Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Munkanélküli lettem. Mit kezdjek magammal?

A 2010-es pénzügyi és önérvényesítési karma megoldása

  

Magyarországon az elmúlt években közel egy millió ember veszítette el az állását. Ez a szám hatalmas negatív lavinát indított el a magyar családok életében. Én most nem fogok borongani és felelősöket keresni, inkább abban kívánok néhány jó tanácsot adni, hogy mit csináljunk, illetve mit ne tegyünk, ha már így alakult az életünk.

 

 

Az első hét állás nélkül

Először is, az állásunk elveszítését követő néhány napot kell túlélni lelkileg. Ugyanis ilyenkor megesik, hogy az emberre hidegzuhanyként hat az elbocsátás ténye, pláne, ha az nem humánus és etikus eljárás útján történt. Tehát elsőként vészeljük át új életünk első napjait. A túlaggódó magatartás és a hozzá társuló pánik egyáltalán nem megoldás, de még csak nem is könnyítés az ember számára. Ezért igyekezzünk az érzéseinket pozitív dolgok felé irányítani és azt tudatosítsuk magunkban mindenekelőtt, hogy milyen értékekkel és eszközökkel rendelkezünk. Például az elért eredményeink tanulmányi és munka terén nyílván nem tűntek el a süllyesztőben egyik napról a másikra. A múltunk tapasztalatainak termékeny talaján új lehetőségek csírázhatnak ki. Amit eddigi életünkben tudásként és tapasztalatként megszereztünk, azt már senki sem veheti el tőlünk.

A kezdeti szorongásokon és frusztráción túlléphetünk, ha figyelmünket arra összpontosítjuk, amink van, s nem arra, hogy mit veszítettünk el.

 

Ki a felelős a kialakult helyzetért?

Mindenki felelős a saját sorsáért. Viszont ez egyáltalán nem lehet az alapja, hogy pálcát törjünk magunk vagy mások feje felett, hiszen a sorsunknak kevesebb, mint egy százalékát ismerjük. Ennél fogva, az elbocsátásunk vagy a csődbe menetelünk nem egy könnyen magyarázható sorsszerűség az életünkben. Azonnal átlátható folyamatok nincsenek, mivel életünket más emberek döntése is döntően meghatározhatja. Még az is lehet, hogy mi nem hibáztunk, egyszerűen csak elsodort bennünket az áradat.

Másfelől, minden belőlünk indul ki. Tehát a munkánk területén bekövetkezett változás valahol azért kényszerítő erejű, vagyis változtatást igényel részünkről. A kérdés ezek után így fogalmazható meg: miben kell változnom, hogy újra állást kapjak és kenyérkeresethez jussak?

 

Keresés

Eltökélten kell akarnunk, azon felül pedig keresnünk az újabb állásokat. Sokan ott rontják el, hogy beleragadnak a sanyarú helyzetükbe. Nem akarnak változtatni, idegenkednek, berzenkednek az újtól, sokan – mondjuk ki – félnek a jövőtől. De ettől az élet még megy tovább, és visz bennünket a hullámain. Szerintem jobban tennénk, ha alkalmazkodnánk a kihívásokhoz függetlenül a korunktól, a nehéz családi vagy éppen egészségügyi helyzetünktől. Dolgozni eddig is tudtunk, holott mindezek a dolgok jelen voltak az életünkben, akkor most miért hivatkozunk rájuk? Nem kéne hivatkozási alapokat keresgélnünk, mert azzal csak az önsajnálat fátylát húzzuk a fejünkre, s abból még senki sem élt meg becsületes módon.

Folyamatosan tegyünk, mutassuk meg a sorsnak, hogy megértettük az üzenetét: belefolyunk a játékba. Igen, játékot mondok, mert túl tragikusan és drámain sem érdemes felfogni az életünket, bár belátom, erre erőteljes hajlamunk van. Szóval, ha kinézünk az önigazoló hiedelmeink és az önfelmentő stratégiánk bástyái mögül, akkor végre nyithatunk a világ felé. Ez a nyitottság tulajdonképpen az első lépés a megoldás felé. Keressünk, olvassunk újságokat, merítsünk ötleteket belőlük, szörföljünk az Interneten, adjuk le a drótot a barátainknak aktuális helyzetünkről, de semmiképpen ne gubózzunk be. Ez a titok.

 

Hozzállás

A hozzáállásunk legyen kérlelhetetlenül pozitív. Ezzel maximálisan lerövidíthetjük a szenvedésünket.

 

  1. Száműzzük magunkból a kishitűséget – járjunk pozitív kisugárzású társaságba, találkozzunk sikeres emberekkel és faggassuk ki őket a sikerességük titkaikról. De ne irigykedjünk!

 

  1. A felesleges kérdésekre ne keressünk válaszokat, helyette koncentráljunk a jelenre és ne forgácsoljuk szét az energiáinkat.

 

  1. Rendszeresen oldjuk a belső feszültségeinket, mert könnyen túlterhelődhet az idegrendszerünk. Meditáljunk, tanuljunk meg bevált önfejlesztő módszereket és olvassunk barátaink által ajánlott ezoterikus könyveket.

 

  1. Ne váljunk önrombolóvá, mert sem a gyermekeinknek, sem a családunknak, sem a barátainknak nem az összetört személyiségünkre van szüksége, hanem az optimista, egységes énünkre.

 

  1. Kerüljük a szenvedélybetegségeket. Az önbizalmilag megtépázott, megrogyott ember könnyen esik kísértésbe. Ez viszont sosem viszi őt előrébb, csak a bajokat tetézi. Ezért igyekezzünk erőt meríteni szeretteinkből, igenis kérjünk segítséget tőlük vagy szakemberektől, s ne szégyelljük magunkat, mert bárki kerülhet ilyen helyzetbe.

 

Csak bátran! Sose add fel, hiszen a problémákat azért kapjuk, hogy megoldjuk őket, s valami jót teremtsünk belőlük.

 

Boldog napot!

 

Száraz György

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..