Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mzora megalitikus kőköre vajon Antaeus óriás nyughelye?

Meglehetősen nagy kihívás Mzora megalitikus kőkörét megtalálni, s csupán csekély információ áll rendelkezésre, amely némi fényt vethet annak valódi eredetére és rendeltetésére.

 

A kövekről úgy tartják, hogy még az ősi időkben szállították ide az óriások.

Jóllehet elismerést nyert már, hogy ez a világ legnagyobb kőből készült megalitikus ellipszise, ennek ellenére egyszerűen nem engedi feltárni titkait.

 

„Ezek olyan misztikus kövek, amelyek gyógyító erővel bírnak. A régi korok óriásai hozták őket ide Afrika legtávolabbi részeiről és helyezték el azokat Írországban, mialatt az országban laktak.” – írja Geoffrey of Monmouth.

 

A kőkört annyira nehéz volt megtalálni, hogy Robert Temple, író és kutató, azt írta az Egyiptomi hajnal című könyvében, hogy „Mindig is nehéz volt Mezorah-t megtalálni. A térképeket csak részben lehetett használni. Semmilyen út nem vezetett a helyhez közelebb néhány mérföldes távolságnál.”

Az enigmatikus kőkör durván 11 kilométeres távolságra fekszik a legközelebbi várostól, Asilahtól és 27 kilométerre a marokkói Lixus romjaitól.

 

1.1

 

Robert Temple imént említett könyvében kifejti, hogy a hely a maga 168 kő alkotta ellipszisével, mely eredetileg 175 darabot számlált, az elképzelések szerint már a neolitikus időkben állt. A legmagasabb példányok mérete meghaladja az öt métert. Az ellipszis egy 59,29 méteres nagyobb tengellyel és egy 56,18 méteres kisebb tengellyel rendelkezik.

 

Az írásos feljegyzések közül többnyire hiányzik Mzora, azonban Plutarkhosz, Sertorius életében mesél arról, hogy létezhetett egy rejtélyes kőkör Marokkóban.

 

Ő azt írja, hogy Quintus Sertorius római hadvezérről a helybéliek azt mesélték, hogy ő a Herkules által meggyilkolt Antaeus óriás nyughelyeként ismerte a helyet.

 

A mitológia szerint Antaeus óriás Poszeidón és Gaiai fia volt. A görös antaios szó, amely a nevében is megbújik, „ellenségest”, „szembefordulót” jelent.

 

Antaneus egy birkózó volt Líbiában, akinek az ereje egészen addig felülmúlhatatlan volt, amíg kapcsolatban állt anyjával. Az országba érkező idegeneket arra kényszerítették, hogy birokra keljenek vele, majd a legyőzötteket megölték, s a koponyáikból épített házat Poszeidónnak. Herkules felfedezte erejének forrását, felemelte őt a földről és levegőben zúzta össze.

 

Sok más egyéb ősi beszámoló szerint Antaeus sírja Lixus és Tanger tőszomszédságában van, s nagyon valószínű, hogy Mzora inspirálta e történeteket.

 

1.2

 

Az ősi feljegyzések azt mesélik, hogy Antaeus sírja, amely egy teljes hosszában elnyúló ember alakú, kisebb hegyet formál, kimutatható Tingis városa közelében Mauritániában a későbbi koroktól. Úgy hiszik, hogy valahányszor egy kis földdarabot elvittek onnét, addig esett az eső, amíg annak helye újra meg nem telt. Plutarkhosz szerint Sertorius-ról azt beszélik, hogy felnyitotta a sírt, de amikor megtalálta a 60 könyök hosszúságú csontvázát, annyira elképedt a döbbenettől hogy azon nyomban visszatemette azt.

Mzora kőkörének középpontjában egy tumulus található. Vajon ez rejti Antaeus óriás nyughelyét?

 

1.3

 

Sajnálatos módon mára nem sok maradt a romokból, a jelek szerint rengeteg kárt tettek benne César Luis de Montalban 1935-ben és 1936-ban végzett ásatási munkálatai. Ő két egymást keresztező árokkal vágta át a sírhalmot, amely a mai napig látható X alakú nyomot hagyott hátra maga után.

 

A hely a mai napig nincs tisztességesen átvizsgálva. Az 1970-es években James Watt Mavor, a Woods Hole-i Oceonográfiai Intézet (Massachusetts, USA) ifjú titánja végezte itt az egyetlen tudományos felmérést. A vizsgálata feltárta, hogy kapcsolat áll fenn Mzora és a többi brit megalitikus hely között.

 

Graham Salisbury szerint, akinek sikerült lokalizálnia a Google Earth-ön Mzorát, úgy gondolja, hogy „Mzorát a jelek szerint vagy ugyanaz a kultúra építette, amely a Franciaországban, a Brit-szigeteken és Írországban található megalitokat, vagy egy olyan műveltség, amely közeli kapcsolatban állt velük.”

 

Az ellipszist a püthagoraszi a 12, 35 és 37 arányú derékszögű háromszög szerint alakították ki. Ez pedig megegyezik azzal a technikával, amelyet 30 olyan fennmaradt brit kőellipszis kialakításánál alkalmaztak, melyek közé Sands of Forvie és a Daviot-i körök is tartoznak.

 

Ki kell egészítenünk az eddigieket azzal, hogy Mzora nem az egyetlen kőkör Afrikában, amely építési metodikáját tekintve osztozik a brit helyekével. A Nabta Playa-i kőgyűrű Egyiptom déli részén passzol Alexader Thom „I-es típusú tojás” geometriájához.

Jelenleg a Mzora-i kőkört nem tartják karban, szabad préda és sebezhető, ily módon a műemlék biztosan több védelmet és vizsgálatot is megérdemelne.

 

1.4

 

 

Kevés ember van tisztában azzal a ténnyel, hogy Mzora a legnagyobb megalitikus struktúra Észak-Afrikában. Bár nem tudjuk, miért épült ez a hely, a kutatók azt gyanítják, hogy a kőkört vallási és csillagászati célzattal készítették.

Mzora kialakítása jelzi, hogy az építők kifinomult matematikai ismeretek birtokában voltak. Az alkotók ismerték a Püthagorasz-tételt, méghozzá kettőszáz évvel korábban, mint azt a görög matematikus kidolgozta.

 

Amíg ez a hely nem lesz megfelelően átvizsgálva, addig a spekulációkon kívül többet nem kaphatunk a kőkör rendeltetését vagy az építők kilétét illetően. Ugyanakkor azt sem tudjuk, hogy vajon itt fekszik-e Antaeus sírja, miként azt Plutarkhosz mesélte.

 

Mzora valódi története egyelőre még megfejtésre vár.

Forrás: http://www.messagetoeagle.com/was-megalithic-stone-circle-of-mzora-the-tomb-of-the-giant-antaeus/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=messagetoeaglecom_weekly_digest_aug_31_sep_6_2015

Fordította és szerkesztette: Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..