Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Moeraki: Hatalmas rejtélyes gömbölyű köveket fedeztek fel világszerte különféle nem várt helyeken

Az új-zélandi déli szigeten található Moeraki északi strandján megrepedezett héjjal rendelkező, méretes, közel gömb alakú kövek fekszenek szétszórva.

 

Több mint 50 kőtömb, átmérőjük a félméterestől a 2,2 méteresig terjed, sőt, az egyik még a 3 méteres szélességet is eléri. A Moeraki jelentése: „szendergő nap”.

 

A kövek belsejében számos repedést találunk, amelyeket agyagos mészkonkrécióknak (mészkiválásoknak) hívnak, s a kristályokkal teli üreges magból sugár irányba ágaznak kifelé.

 

2.1

 

Az eredetük nem tisztázott, s szokatlan helyük még inkább rejtélyes. Mindazonáltal, a legszélesebb körben elfogadott tudományos nézet velük kapcsolatban az, hogy ásványi összenövések, vagyis olyan kemény tömegek, amelyek 60 millió évvel ezelőtt formálódtak agyagpalává – lágyabb üledékes kőzetrétegekké (olyan kőzetekké, amelyek az óceánok, a tavak és a folyók alján fekszenek).

 

2.2

 

Ezek az agyagpalák a későbbiek folyamán (a földkéreg mozgása során) felemelkedtek és most a strand mögött képeznek sziklát. Ott a fokozatos erózió feltárta és kiszabadította a köveket, amelyek végül legurultak a strandra.

 

Az emberek ilyen kérdéseket tesznek fel: Mitől ez a szinte tökéletesen gömb alak? Honnét származnak? Valamiféle kövületek volnának? Esetleg idegen lények tojásai, vagy az emberek számára ismeretlen energiatároló alkalmatosságok egy olyan űrhajóról, amelyek sok évvel ezelőtt katasztrófát szenvedett el?

 

A maori nép összeköti a rendkívüli köveket a nagy Arai Te Uru kenu szerencsétlenségével. Miközben a kenu dél felé tartott, egy viharban elsüllyedt Matakaea közelében.

 

A szállítmányát a közeli partokra vetette ki a víz: a kör alakú ételkosarak és vizes kulacsok a Moeraki Kövek, míg az édesburgonya magjai a szabálytalan formájú kövek délebbre.

 

A gömb alakú kövek szürke színűek és eredetük továbbra is elkápráztatja a turistákat, a geológusokat és a néprajzosokat.

 

Megtalálhatók még Kínában, Izraelben és francia Magas Alpokban, továbbá Oroszországban Franz Josef föld központi vidékén.

 

Image Credit Flickr User Strange Ones

Image Credit Flickr User Strange Ones

 

A trieszti partfoknál található kövek hasonlítanak az új-zélandi Moeraki görgetegekhez. Kőgolyók vannak még Irkucktól északra, Boguchanka falucskájába.

 

2.4

 

A Moeraki hatalmas gömbölyű kövek nem egyedülállóak, mivel Új-Zélandon kívül másutt is találunk hasonlókat. Három méter átmérőjűt találunk az Egyesült Államokban az Ágyúgolyó-folyónál Mortonban és Észak-Dakotában a sziú megyékben, míg 4-6 méteresekkel találkozhatunk Északkelet-Utah és Wyoming Frontier Formation-nál is.

 

Image Credit Flickr User cdholdsworth

Image Credit Flickr User cdholdsworth

 

Photo credit: Gérard Friès, Olivier Parize

Photo credit: Gérard Friès, Olivier Parize

 

2.7

 

Szemmel láthatóan az erózió, a konkréció és az idő behatásai is tetten érhetők e különös képződményekben, de vajon mi a rendeltetésük?

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/articles1/moerakisphericalbould.php#.VZsQc_ntmko

Fordította: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..