Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Monte Alban ősi piramisvárosának rejtélyei

Monte Alban hegycsúcsán találjuk korunk Mexikójának egyik legrejtélyesebb régészeti helyszínét. A város kb. 2500 éves és meglehetősen furcsa építményekkel büszkélkedhet.

 

A város egy mesterségesen lelapított hegytetőn terül el. Az archeológusok szerint eddig még csupán 15 százalékát tárták fel. Igaz, az 1960-as évektől kezdték csak a régészeti feltárásokat, melyek nem túl gyors ütemben zajlanak.

 

A fő enigma Monte Albannal kapcsolatban az, hogy miért éppen egy hegytetőn hoztak létre egy hatalmas várost az ősi építők. Mert napnál világosabb, hogy a hegyet szándékosan legyalultak és elegyengettek. Így született meg Közép-Amerika egyik leghatalmasabb városa. A becslések szerint úgy 1200-1300 évig virágzott, majd egyszer csak váratlanul elnéptelenedett. Ez rengeteg kérdést vet fel. Például azt, hogy hová tűntek a város lakói? Miért éppen ezt a hegycsúcsot választották különleges városuk kialakításához?

 

Image Credit: Wikimedia Commons. CC BY-SA 3.0

 

A kérdéseket folytathatnánk azzal, hogy milyen módszerrel vagy technológiával radírozták le a hegy csúcsát. A terület méreteiről talán képet alkothatunk akkor, ha tudjuk róla, hogy több, mint 50 futballpályát tesz ki. A rend kedvéért említem, hogy több mint 1900 méteres magasságban járunk. Az sem mellékes körülmény, hogy vajon hová tették a felesleges anyagot.

 

Monte Alban a hatalmas Zapoték Birodalomnak volt a fővárosa. Nagyjából 35 000 ember lakott itt, többségük teraszos földművelésből élt.

 

Image Credit: Wikimedia Commons. CC BY-SA 3.0

Monte Alban elnevezése is viták tárgya. A mexikák anno Ocelotepec-nek nevezték a várost, ami lefordítva a „Jaguár hegye”. Később a spanyol hódítók keresztelték át Monte Alban-ra, mivel őket az olaszországi hegyek látványára emlékeztette.

 

Ma azt feltételezik a kutatók, hogy Monte Alban talán az ősi Teotihuacan fennhatósága alatt állt a 4. században. Bármi is legyen az igazság, a város több piramisszerű építménnyel és csillagászati megfigyelőhellyel is büszkélkedhet. Az égbolt jelenségeinek a megfigyelése kulcsfontosságú volt minden ősi kultúra számára. Az égitestek járásához igazították a vetést, az aratást, a növénytermesztést minden egyes fázisát, az égtájaknak és a csillagoknak megfelelő tájolást a város utcáinak és épületeinek kialakításakor, a szent ünnepet kalendáriumáról nem is szólva.

 

A város főterén találunk egy nyílhegyre emlékeztető építményt, aminek nem csak a formája, hanem a tájolása is teljesen rendhagyó Monte Alban épületei között.

 

A város egy újabb talánya a felfedezett nagy számú sztéléké. Ugyanis a régészek olyan sztéléket találtak, melyekre kizárólag hieroglifikus szövegeket írtak, melyek között sem emberi, sem állati alakokat nem találunk.

Ezeket a sztéléket az épületeken kívül helyezték el és a város történetének jelentős eseményeit örökítették meg.

Újabb enigma a sztélék tömege, amely meghaladja a több tonnát. Kérdésünk: Vajon hogyan szállították a helyükre ezeket az irdatlan súlyú kőlapokat?

 

A sztéléken szereplő vésetek között számokat is találunk, amelyekből arra következtethetünk, hogy annak idején fejlett matematikai és csillagászati ismeretekkel rendelkeztek a zapotékok.

 

Végső rejtély Monte Albannal kapcsolatban, hogy a legnagyobb méretű sztélét közel hat méter magas és tökéletesen északi irányba, azaz a Sarkcsillaghoz tájolták.

 

Írta és szerkesztette: Száraz György

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..