Holisztikus tábor - Július 13-15 - Jelentkezz!
Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Namaste – A titkos bölcsesség

Világszerte használják a NAMASTE kifejezést, de nem mindenki ismeri jelentéseit és a mögötte rejlő bölcsességet, pedig érdemes volna tudni, hogy mennyi minden bújik meg eme egyszerű szó mögött.

 

A Namaste többek között azt is jelenti, hogy „A bennem lévő isteni meghajol/alázatot gyakorol a benned lévő istenség előtt.” Vagy egyszerűen csak „A bennem lévő isteni köszönti a benned lévő istenséget.”

 

Kell-e mondanom, hogy ez az üdvözlési forma indiai eredetű. S mint ilyen, a jógától kezdve a meditálókon át a vallásgyakorlókig sokan használják nap mint nap.

 

Eme szent gesztus mögött az is meghúzódik, hogy az emberi elme és az érzékek köszöntik a szív csakrát, amely a testi és a lelki világok közötti híd szerepét tölti be.

 

Ha még mélyebbre ásunk a Namaste jelentésében, akkor egy bölcs megközelítés tárul fel előttünk: az életadó lélek jelenlétére lehetünk figyelmesek, amely a szívet éltetve működteti az egész testet.

 

 

A szanszkrit „namah” jelentése „meghajolni, köszönteni”, míg a „te” jelentése magyarul „te/téged”, vagyis „köszöntelek téged”. Ez egy üdvözlési forma.

Emellett a „na ma” annyit tesz, hogy „nem én/enyém”. Imigyen a semlegességet fejezi ki, vagyis az egónk visszavonulását, háttérbe húzódását a másik lény jelenlétében. Ezzel azt is kifejezhetjük, hogy nem akarunk bántani, elfogadunk olyannak, amilyen vagy.

 

Természetesen a namaste-nek sokféle változata ismeretes: namaskar, namaskaara, namaskaram stb. A namaste India szent könyveiben, a Védákban is szerepel. Elsődleges jelentése manapság a köszöntés, de valójában ettől jóval több, mivel magában foglalja azt, hogy tisztelettel adózunk a másik lény iránt, illetve kimutatjuk megbecsülésünket az előtt, akire irányul.

 

A namaste lehet teljesen hétköznapi köszöntési forma, ugyanakkor beágyazódhat valamilyen imádságba vagy spirituális gyakorlat részét is képezheti. Tehát messze túl megy a „szia”, „szervusz” kifejezéseken.

 

Amikor valaki szívből jövő érzésekkel és tudatosan meghajol a másik ember lelke előtt, akkor egy spirituális kapcsolat születik kettejük között. Ez egy rezgéskört indít el a két lélek között. Így egy boldogságspirál indul el, melynek során pozitív energiát áramoltatunk annak, akinek a figyelmünket szenteljük. Úgy tartják, hogy ilyenkor a szív csakrák összehangolódnak egy kis időre.

 

Úgy szokás kivitelezni ezt a köszöntést, hogy a két kezünket tenyérrel egymás felé összeillesztjük a mellkasunk közepe előtt. Majd egy kissé meghajlunk előre, miközben kimondjuk, hogy NAMASTE. A szemek csukva vannak és semmilyen tárgyat nem tartunk a kezünkben a gesztus gyakorlása alatt.

 

A namaste-t arra is szokták használni, ha valakinek a jóindulatát szeretnénk elnyerni, illetve akkor is, ha valakinek a helytelen cselekedetét udvariasan elfogadjuk. Emellett elköszönésre is alkalmas.

Ha valamit szeretnénk megköszönni, akkor is bátran használhatjuk ezt a gesztust.

 

A jóga gyakorlói úgy tartják, hogy a Namaste csökkenti a stresszt és a nyugtalanságot, elcsendesíti az elmét, rugalmasabbá teszi és megnyitja a szív csakrát.

 

Amikor helyesen mondjuk ki a Namaste-t, akkor azzal növelhetjük az önbecsülésünket, illetve mások megbecsülését. Így a test, a lélek és a szellem egységéhez kerülhetünk közelebb, ami minden igaz spirituális út egyik fő állomása. Így rajtunk keresztül is az isteni szeretet sugárzódhat a világba. Vigyünk minél több fényt mások életébe!

 

Namaste!

 

 

Írta és szerkesztette: Száraz György

 

Engedd meg, hogy figyelmedbe ajánljam a napvallás eseményeit!

 

Részletes eseménynaptárunkat itt találod: https://napvallas.hu/programnaptar/

 

Részt vehetsz programjainkon:

Csatlakozz hozzánk minden elkötelezettség nélkül!

Járd velünk együtt önmagunk felszabadításának útját, melynek segítségével egységet teremthetsz önmagadban és a környezetedben, s hozzájárulhatsz a világ rendjének helyre állításához!

 

Száraz György

Boldog napot!

TÁRSOLDALUNK: www.napvallas.hu
signature

No Comments Yet.

What do you think?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..