecom+%28Message+To+Eagle+-+News%29#.VMPRmP6G9yN

Fordította: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..